Lysine bevordert de opname van calcium vanuit het maagdarmkanaal en remt de uitscheiding van calcium met de urine. Overweeg bij calciumsuppletie tevens suppletie met lysine. Vitamine C is synergist van lysine bij de aanmaak van collageen en elastine.
Voedingssupplementen met lysine worden veel gebruikt ter verzorging van lipblaasjes. Lysine is mogelijk goed voor het concentratievermogen, de groei van bindweefsel en botten en het afweersysteem. Ook is het mogelijk gunstig in stresssituaties.
Als voedingssupplement
Ben je onzeker over de aminozuursamenstelling van je voeding, dan kan je even goed preventief een voedingssupplement met L-lysine gebruiken. L-lysine helpt ervoor zorgen dat je minder vaak last hebt van koortsblaasjes.
Lysine wordt ook wel L-lysine genoemd en is een essentieel aminozuur. Dat betekent dat het een belangrijke stof is die je lichaam niet van nature aanmaakt. Daarom moet je het via je voeding binnenkrijgen om je lichaam de bouwstenen te geven die het nodig heeft.
Lysine komt vooral voor in bladgroenten, peulvruchten, vlees en gevogelte, melk en melkproducten en rijp fruit. Naast de hoeveelheid lysine is ook de hoeveelheid arginine van belang. Arginine komt in grote hoeveelheden voor in chocolade, noten, kokos, tarwemeel (zowel in volkoren- als in witmeel), haver en soja.
Recent (humaan) onderzoek wijst uit dat tijdens een virusinfectie een effectieve dosering L-Lysine 1500 mg per dag is, een half uur voor de maaltijd met water in te nemen. Wanneer er geen symptomen meer aanwezig zijn, kan met een dosering van 500 mg per dag worden volstaan.
Voedingsmaatregelen. Voedingsmiddelen die veel arginine bevatten en vermeden moeten worden, zijn: noten en zaden, pinda's, gelatine, chocolade, carob, uien en champignons. De meeste granen hebben een (licht) arginine-overschot. Voedingsmiddelen die meer lysine bevatten zijn vlees, melk, kaas, vis, gierst en avocado.
Dosering. Recent (humaan) onderzoek wijst uit dat tijdens een virusinfectie een effectieve dosering L-Lysine 1500 mg per dag is, een half uur voor de maaltijd met water in te nemen. Wanneer er geen symptomen meer aanwezig zijn, kan met een dosering van 500 mg per dag worden volstaan.
Het menselijk lichaam kan dit aminozuur niet zelf produceren, daarom moet het opgenomen worden via de voeding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 30 mg per kilogram lichaamsgewicht.
Vitamine C helpt om een nieuwe infectie te voorkomen, omdat het je weerstand verhoogt. Je immuunsysteem wordt versterkt waardoor je minder snel ziek wordt en de kans minder groot is dat je een koortslip krijgt. Zorg dat je altijd voldoende vitamine C neemt.
Klinisch onderzoek suggereert dat het driemaal daags innemen van l-lysine gedurende acht weken de symptomen met ongeveer 34% verbetert in vergelijking met placebo bij schizofreniepatiënten die niet gestabiliseerd zijn op risperidon (tot 6 mg/dag).
Een koortslip gaat vanzelf over. Je hebt geen behandeling nodig. Als je veel last hebt van je koortslip, kun je een crème of pleister op je lip doen. Door de crème kan de koortslip iets sneller over zijn, maar zeker is dit niet.
Lysine is, samen met 20 andere aminozuren, een fundamentele bouwsteen van alle eiwitten en is daarmee een belangrijk nutriënt voor onderhoud, groei en (re)productie. Lysine is daarnaast een essentieel aminozuur. Dit betekent dat het niet door het lichaam kan worden aangemaakt en dus via het voer moet worden opgenomen.
Vooral om echt preventief aan de slag te gaan. Kijk eens voor L-Lysine in tabletvorm. Bij de eerste gevoel van een koortslip of Herpes genitalis (jeuk, tinteling, een branderig gevoel en je niet fit voelen) kun je gélijk L-Lysine slikken. Zo'n 2000-3000 mg per dag is dan pas effectief.
Ei: 418 mg lysine per ei (50 g). Parmezaanse kaas: 384 mg lysine per 10 g (2 el).
Het aminozuur wat het meest limiterend is in een plantaardig voedingspatroon is lysine. Goede bronnen van lysine zijn sojaproducten, seitan, peulvruchten zoals zwarte bonen en kikkererwten en vooral noten en zaden zoals pistachenoten en pompoenpitten.
Aanraken en wrijven kan de pijn namelijk erger maken. Ook kan het stekende pijn geven. Probeer te ontspannen en iets te gaan doen als je pijn krijgt. De pijn gaat hierdoor niet weg, maar je hebt er minder last van.
In het kort
Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf. Gordelroos gaat meestal vanzelf over in een paar weken. Bel de huisarts als je blaasjes hebt bij je oog, neus of oor. Je krijgt dan medicijnen.
Oorzaak gordelroos
Gordelroos ontstaat door het varicella zoster virus. Dit is het virus dat ook de oorzaak is van waterpokken. Iemand met waterpokken maakt antistoffen aan tegen het virus. Het virus trekt zich dan terug, maar het blijft wel in het lichaam zitten.
Vis, vlees, kaas, melk, ananas, mango, appels, peren en vijgen zijn dan weer voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan lysine. Ook het innemen van L-lysine supplementen kan helpen.
Belangrijk om te weten over aciclovir met hydrocortison
Hydrocortison remt ontstekingen. Bij koortslip (infectie met herpes-simplex-virus). Dit zijn jeukende, brandende en pijnlijke blaasjes in de mondhoeken of op de lippen. De crème met aciclovir en hydrocortison werkt niet bij iedereen.
Een koortslip komt meestal na de eerste aanval steeds weer terug , vooral bij bepaalde omstandigheden waarbij uw weerstand verlaagd is. Klassieke voorbeelden zijn stress, griep, menstruatie en zonblootstelling. Meestal verloopt een dergelijke recidief aanval zeer mild.
Als iemand met een 'actieve' koortslip (koortslip met blaasjes) in aanraking komt met een baby, bijvoorbeeld door de baby te knuffelen, kan de infectie overgedragen worden. De besmettelijkheid blijft bestaan totdat de blaasjes helemaal ingedroogd zijn of totdat er een korstje op zit.
Tegen irritatie, pijn en branderigheid kun je gebruik maken van een antivirale zalf: aciclovir crème, zoals Zovirax. Dit middel kun je bij een drogist kopen en kan ervoor zorgen dat je koortslip sneller overgaat. Voorkom dat je de crème uitsmeert, omdat je anders het virus verspreid naar andere plekken.