Behandel de vlek met ossengalzeep. Laat het niet intrekken maar wrijf het vooral na met helder water. Wrijf altijd naar het midden van de vlek toe, zo maak je de vlek niet groter. Is de vlek er nog niet uit?
Groene zeep: maak de ingedroogde vlek goed nat met koud water en smeer deze vervolgens in met groene zeep. Laat deze een tijdje intrekken en was het kledingstuk vervolgens op een standaard programma. Ammonia: verdun ammonia met een gelijke hoeveelheid water en giet deze op de vlek.
Wassen en spoelen
Stel je wasmachine in op een programma van 30°C of 40°C en was de kleding/stof met de vlek. Gebruik hierbij de dosering voor 'zwaar vervuild' van je gekozen wasmiddel.
Verse vlekken van bloed kan je uit je kleding verwijderen door er direct wat speeksel op te doen en daarna uit te spoelen met met lauw water. Oud bloed daarentegen mag je nooit met héét water behandelen op kleding want dan fixeer je de vlek.
Gebruik bij voorkeur koud water voor bloedvlekken, want hierdoor breekt het bloed af en lost het op. In combinatie met lauw of warm water begint het bloed te stollen en krijg je de vlek er niet meer zo gemakkelijk uit. De vlek weg deppen met een servet kan ook effectief zijn.
De meeste vlekken krijg je er door heet wassen makkelijk uit. Dat is niet het geval bij bloedvlekken. Door warm water stollen de eiwitten van bloed, waardoor het aan de textielvezels blijft plakken. Dit resulteert in een roestbruine kleur en is als het er eenmaal inzit moeilijk uit te krijgen.
Spoel de vlek met koud water en week het textiel in een wasmiddel met enzymen (zoals Biotex). Daarna kan je het gewoon in de wasmachine wassen. TIP 2! Doe een beetje baksoda of azijn bij koud water en laat het textiel erin weken.
Meng zuiveringszout en waterstofperoxide en breng dit aan op de vlek. Laat het intrekken en maak het vervolgens schoon met een vochtige doek. Heb je geen waterstofperoxide bij de hand? Meng dan wat zuiveringszout met koud water om er een pasta van te maken.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Was dan je beddengoed, handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoeken op 60 graden met het katoenwasprogramma. We adviseren hierbij overigens niet het eco-programma van 60 graden. Niet alles kan op 60 graden gewassen worden, omdat gewoonweg niet al het beddengoed of ondergoed tegen deze temperatuur kan.
Als er veel vlekken op het wasgoed zitten, kies je voor 90 of 95 graden. Gebruikte handdoeken en dweilen die niet erg bevlekt zijn, was je op 60 graden.
Maar zelf als vlek blijven de ettertjes je dus ergeren. Wees gerust, je hoeft de boel niet opnieuw te witten. Een schuursponsje en een beetje groene zeep, vloeibaar of uit de pot, rekent definitief met ze af, die kleine bloedzuigertjes.
Giet witte azijn over vlek (optioneel) en strooi er vervolgens flink wat zout over. Laat alles 5-10 minuutjes intrekken. Zit er een kleine bloedvlek, probeer dan deze vlekkenpen. Giet een beetje warm water over de vlek en dep weer schoon met een vochtige doek, net zo lang tot het bloed uit je schoenen is verdwenen.
Behang (papier), beton, kunststof, linoleum, marmer, parket en tegels deppen met een doek die gedompeld is in koud water. Pleisterwerk deppen met een doek met water en azijn. Let op! Gebruik nooit warm of heet water.
Als je op je zij slaapt in foetus houding dan wordt de druk op je buikspieren verlicht. Hierdoor verminder je de druk op je onderbuik, waardoor je minder gaat bloeden. Dit kan trouwens ook helpen tegen krampen!
Ze gebruiken kranten of vodden en bezuinigen tijdens hun menstruatie vaak op eten." Tampons kun je vaak al vanaf een euro krijgen, ziet ook De Boer. Ondanks dat relatief lage bedrag kan het nog ingewikkeld zijn om elke maand genoeg sanitaire producten te kopen.
Maandverband voor 's nachts is langer aan de achterkant dan een normaal maandverband. Omdat het bloed zich onder je billen verzamelt als je op je rug slaapt, zorgt de extra lengte ervoor dat je niet doorlekt. Het maandverband kan ook scheef gaan zitten als je veel beweegt in je slaap, waardoor het bloed ernaast lekt.
Giet wat melk over de bloedvlek in uw kleding en laat dit goed in de stof intrekken. Dep het vervolgens weg met een droge doek, totdat de bloedvlek is verdwenen. Maak de bloedvlek eerst nat met wat koud water, smeer er wat shampoo op en laat dit goed intrekken.
Los Biotex handwas en inweek goed op in het water. Voor de handwas: dompel het wasgoed geheel onder, was het en spoel het grondig uit. Als inweek: dompel het wasgoed geheel onder, laat het inweken en leg het -zonder naspoelen- in de wasmachine voor de hoofdwas.
Enige dat je bij een verse bloedplek kunt en moet doen is werken met koud water en een vochtige doek. Koud water kan en mag altijd gebruikt worden. Het verdunt het bloed en is tevens een transportmiddel om het bloed uit de stof te halen.
Meng lichte maisstroop met rode voedingskleurstof totdat je een kleur krijgt die lijkt op die van echt bloed. Je kunt in plaats van rode voedingskleurstof ook Kool-Aidpoeder met kersensmaak gebruiken voor een lekkere chocolade- en kersensmaak. Voeg het cacaopoeder toe.
Ingrediënten: Meel Water Rood kleurmiddel (van de bakafdeling van de supermarkt bijvoorbeeld) Gemalen koffie Breng water aan de kook in een pannetje en zeef er meel in. Doorroeren tot het een lekkere dikke massa zonder klonten is. Als alles netjes gemixt is kan je het kleurmiddel erin doen, weer roeren.
1. Laat de kleding weken in heet water. 2. Helpt dit niet en blijf je gelige randen zien, dan kan je een scheutje bleekmiddel toevoegen.