Bij veel groenbeheerders leven vooroordelen over hedera in bomen: klimop is schadelijk, neemt licht weg, belast de boom en parasiteert. Maar klimop beschermt de boom tegen zonnebrand en verdamping. Klimop reinigt de lucht en biedt leefruimte voor insecten en vogels.
Klimop, of hedera, is een sterke plant die goed kan klimmen. De wortels hechten aan de ondergrond. Zo kan het dus gebeuren dat een klimop ook tegen de voet van een boom en via de stam omhoog klimt. Als je de klimop niet tegenhoudt, groeit hij volledig de boom in, door de hele kroon.
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen en we treffen het ook aan op veel verticale vlakken zoals muren, torens en bomen. Ook gedijt klimop prima op de bodem waar het voor een dichte horizontale begroeiing zorgt en geschikt is als bodembedekker.
Klimop levert een bijdrage aan biodiversiteit
Klimop produceert kleine bloemen en bessen die een voedselbron vormen voor bijen, vlinders en vogels. De nectar in de bloemen trekt bestuivende insecten aan, terwijl de bessen in de herfst en winter vogels voorzien van voedsel wanneer andere voedselbronnen schaarser zijn.
Klimop, die in bomen groeit, kan gemakkelijker worden verwijderd. In het voorjaar worden de hoofdtakken tot aan de grond gekapt en de dunne en zwak hechtende takken met een tuinschaar afgeknipt. Als de hoofdtakken er ook gemakkelijk afgaan, trekt men deze van de boom af. Anders kunnen ze ook in de zomer uitdrogen.
Hoe moet ik klimop verdelgen? De beste manier om klimop blijvend te verwijderen, is door de wortels uit de bodem te halen en de plant vervolgens, met de nodige dosis geduld, te laten afsterven. Dit vraagt tijd maar is wel de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat de klimop niet teruggroeit.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
Vogels als rans- en bosuilen, vinken, houtduiven, merels, zanglijsters, roodborsten, gaaien en mezensoorten vinden in klimop in de winter de perfecte plek om te schuilen bij slecht weer en om er veilig te slapen.
Vooral de klimop heeft de reputatie invasief te zijn. Wie deze planten in de natuur heeft gezien weet dat dat waar is. Als er planten in de weg staan, groeit de klimop daar gewoon overheen. Op deze manier hebben ze in sommige gebieden al flink wat inheemse planten verdrongen.
Lekker laten zitten. Als in de winter de bloemen verdwijnen, vormen zich kleine zwarte bessen in de klimop. Deze zijn voor mensen giftig, maar voor vogels als merels, mussen en vinken een welkom hapje, wanneer ander voedsel schaars wordt.
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen, groeit ook op muren, torens en bomen en is ook een prima bodembedekker. Klimop kan 400 jaar oud worden en een stamomtrek van 1 meter halen.
Wanneer klimop snoeien
U kunt het hele jaar door knippen, maar de beste tijd is het voorjaar. De groei zit er dan goed in zodat de twijgen snel weer uitlopen en nieuwe bladeren vormen. Zo nodig knipt u een tweede keer in september. Het is ook mogelijk één keer per jaar te snoeien, dan knipt u eind juni.
Dat is vrij makkelijk te onthouden. Maar let op, want er zijn ook bomen die je juist niet mag snoeien in de winter. Het betreffen de zogeheten ABC-bomen: de esdoorn (Acer), berk (Betulus) en haagbeuk (Carpinus).Ook de notelaar (Juglans regia) en verschillende druivensoorten (Vitis) behoren tot de ABC-bomen.
De sa- mengegroeide ranken van een volwas- sen klimop op een oude boom zitten als een soort 'losse mantel' rondom de stam van de gastheer. Bij zo'n boom kun je dat als een pakket van de stam afpellen als zo'n boom geveld is.
Klimop kan schadelijk zijn als het groeit op oude muren gemetseld met kalkmortel. Dit materiaal in de voegen is vaak droog en kan verpulveren.
Bij oude zachtere stenen en cement onttrekt de Hedera kalk en kan de muur verzwakt worden. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen. Het kan via de kozijnen naar binnen groeien, dakpannen ontwrichten en goten of afvoerpijpen verstoppen.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.
Wanneer Klimop bomen en muren beklimt wordt al gauw de schaar bovengehaald. Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur.
Struiken waar de mussen dol op zijn; meidoorn, berberis, hulst, vuurdoorn,vlierbes, lijsterbes. Alle prik- of bessenstruiken worden zeer gewaardeerd. Ook de Gelderse roos en het Amerikaans krentenboompje zijn zeer geliefd.
Ja wanneer de bladeren worden gegeten van de Hedera is deze giftig voor mens en dier. De klachten die kunnen op treden na het eten van Hedera door uw huisdier zijn: Overgeven. Koorts.
Leg een grasveldje aan (grasmatten of graszaad), want in het gras vinden vogels insecten en merels jagen er op wormen. Gebruik boomschors of grind voor paden. Kies voor dichte bomen en struiken: die bieden beschutting, veiligheid en voedsel. Liefst soorten die fruit of bessen dragen of doorns hebben.
Op termijn kan hij de groei van de takken en de stam belemmeren. Als we klimop uit bomen verwijderen die er al een lange tijd ingroeit, zien we aan takken of bovenaan de stam soms misvormingen. Waardoor de boom of tak minder stevig is op deze plaats.
Vochtig weer is ook goed. Wil je de klimop drastisch terugsnoeien, dan kan dat tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om goed te herstellen.
De standaard klimop (Hedera Helix) heeft wat kleinere blaadjes en is daarom iets minder snel volgroeid dan de Ierse klimop (Hedera Hibernica). Voor de Helix kunt u ongeveer uit gaan van zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar. De Hibernica wordt al snel een grote jongen.