Ze zorgen voor een laagje rondom de oliedruppels en voorkomen dat ze weer samen kunnen vloeien. Ze werken als emulgator. Stofjes met gelijke eigenschappen vind je ook in de mosterd. Daarom kun je een gebonden vinaigrette maken met een schepje mosterd erin.
Zo zal je mayonaise zich geleidelijk aan binden. Lukt het echt niet? Dan kun je een lepeltje mosterd toevoegen. De romige textuur van de mosterd zal er namelijk voor zorgen dat het ei en de olie sneller binden én het geeft je mayonaise net een pittiger smaakje.
De meest gebruikte natuurlijke emulgatoren in mayonaise zijn eigeel (dat de emulgator lecithine bevat) en mosterd.
Te dunne mayonaise dikker maken
Wanneer je mayonaise niet dik wordt kan je proberen om nog een eierdooier toe te voegen en goed te mengen. Daarna kan je opnieuw wat van de andere ingrediënten toevoegen om het recept aan te passen voor de grotere hoeveelheid.
Het zorgt ervoor dat het vet zich makkelijk kan mengen met het water en daardoor spoelt het makkelijk weg. Zo krijgen we het schoon. Afwasmiddel zou heel goed helpen om de olie en azijn te mengen, maar dat is dus helemaal niet lekker. Bij mayonaise is het handig om eigeel als emulgator te gebruiken.
Mosterd zorgt ervoor dat je maaginhoud goed opgelost blijft. Op deze manier kunnen de enzymen goed contact maken met het vet en kunnen ze het dus beter afbreken. Mosterd is ook een goede emulgator.
Mayonaise (Frans: sauce mayonnaise) is een koude, witte saus op basis van olie, eidooiers, azijn of citroensap, mosterd en eventuele smaakmakers. Het is een stabiele emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als emulgator optreedt.
De ultieme tip om je mayonaise beter te binden is om eitjes (dooiers) op kamertemperatuur te gebruiken. Gebruik ook geen graantjesmosterd, die bindt minder goed. Roer je mayonaise zachtjes met een garde, en altijd in dezelfde richting.
Gebruik de juiste olie: arachide-, zonnebloem- of maïsolie. Deze zijn niet te dik en hebben bovendien een neutrale smaak. Notenolie daarentegen gebruik je beter niet om mayonaise te maken. Voeg de olie beetje bij beetje toe en wacht telkens totdat hij helemaal is opgenomen door de eidooier.
Het is hopelijk geen verrassing, maar mayonaise bevat olie en eierdooiers en is daarom niet erg gezond. Er bestaan gezondere alternatieven voor een gele of witte saus, bijvoorbeeld een avocado, tzatziki of een lekkere zelfgemaakte salsa.
Een emulgator is een natuurlijke of chemisch bereide stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot één geheel. Een voorbeeld van een emulgator is lecithine (E322), dat meestal uit sojabonen wordt gemaakt, maar ook wel uit zonnebloemolie.
Een natuurlijke emulgator is bijvoorbeeld lecithine dispergerende vetmoleculen in waterige oplossingen van eiwitten en koolhydraten. Je vindt het in het eigeel. Het zorgt ervoor dat mosterd kan worden gecombineerd met olie bij het bereiden van mayonaise. Lecithine is een veelgebruikte emulgator in de voedingsindustrie.
De saus is gemaakt op een basis van eieren en olie. In tegenstelling tot de Nederlandse 'fritessaus' wordt hij bereid zonder enige vorm van kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen. Hierdoor, zo claimen de Belgen, krijg je een mooi natuurlijk product met een frisse, licht zure smaak die de frieten nog lekkerder maken.
De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen. Als je puur voor smaak wilt kiezen, dan kun je het beste gaan voor Remia mayonaise.
Mayonaise ontleed
Een saus mag pas mayonaise heten als hij minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dat vet komt voornamelijk van plantaardige olie en een beetje van het eigeel. Veel merken voegen niet meer olie toe dan strikt noodzakelijk.
Te weinig water
De belangrijkste reden dat mayonaise schift is een gebrek aan water. Mayonaise bestaat namelijk uit heel veel kleine oliedruppeltjes die naast elkaar in water zweven. Niet letterlijk water anders zou het nergens naar smaken.
Olijfolie bevat veel antioxidanten en is rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Extra vierge olijfolie is de minst bewerkte variant met de meeste gezondheidsvoordelen (1). Deze olie heeft een redelijk laag rookpunt: 160 °C.
Verse mayonaise die je voldoende koel en in een afgesloten pot houdt kan je zonder probleem 2 weken bewaren. (En misschien zelfs langer.) Kijk wel uit dat je de mayonaise 'zuiver' houdt. Er horen geen resten van voorgaande maaltijden of bereidingen in thuis.
Geopend kun je die het best in de koelkast bewaren en binnen 2 tot 3 maanden opmaken. Hierna zal de kwaliteit van de mayonaise achteruitgaan, maar kun je de mayonaise vaak nog wel gebruiken. Controleer wel of de mayonaise na deze periode nog goed is.
Geschifte mayonaise kan je nog redden en hoef je niet weg te gooien. Neem een schone kom en doe hierin een klein beetje olie en wat ijskoud water. Klop goed los. Voeg hier druppelsgewijs de geschifte mayonaise aan toe en het zal opnieuw binden.
Je ziet dat er mayo begin te 'ontstaan' onderaan de beker. Voer de snelheid langzaam aan op, en beweeg de mixer langzaam omhoog totdat alle olie die boven blijft drijven "opgeslokt" is door de mayo onderaan. Probeer geen lucht mee te mixen... en binnen no-time is je mayo helemaal klaar!
In het begin kun je mayonaise nog redden door een beetje water toe te voegen. Maar zelfs als hij helemaal dun is geworden, kun je hem nog redden. Haal de geschifte mayonaise uit de kom en gebruik een paar eetlepels water als nieuwe basis. Voeg hieraan langzaam, al kloppend, de geschifte mayonaise toe.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
Het basisrecept van mosterd is heel eenvoudig: Mosterdzaad, water, zout en azijn. Maar je kan allerlei ingrediënten toevoegen om hem extra smaak en kleur te geven... zoals olie en kruiden als kurkuma. Maar ook honing of wijn.
Ingrediënten: Raapzaadolie, water, azijn, EIGEEL¹ 5%, suiker, mosterd (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, aroma, specerijen), zout, verdikkingsmiddel: xanthaangom, antioxidant E385, natuurlijk aroma, kleurstof: carotenen, ¹ = Beter Leven keurmerk 2 sterren.