Een van de bekende risicofactoren voor huidkanker is overmatige zonblootstelling, of eigenlijk uv-licht blootstelling: dus ook door zonnebankgebruik. Veel mensen denken nog steeds dat het in Nederland niet zo'n vaart loopt met de risico's van de zon.
Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.
Steeds meer Nederlanders krijgen huidkanker: inmiddels één op de vijf. En de kans op de gevaarlijkste vorm van huidkanker, een melanoom, is sinds Wereldoorlog II met 2000 procent toegenomen. “Breng minder tijd door in de zon”, adviseert dermatoloog Vigfús Sigurdsson.
Veel zonnebanken stralen alleen of bijna alleen maar UV-A-licht uit. UV-A leidt tot huidveroudering en tot huidkanker. Juist door UVB-straling ontwikkelt de huid een natuurlijke beschermingsmechanisme tegen UV-straling, doordat de huid zich dikker maakt en dus weerbaarder wordt.
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Ga in het begin geen twee dagen achter elkaar op de zonnebank, maar laat er een dag tussen.
Er is veel onderzoek gedaan naar hoe schadelijk dat precies is. We weten dat als je onder de zonnebank gaat, je 20 procent meer kans hebt op melanoom, dat is huidkanker. Als je jong bent en onder de zonnebank gaat, verdubbelt die kans nog eens. Want als je jonger bent, is de straling schadelijker voor je huid."
Ga niet vaker dan 50 keer per jaar onder de zonnebank. Bij lichtere huidtypes is dit aantal nog lager. Geef je huid ook altijd voldoende tijd om te herstellen van jouw vorige zonsessie.
UV stralen zorgen echter ook voor dat de gezichtshuid gaat verdikken waardoor er juist meer puistjes en mee-eters gaan ontstaan. Het advies is dus om zonlicht en zonnebank niet als therapie te gebruiken tegen acne.
Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Zonnebankgebruikers lopen 20% meer risico op melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Bij gebruikers onder de 35 jaar loopt het risico zelf op tot 59%! Het bruin verdwijnt, de beschadiging blijft...
De UV-B straling motiveert de aanmaak van vitamine D in jouw lichaam (wat op zijn beurt bijdraagt aan een betere gezondheid en ook weer voor een geluksgevoel zorgt) Je versterkt jouw natuurlijke beschermingsfactor door regelmatig onder de zonnebank te gaan, waardoor je minder snel in natuurlijk zonlicht verbrandt.
Het is dan toch wel beter om niet direct nadat je de zonnebank hebt gebruikt te gaan douchen. Dit komt doordat deze producten langer in moeten werken. Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten.
Neem je telefoon dus niet mee onder de zonnebank. Je kunt gelukkig wel andere dingen doen. Luister bijvoorbeeld naar de muziek van de zonnestudio zelf. De nieuwste zonnebanken beschikken over bluetooth waar je ook muziek op af kan spelen.
Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen even op uw buik te liggen of af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Zonnebanken leveren een hoge dosis uv-straling in een korte tijd. Dit is een extra risico op het verbanden van de huid en het krijgen van huidkanker. Ga niet onder de zonnebank voor de aanmaak van vitamine D. Overleg bij een vitamine D-tekort liever met de huisarts wat de beste manier is om dit aan te pakken.
Smeer je na de zonnebrandkuur in met een vochtinbrengende crème of lotion. Vooraf hoef je je niet in te smeren met een zonnebrandcrème. De hoeveelheid licht is namelijk op jouw huidtype afgestemd, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebank.
Reacties. Waarom mag ik geen antizonnebrandcrème -olie of een zelfbruinend middel onder de zonnebank? Deze middelen bevatten stoffen die de bruiningstijden beïnvloeden en de voorgeschreven tijden onbetrouwbaar maken. Maak ook geen gebruik van bruining pillen in combinatie.
Personen met een lichaamsgewicht van meer dan 135 kg mogen het apparaat niet gebruiken. De ligbank kan anders breken en letsel veroorzaken.
Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd.