De ontstekingsremmende stoffen in gember, zoals gingerol, helpen roodheid en zwelling te verminderen, wat resulteert in een kalmere en egalere huid. Rauwe gember stimuleert de bloedsomloop, wat essentieel is voor een gezonde huid.
Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen om de nierfunctie te verbeteren en nierschade te verminderen. Peterselie is ook nuttig, want het bevordert de urinestroom en helpt afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.
Gember voor je haar
Voor je lijf is gember dus heel gezond, maar ook voor je haar. Deze wortel zit namelijk boordevol B-vitaminen en vitamine C. Vitamine B2 ondersteunt onder andere gezond haar. Qua mineralen is gember ook heel goed voor je haar; zo zit er calcium, kalium, magnesium, natrium en ijzer in.
Gember draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel. Gember ondersteunt het immuunsysteem. Gember speelt een rol bij behouden van soepele spieren. Gember ondersteunt een natuurlijke stoelgang.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
De ochtendsessie: Een boost voor de dag
De pittige smaak van gember zorgt ervoor dat je meteen wakker bent en gember bevordert een normale stoelgang1, wat voor sommigen een welkome ondersteuning is in de ochtend.
Gember biedt een aantal natuurlijke conditionerende voordelen om de look en feel van je haar te verbeteren. De unieke oliën in verse gemberwortel in onze Hawaiian Ginger Moisturizing Overnight Conditioner fungeren ook als krachtige antioxidanten. Deze antioxidanten helpen je haarzakjes te beschermen tegen schade en haarbreuk.
De ontstekingsremmende stoffen in gember, zoals gingerol, helpen roodheid en zwelling te verminderen, wat resulteert in een kalmere en egalere huid. Rauwe gember stimuleert de bloedsomloop, wat essentieel is voor een gezonde huid.
Goed voor je hersenen
Deze studie naar zestig vouwen bevestigt dat gember goed is voor je hersenfuncties. Een dagelijks extract van gember vergroot volgens het onderzoek je reactiesnelheid en je concentratie- en denkvermogen. Een andere studie naar ratten bevestigt dat gember je geheugen verbetert.
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
Diuretica – voedingsmiddelen/dranken die vochtretentie verlichten, zoals alcohol, thee, koffie, frisdrank, peterselie, gember, enz. Pittige, zoute of zure voedingsmiddelen die de blaas irriteren.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Als antioxidant fungeert gemberwortel ook als een huidverhelderend middel. Net als vitamine C kan het doffe huid revitaliseren en de verschijning van donkere vlekken verminderen . Dit maakt het vooral nuttig voor het verlichten van hyperpigmentatie, melasma en littekens.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Onderzoeken tonen aan dat witte thee de activiteit van de enzymen die elastine en collageen afbreken, wat leidt tot rimpels, verhindert. Gemberthee werkt als een uitstekend anti-rimpelmiddel vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten . Bovendien helpt het de afbraak van elastine, een belangrijke oorzaak van rimpels en fijne lijntjes, te remmen.
Gember bezit ontstekingsremmende eigenschappen die de gezondheid van de hoofdhuid ten goede kunnen komen. Verbeterde hoofdhuidcondities dragen bij aan gezonder haar en vertragen mogelijk het vergrijzingsproces .
De maag- en darmklachten klinkt misschien dubbel, omdat het juist ook helpt bij bepaalde maag- en darmklachten. De spijsvertering verbetert van gember, maar te veel zorgt hier juist voor problemen. Ook kunt u een opgeblazen gevoel ervaren. Daarnaast kunt u last krijgen van brandend maagzuur, diarree en winderigheid.
Het kan goed voor je zijn, maar er is geen bewijs dat gemberthee een favoriet was van Ginger Rogers of Ginger Spice. Er is geen bewezen verband tussen het consumeren van gember en het krijgen van een kind met gemberhaar . Echter, de gingerol in gember kan daadwerkelijk haargroei onderdrukken!
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Gember activeert de transiënte receptorpotentiaal vanilloïde 1-kanalen die stromen opwekken die het karakteristieke brandende gevoel produceren dat wordt gevoeld bij het eten van scherpe kruiden [11,12].