De oormijt leeft zijn hele levenscyclus op het huidoppervlak in het oor van het dier; de hele cyclus van ei tot volwassen mijt duurt slechts 3 weken.
Katten met oormijt behandelen
Voordat je de medicijnen aanbrengt in de oren van je kat, moet je de oren eerst grondig schoonmaken. Nadat de oren zijn schoongemaakt dien je de medicijnen toe. Gemiddeld genomen dienen de oren 7 tot 10 dagen behandeld te worden om de oormijt uit te roeien.
Oormijt wordt behandeld door het toedienen van een pipet in de nek (Advocate/Stronghold). Deze pipetten werken tegen de oormijt, maar ook tegen vachtmijt, vlooien en sommige wormen. Hiernaast kan het soms nodig zijn de gehoorgang te reinigen om het overtollige oorsmeer te verwijderen.
Oormijt is niet gevaarlijk of besmettelijk voor mensen. Je hond gaat er niet dood aan, maar als je niks doet dan kan je hond wel doof worden. De parasiet geeft mensen jeuk op armen of rond je romp, maar meer niet.
De vrouwtjes oormijt legt eitjes in de oren van je hond. Deze eitjes worden in ongeveer drie weken oormijten. Zo vormen zich steeds meer oormijten zich in de oren. Levend oormijt leeft ongeveer tot drie weken.
In de meeste gevallen kun je oormijt bij je hond zelf behandelen, dit kan bijvoorbeeld zeer goed met het middel colloidaal zilver. Dit antibacteriele, antivirale middel (doodt ook schimmels en gisten) pakt ook kleine parasieten zoals oormijt bij je hond aan.
Oormijt is een klein beestje dat eitjes legt op de huid van uw hond. Deze eitjes ontwikkelen zich in de gehoorgang van de hond en worden na drie weken een volwassen mijt. Ze leven van de oorsmeer en huidcellen van een hond en worden overgedragen door direct contact met andere huisdieren met oormijt.
Symptomen van oormijt
Ze krabben aan hun oren en schudden voortdurend hun hoofd. De binnenoorschelp kan erg rood en gezwollen zijn. Soms ontstaan er door het krabben zelfs wonden. De jeuk kan zich ook verspreiden naar andere delen van het hoofd, zoals de wangen.
De Oormijt is een kleine spinachtige ecto (buitenwendige) parasiet. Bij mensen kunnen ze voorkomen, maar dan zullen ze naar een bepaalde tijd sterven omdat wij niet de juiste voedingsbodem in ons oor hebben voor de mijten. Ze kunnen wel bij alle diersoorten als bijvoorbeeld honden, katten en konijnen voorkomen.
Als je hond met de oren schudt dan is het mogelijk dat je huisdier last heeft van een onderliggend probleem. De meest voorkomende problemen zijn een oorontsteking of oormijt. Oormijten zijn kleine beestjes die eruit zien als witgrijze spinnetjes.
Oormijt wordt van dier-op-dier overgebracht en is zeer besmettelijk. Je kat krijgt de parasiet dus via een soortgenootje dat al drager is. Daar kunnen de mijten in de gehoorgang of in de nek en op de rest van het lichaam zitten. Bij kittens wordt deze lastpak vaak al in het nest doorgegeven.
Oorsmeer hond
Een droge doek gebruiken is voldoende. Heeft uw hond te veel oorsmeer? Maak dat niet het hele oor schoon; de oorschelp schoonmaken is voldoende. Als het oorsmeer helemaal is vastgeplakt, kunt u een scheutje babyolie of minerale olie in het oor druppelen.
Hoe vaak moet je de oren van je hond schoonmaken? Algemeen kan worden geadviseerd om de oren wekelijks schoon te maken. Het verschilt nogal per hond en ras hoe snel de oren vuil kunnen worden. Honden met hangende oren en lange haren zullen regelmatig moeten worden gecontroleerd in de oren.
Stronghold voor de hond is niet verkrijgbaar zonder recept en dus alleen verkrijgbaar bij je eigen dierenarts! goede receptvrije vlooien- en tekenmiddelen zijn te combineren met verschillende ontwormingsmiddelen.
Conclusie. Gesteld kan worden dat de beste oorreiniger voor honden Oxyfresh Pet Ear Cleaner is. Het bevat de unieke actieve zuurstof-formule Oxygene waardoor de werking optimaal is. Hier tegenover staat dat er geen irriterende stoffen als ingrediënt zijn toegevoegd.
Het oorsmeer hoort lichtgeel te zijn en niet te overvloedig. Overmatig donkerbruin of zwart oorsmeer wijst op een probleem en ruikt meestal ook niet fris.
Oorontstekingen gaan niet vanzelf over en uw hond kan vaak erg veel last hebben van zo'n ontsteking. Na het algemeen klinisch onderzoek kijkt de dierenarts met een otoscoop in de oren van uw hond.
Het oorsmeer zorgt ervoor dat vuil dat in het oor van uw hond of kat terecht komt weer naar buiten wordt afgevoerd. Oorsmeer bij honden en katten is vaak donker van kleur. Het zien van 'zwarte dingetjes' hoeft dus niet meteen te betekenen dat er een probleem is.
Het is beter om een pluisvrije katoenen doek een beetje te bevochtigen en de oorschelp langzaam van buiten naar binnen schoon te vegen. Hier helpt het om het oor met je linkerhand vast te houden. Herhaal dit nog eens met een nieuwe doek en doe dit voorzichtig, zodat het niet pijn gaat doen of wonden veroorzaakt.
De gehoorgang kan je behandelen met een oorreinigingsmiddel, de oorschelp kan je schoonmaken met speciaal daarvoor ontworpen doekjes. Deze producten zijn aangepast aan de pH-waarde (zuurgraad) van hondenoren.
Helaas is de mijt niet gemakkelijk te vinden. Vaak zijn vele huidafkrabsels nodig om één mijt te vinden. De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek).
Wanneer een besmetting lang aanwezig blijft kan je kat zelfs een oorontsteking krijgen. Dit is erg pijnlijk en veel katten zijn hier best ziek van. Het is daarom belangrijk dat je een besmetting met oormijt probeert te voorkomen door de oren van je kat gezond te houden.
De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek). Eventueel kan er ook gewassen worden met antiparasitaire middelen (Amitraz) of injecties met ivermectine gegeven worden.