Een simpel 'Hallo' of 'Hé' is altijd geschikt om mee te beginnen. Als je een meisje begroet dat meer is zoals een van je vrienden, geef haar dan een vuiststoot als groet, of geef haar een speels duwtje.
In een formele setting: altijd een hand, man óf vrouw. In een informele setting is het wat lastiger, gelukkig hebben we hier wat uitgebreide tips. Maar hou als vuistregel: bij vrouwen één kus en eventueel een (halve) knuffel, bij mannen een stevige hand en eventueel een halve knuffel.
Als je iemand voor het eerst ontmoet, schud je hem of haar altijd de hand. Je zegt je naam en vertelt dat je het leuk of prettig vindt om de ander te ontmoeten: 'Leuk om u/je te ontmoeten. ' Meestal gaat het vanzelf, maar volgens de (ongeschreven) regels steekt de gastvrouw of -heer als eerste de hand uit.
“In de westerse samenleving is het hand geven de meest gebruikte non-verbale begroeting tussen personen. Dit doet men met de rechterhand terwijl men elkaar in de ogen aankijkt. Het geldt als ongepast om dezelfde persoon twee keer op een dag de hand te schudden als begroeting (behalve bij ontmoeten en afscheid).
Goedemorgen - Goedemiddag, Goedenavond, Goedenacht - Formele begroeting afhankelijk van tijdstip. Goedendag, Goeiendag of Gedag - Een algemene begroeting met een middeleeuws verleden toen zij voluit luidde: God geve u een goede dag! Met 'goede dag' werd 'geluk' bedoeld.
Drie zoenen als begroeting. Ieder land heeft zo zijn tradities als het gaat om zoenen geven als begroeting. Waar je in Frankrijk in de ene streek twee kussies krijgt, veegt je wang in de andere streek zo'n vijf keer tegen de ander aan. In Nederland geven we er drie.
In de meeste Europese landen geven ze elkaar twee zoenen. In Frankrijk ligt het aan de streek waar je op dat moment bent hoeveel zoenen je krijgt. Soms krijg je er wel vijf! Mannen onder elkaar zoenen elkaar minder vaak.
Culturele manieren waarop je mensen begroet
In Spanje schudden mannen echter elkaar de handen of geven elkaar een omhelzing, terwijl twee vrouwen of een vrouw en een man elkaar meestal twee keer op beide wangen kussen. Zowel Italiaanse mannen als vrouwen schudden andere mannen en vrouwen de hand.
De Franse katholieken zouden elkaar begroeten in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, waarbij ze elkaar 3 keer een kus op de wang geven. Deze vorm zou overgewaaid zijn naar Nederland waar de begroeting de Brabantse drieklapper wordt genoemd.
In het Spaans, Engels, Italiaans, Frans, enz. is het wel wat meer gebruikelijk om elkaar goedenacht te wensen, maar die wensen elkaar soms in de middag al “Goedenavond”. Wij, Nederlanders, zeggen misschien eerder “Welterusten (voor straks)” als je laat bij iemand weggaat i.p.v. “Goedenacht”.
In een zakelijke brief of e-mail kunt u Met vriendelijke groeten, Met vriendelijke groet of Met een vriendelijke groet als slotgroet gebruiken. De keuze tussen die slotgroeten is geheel vrij. Met vriendelijke groeten en Met vriendelijke groet zijn de gebruikelijkste formuleringen.
Je kunt je date begroeten met een lachje en een simpel 'Hoi' en afwachten hoe je date reageert. Makkelijk, maar misschien niet ideaal, want het initiatief nemen laat zien dat je zelfvertrouwen hebt.
Zeg gewoon wat je gaat doen, bijvoorbeeld 'Wat leuk je te ontmoeten' en rijk je date je hand. Of 'nou ik ga je gewoon 3 zoenen geven hoor' en neem hier met zelfvertrouwen de stap in om 3 zoenen te geven. Hoppa, die is in de pocket! De rest is aan jou, maak er gewoon een leuke ontmoeting van.
Onderzoek claimt het magische aantal dates voor seks te hebben gevonden: 3.53. Na drieëneenhalve date vinden de meeste mensen het tijd om tot seks over te gaan. Kortom: op de vierde date, nét na het hoofdgerecht? (Wij zeggen: eet gerust lekker nog een dessert hoor!).
Doe als je dicht in de buurt van zijn of haar lippen bent je ogen dicht en houd ze dicht tot het einde van de zoen. Op die manier zal de ander zich tijdens het zoenen niet ongemakkelijk voelen. Als je hem of haar tijdens het zoenen aanstaart, kan hij of zij zich ongemakkelijk gaan voelen.
Hoe lang moet een kus duren? Als jullie het leuk vinden, kunnen jullie zolang kussen als jullie zelf willen. Er staat geen limiet op, dus go for it!
Zeg nu eerst gewoon dat 'het je spijt' en ga verder, waarbij je ergens anders naartoe gaat, zonder de ander. Het zal voor iedereen gemakkelijker zijn om het gebeuren even te vergeten als jullie niet in dezelfde kamer zijn. Maak later even tijd om uit te leggen waarom je niet wilde zoenen, als dat gepast lijkt.
Ekkachai en Laksana Tiranarat wisten hun lippen 46 uur, 24 minuten en 9 seconden op elkaar te houden. Het oude record was in handen van twee Duitsers, die in 2009 32 uur, 7 minuten en 14 seconden zoenden.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
Als je begint met een gesprek begin je ook met een groet. “Hoi” kan een optie zijn. Hé (wellicht niet heel beleefd, maar beter dan niets). Als je via WhatsApp een vraag hebt gesteld en je hebt binnen 24 uur geen reactie (hoe durven ze: want je was écht online), stuur dan geen “?” zonder tekst daarbij.
Afscheid nemen in het Vlaams
Als u het gesprek wilt verlaten, zegt u als afscheidsgroet Salut, dat “dag” betekent. Ook kunt u zeggen Tjeu, Jo, Tjo of Mazzel. Ook kunt u Tot ziens gebruiken.
hallo = hallo tussenwerpselUitspraak: [ˈhɑlo] 1) <dat zeg je als je iemand groet of iemands aandacht wilt trekken> Voorbeelden: `hallo, hoe is het ermee?`, `hallo, jij daar, kun je me zeggen waar he...