Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren.
Met alleen de slimme meter bespaar je nog geen energie. Maar door het maandelijkse verbruiks- en kostenoverzicht van de energieleverancier hou je je verbruik wel bij. Je kunt makkelijker en sneller controleren of je verbruik niet onverwachts omhoog gaat.
De digitale meter met terugleverregistratie is het meest geschikt. Deze meter registreert hoeveel aan het net wordt teruggeleverd. Meld je aan bij je netbeheerder zodat je teruglevering wordt geregistreerd en verrekend met afgenomen stroom. De analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt.
Wilt u geen slimme meter? Dan kunt u bij uw netbeheerder de slimme meter weigeren. U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen.
Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.
Echt grote nadelen zijn er niet verbonden aan de slimme meter. Het belangrijkste argument tegen slimme meters is vaak privacy: het op afstand uitlezen van je meterstanden door je leverancier. De netbeheerder mag de gegevens alleen uitlezen op bepaalde momenten en voor duidelijke doeleinden.
Vanaf 1 juli 2019 worden er alleen nog maar slimme meters geplaatst en dus zullen de oude, terugdraaiende tellers stelselmatig verdwijnen. De plaatsing van een digitale meter weigeren is verboden. Je zal dus sowieso verplicht worden om een nieuwe digitale meter te laten plaatsen.
Heb je thuis zonnepanelen geïnstalleerd, dan is het dubbeltarief altijd voordeliger. Doordat de zon voornamelijk schijnt tijdens de uren dat het normaaltarief geldt, behaal je dubbel winst. Ten eerste neem je tijdens deze uren minder stroom af, omdat je eerst gebruik maakt van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken.
Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.
De bekendste meter is de Ferrarismeter. Dit is een analoge draaischijfmeter. Als uw zonnepanelen meer stroom leveren dan dat u verbruikt dan draait deze meter automatisch terug. Als u zonnepanelen aanschaft, dan hoeft u deze meter dus niet te laten vervangen.
U betaalt niets voor uw slimme meter als u wacht tot u aan de beurt bent. Bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties is de slimme meter ook gratis. Vraagt u eerder om een slimme meter? Dan betaalt u maximaal 72,60 euro.
Waar zit het verschil dan in? Nou, het verschil zit 'm in het feit dat niet alle stroom die je zonnepanelen opgewekt hebben, de slimme meter in de meterkast bereiken. De stroom die je opwekt wordt door je omvormer eerst naar je eigen groepenkast geleid.
De slimme meter registreert meteen wat u teruglevert. Uw oude draaischijfmeter is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen. De draaischijfmeter kan ook een teruglooprem hebben en kan dan niet fysiek terugdraaien.
“Dat de slimme meter makkelijk te hacken is, dàt is een fabel. En gelukkig maar”, aldus Theo van der Vleut, Privacy & Security Officer bij Liander. “Alle slimme meters die in Nederland worden gebruikt voldoen aan strenge eisen op het gebied van privacy en security. Het hacken ervan is vrijwel onmogelijk.
De slimme meter kan de meterstanden doorsturen via een telefoonsignaal. Een digitale meter kan dit niet. In de digitale niet-slimme meter zit geen geheugen in dat gas- en elektriciteitsstanden opslaat, de meter kan geen meterstanden doorsturen en is niet verbonden met de gasmeter.
Het nachttarief is in de regel goedkoper. Een dag-en-nachtteller zal voortdurend tellen hoeveel energie er verbruikt wordt en hoeveel energie er door de zonnepanelen wordt opgewekt. Gedurende de dag, zal de dagteller het verbruik registreren. Tijdens de nacht treedt de nachtteller in werking.
Hetzelfde geldt niet voor de nachtteller: 's nachts kan geen energie geproduceerd worden door zonnepanelen. Dit betekent dat er nooit een overschot aan energie aanwezig zal zijn op een nachtteller. Het nachtverbruik kan ook niet gecompenseerd worden door een mogelijk overschot aan energie op de dagteller.
Het verschil tussen dag- en nachtstroom zit in het tarief. Het tarief voor nachtstroom is namelijk lager dan het tarief voor dagstroom. Hoog en laag tarief dus. Als je vooral 's avonds of 's nachts energie verbruikt, kan dag- en nachtstroom dus gunstig voor jou zijn.
Zonnepaneleneigenaars zijn pas vanaf 2025 verplicht om een digitale meter te laten installeren en zijn niet langer automatisch als eersten aan de beurt. Vanaf 1 april 2021 bedraagt de premie voor thuisbatterijen nog maximum 2.550 euro in plaats van 3.200 euro.
Wie nog over het systeem van de terugdraaiende teller beschikt, boekt bij de huidige energieprijzen op jaarbasis een voordeel van 55,37 euro ten opzichte van prosumenten met een digitale meter. Daar tegenover staat wel dat laatstgenoemde groep een retroactieve investeringspremie van de Vlaamse overheid kan aanvragen.
Het prosumententarief is na de installatie van de digitale meter niet meer van toepassing. In plaats van het prosumententarief betaalt u dan netkosten op basis van uw werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als u dus vooral stroom verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig.
Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar wie er zeker van wilt zijn dat er na 2025 nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doet er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen.
uw situatie of leefstijl, zoals vaker en langer douchen, een verbouwing of meer thuiswerken. het gebruik van uw apparaten. U deed bijvoorbeeld de airco vaak aan door een lange warme periode. Of u zette in de winter vaker de verwarming aan omdat u vaker thuis was.
Hoe kan ik de digitale meter omzeilen?” Sinds het Grondwettelijk Hof de terugdraaiende teller heeft afgeschaft, proberen mensen de digitale meter zo lang mogelijk uit hun huis te houden. Wel, goed nieuws: binnenkort ga je waarschijnlijk minder moeite moeten doen.