Gezonde koolzaadolie heeft ook een hoog gehalte onverzadigde vetzuren, die het cholesterolgehalte in je bloed verlagen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Bovendien heeft koolzaadolie van alle plantaardige oliën het laagste percentage verzadigde vetzuren, een vet dat juist de cholesterol verhoogt.
Koolzaadolie heeft diverse gezondheidsvoordelen ten opzichte van andere oliën. Het heeft een gunstige verhouding van omega-3 tot omega-6 vetzuren, wat helpt bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van hartgezondheid.
Aan de hand van de tabel nog alles een keer op een rij: Olijfolie komt het beste uit ons onderzoek. Olijfolie heeft, net als koolzaadolie, een goede verhouding onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Wat olijfolie nog gezonder maakt, is het feit dat extra vierge olijfolie een hoger aantal gezonde, antioxidanten kent.
De bak & braad variant van de koolzaadolie is wel geschikt voor het bakken op hoge temperaturen, omdat deze aanzienlijk minder omega 3 bevat. Al met al is koolzaadolie een heel duurzaam en verantwoord product, niet alleen omdat het koolzaad uit Nederland komt.
Koolzaadolie bevat een aardige hoeveelheid van het gezonde ALA omega-3 vetzuur (8,5g/100g), dat is net wat minder dan walnootolie (10%) en fors minder dan lijnzaadolie (zie hieronder), maar van deze drie heeft koolzaadolie wel het laagste gehalte verzadigd vet (6,91%, waar walnoot- en lijnzaadolie 9-10% bevatten).
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Helaas helpt lijnzaad niet bij het afvallen. Lijnzaad zorgt er enkel waarschijnlijk voor dat je stoelgang verbetert, maar het zorgt niet voor een laxerend effect. Daarnaast kan een grote hoeveelheid lijnzaad schadelijk zijn.
Koolzaadolie is een plantaardige olie die gewonnen wordt uit de zaden van koolzaad (Brassica napus). Een hoog gehalte aan erucazuur en glucosinolaat maakt de olie gewoonlijk ongeschikt voor menselijke consumptie.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Gebruik een goede pan met een anti-aanbaklaag en een dikke bodem. Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie (extra vierge kan minder goed tegen hoge temperaturen), koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie.
Gezonde koolzaadolie heeft ook een hoog gehalte onverzadigde vetzuren, die het cholesterolgehalte in je bloed verlagen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Bovendien heeft koolzaadolie van alle plantaardige oliën het laagste percentage verzadigde vetzuren, een vet dat juist de cholesterol verhoogt.
Traditioneel werd eucalyptusolie gebruikt als pijnstiller en gewaardeerd om zijn ontstekingsremmende en circulatiebevorderende eigenschappen. Deze effecten maken de aromatische olie ook vandaag nog tot een geschikt middel tegen vermoeide spieren en gewrichtspijn.
Koolzaadolie wordt wel vaker toegepast in brood, maar wij voegen daar gemalen koolzaadkern aan toe. Dat is nieuw. Het geeft in combinatie met de olie een speciale zonnige smaak aan het brood met een korte afbeet zonder droog te zijn. Het brood krijgt er een romige gele kleur van.”
De vetzuren in koolzaadolie verzachten de droge en geïrriteerde huid en deze olie werkt zelfs goed bij een schrale huid (ook op eelt), eczeem, acne en vlekjes.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Koudgeperste bakoliën hebben een lager rookpunt dan geraffineerde oliën van dezelfde plantensoort. Het rookpunt van bijvoorbeeld koolzaadolie wordt koudgeperst tussen 160 en 180 °C en geraffineerd bij meer dan 210 °C.
Als je wilt afvallen is het niet alleen belangrijk om minder calorieën te eten, maar ook van belang dat je gezonde keuzes maakt. Hierdoor blijf je fit, wat het afvallen bevordert. Kies dus liever voor plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en olijfolie. Kokosolie en MCT olie zijn niet de beste keuzes voor afvallen.
Koolzaadolie is een plantaardige olie, en een van de basis ingrediënten van margarine en halvarine. Maar wist je dat koolzaadolie ook gebruikt kan worden om in te bakken? Koolzaadolie heeft een hoog rookpunt (240 ºC) en is hierdoor goed geschikt om mee te koken, bakken en zelfs frituren.
Lijnzaadolie. Met lijnzaadolie maak je koude gerechten nog lekkerder. Dat komt door de sterke smaak. Heerlijk in een yoghurt of kwark, in muesli of als dressing over een salade.
Brassica koolzaadolie is van topkwaliteit door de koude én eerste persing uit de kern van de koolzaad. Met een hele milde, nootachtige smaak heel toegankelijk en puur voor heel veel verschillende toepassingen en recepten! Brassica koolzaadolie is goedkoper is dan de meeste keukenoliesoorten van dezelfde hoge kwaliteit.
Koolzaadolie is niet alleen veelzijdig, maar ook een gezonde keuze. Het is rijk aan vitamine E, antioxidanten, en onverzadigde vetzuren met een optimale verhouding van Omega 3 en Omega 6 (1:2). Dit maakt het een uitstekende optie voor cholesterolbewuste en lactosevrije bakrecepten.
Koolzaadolie zorgt ervoor dat je voedsel minder vettig aanvoelt doordat het een hoger rookpunt heeft, rond de 204°C. Dit betekent dat de olie stabieler blijft bij hogere temperaturen, wat ideaal is voor het bakken van vlees, vis en groenten.
De inname van lijnzaad of lijnzaadolie heeft ook een positief effect op de huid, die blijkt er goed gehydrateerd en gladder van te worden. Én minder gevoelig, doordat het een ruwe en schilferige huid significant kan verbeteren. Daar blijkt vooral het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) verantwoordelijk voor te zijn.
Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Enerzijds zitten er veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Zo blijft je hand mooi uit de koekjestrommel. Anderzijds is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren.
De olie is makkelijk toe te voegen aan smoothies of als dressing over een salade. Je kunt lijnzaad niet onbeperkt eten, omdat het Cyanogen bevat. In hoge doses kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide, wat ademhalingsproblemen of zelfs een hartstilstand kan veroorzaken.