"Er is een schat aan bewijs dat havermout de hoeveelheid cholesterol in het bloed kan helpen verlagen dankzij bèta-glucaan, een oplosbare vezel die bijna alleen in haver voorkomt en waarmee de lever LDL-cholesterol uit het bloed kan halen", aldus Katherine Brooking, erkend diëtist.
Havermout en cholesterol
Maar haver is extra goed voor uw cholesterol. Het bevat namelijk speciale vezels: betaglucanen. Deze helpen een hoog cholesterol te verlagen. Neem daarom regelmatig havermout als pap, in de muesli of in een drinkontbijt.
Havermout bevat zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels die de opname van vet en cholesterol remmen en helpen bij het verlagen van met name het (slechte) LDL-cholesterol en de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed, wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.
Havermout. Een eenvoudige eerste stap om uw cholesterol te verlagen is een kom havermout of koude havermoutpap zoals Cheerios als ontbijt . Het geeft u 1 tot 2 gram oplosbare vezels. Voeg een banaan of wat aardbeien toe voor nog eens een halve gram.
Spijsverteringsproblemen door havermout
Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen bijvoorbeeld een magnesium tekort opbouwt.
Nadelen van havermout
Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. Dus voor een gezond ontbijt kun je Brinta én havermout eten.
Uit onderzoek is gebleken dat de eerste cholesterolverlaging door dagelijkse havermoutconsumptie binnen vier tot zes weken kan worden waargenomen [7, 10]. Maar consistentie is cruciaal voor langetermijnbeheer.
Als je tussen de 50-70 gram havermout dag eet, krijg je genoeg binnen om van de gezondheidseffecten te profiteren. Een gewone kom havermoutpap maak je meestal van 30-50 gram droge havermout of havervlokken. Een eetlepel havermout weegt ongeveer 10 gram.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Nieuw onderzoek van de afdeling Dier- en Vergelijkende Biomedische Wetenschappen van de Faculteit Landbouw-, Levens- en Milieuwetenschappen suggereert dat het eten van voedsel dat rijk is aan bètaglucaan, een type vezel dat voorkomt in haver en gerst, het lichaamsgewicht en obesitas kan verminderen .
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal wordt gestart met het voorschrijven van simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine.
Havermout. Havermout is rijk aan vezels. Doordat havermout veel vezels bevat moet je lichaam hard werken om deze vezels te verteren. Dit harde werken vraagt veel energie en daardoor helpt het eten van havermout bij het verbranden van buikvet.
De algemene portie havermout is ongeveer een half kopje ongekookte haver of een kopje gekookte haver . Een portie haver levert een verscheidenheid aan belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitaminen en mineralen.
Dat bakje havermoutpap als ontbijt is dus niet alleen gezond, je kunt er ook lang tegenaan! Natuurlijk bepaalt hoe je havermout of havervlokken klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Zo is het gezond als je havermout bereidt met halfvolle melk of magere yoghurt.
Als u slechts anderhalve kop gekookte havermout per dag eet, kan uw cholesterol met 5 tot 8% dalen. Havermout bevat oplosbare en onoplosbare vezels – twee soorten die uw lichaam nodig heeft. Onoplosbare vezels, die ook in de schil van veel fruit zitten, helpen ons om regelmatig te blijven.
Magere yoghurt met granola en bessen
Magere yoghurt, met name magere Griekse yoghurt, bevat veel eiwitten om je een verzadigd gevoel te geven. Door bessen toe te voegen, voeg je oplosbare vezels toe om je cholesterol te verlagen. Afhankelijk van je smaakvoorkeuren en honger kun je ook chia- of lijnzaad en granola toevoegen.
Antioxidanten voor een gezond hart
Het eten van volkoren granen, zoals havermout en bruine rijst, kan ook bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.