Bladgroenten, zoals kool, voorzien het menselijk lichaam van essentiële voedingsstoffen die ons immuunsysteem versterken en ons helpen gezond te blijven. Het wordt sterk aanbevolen voor sporters en mensen die willen afvallen, omdat het een caloriearm voedsel is. Volgens de USDA bevat 100 gram kool slechts 23 kcal.
Kool zit vol vitamines en mineralen
Een ander belangrijke reden om meer van kool te gaan houden: het zit boordevol vitamines en mineralen. In kool zit veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. Extra vitamine C nodig? Dan zijn spruitjes op je bord een nog beter idee dan de bekende sinaasappel.
Voedingsstoffen in kolen
Kolen zijn bewezen antiviraal en antibacterieel. Kolen bevatten veel vitamine K wat een essentiële rol speelt in eiwitten die de coagulatie of bloedstolling reguleren. Kalium zit ook in kolen en dat helpt de bloeddruk onder controle te houden.
Verder is het een en al gezondheid! Want kool zit vol met zogeheten kankerbestrijdende stoffen en glucosinolaten, die hun werk het beste kunnen doen als je de kool rauw of geconserveerd eet. Ook zorgt kool voor de vorming van alkaline, wat goed is voor het immuunsysteem.
Er zijn talrijke toepassingen waarbij het koolblad kan gebruikt worden zoals bij zweren en wonden, bij acne, eczeem, kloven, ook tepelkloven bij zogende moeders, bij gordelroos (zona), bij neuralgieën omwille van de pijnstillende werking.
Daarnaast moet je opletten met kolen, zoals witte kool en spruitjes. Deze groenten zijn voor veel mensen gekookt al lastig te verteren, maar rauw vormen ze al snel een fikse uitdaging voor de spijsvertering. Dat manifesteert zich dan met vervelende symptomen als een opgeblazen gevoel, maagpijn en brandend maagzuur.
Rode kool bevat slechts weinig calorieën, maar des te meer voedingsstoffen. Een portie (90 gram) rauwe gesneden rode kool bevat de volgende voedingsstoffen (1): Calorieën: 28. Eiwitten: 1 gram.
Bonen en koolsoorten
Om ze toch ons lichaam uit te werken heeft ons lichaam een manier gevonden en dat is deze vezels verwerken tot gist. Dat zorgt voor extra gassen in onze darmen met winderigheid als gevolg. Ook verschillende koolsoorten en peulvruchten hebben deze werking op de darmen.
Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De soort en hoeveelheid vitamines en mineralen wisselt per koolsoort. Zo bevat rode kool veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. En is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat spitskool een positief effect heeft op het maag- en darmstelsel. In zoverre dat het zelfs helpt om maagzweren te genezen. Dat is te wijten aan de aanwezigheid van polyfenolen, glutamine en glucosinolaten.
Gezonde darmen
De aanzienlijke hoeveelheid kalium en de vele vezels in rode kool bevorderen een gezonde darmfunctie. Bovendien bevat rode kool het stofje glutamine. Dit bevordert de groei en het herstel van darmwandcellen.
"Rodekool staat in de Schijf van Vijf", zegt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. "Maar bij rodekool in pot of blik is het belangrijk om te controleren dat er geen suiker of zout is toegevoegd. Varianten zonder toevoegingen zijn de gezondste keuze.
Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen en is vooral rijk aan (pro)vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. Groene kool bevat relatief veel vitamine B1, B2, foliumzuur en vitamine C. Knolselderij bevat relatief veel vitamine B6, foliumzuur, ijzer en kalium. Koolraap bevat met name vitamine C en calcium.
Groene kool zit boordevol vitamines, antioxidanten, bitterstoffen en andere gezonde voedingsstoffen. Met bijna nul gram vet en weinig koolhydraten kan de kool je helpen af te vallen. Savooiekool is vooral een rijke bron van vitamine C.
Je kunt hem roerbakken, stoven, roosteren, allemaal met fijn resultaat. Maar je kunt ook de witte kool rauw eten en daar gaan we het vandaag over hebben. Witte kool salade is namelijk een knapperig, verfrissend goed idee.
Rode kool is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel gezond. De antocyanen in de kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Daarnaast is rode kool rijk aan vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Ook bevat het veel vezels.
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort en heeft een bijzonder lage caloriewaarde: slechts 20 kcal per 100 gram!
Gekookt is rode kool vrij moeilijk te verteren. Om ze beter verteerbaar te maken, kan je het kookwater een paar keer verversen of voeg je een snuifje natriumbicarbonaat bij het kookvocht. De rode kleur varieert naar paars in een alkalisch milieu en wordt roder in een zuur milieu (azijn).
Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Spinazie zit boordevol gezonde voedingstoffen. Vooral thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium zijn volop aanwezig.
Aan de grote hoeveelheid anthocyanen die de rodekool bevat, heeft hij zijn mooie kleur en zijn ontstekingsremmende werking te danken. Het is een licht verteerbare groente die beschikt over stoffen die een gunstig werking hebben op darmen, zenuwstelsel en het beendergestel.