Een wandcontactdoos, of ook wel WCD, is een voorziening waar apparatuur op kan worden aangesloten die elektrische energie nodig hebben. Er bestaan ook wandcontactdozen die een andere toepassing hebben, zoals het versturen van data-overdracht of het afvoeren van dampen en gassen van de aangesloten apparatuur.
Als je een comfort installatie genomen hebt moet je niets doen. De kabel wacht en gaat gebruikt worden door de installateur. Als hij extra materiaal nodig heeft zorgt hij daar zelf wel voor.
Een contactdoos is een aansluitpunt die verbonden is aan het elektriciteitsnet van een woning of ander pand. Een contactdoos is een contactpunt waar elektrische energie doormiddel van een passende stekker kan worden afgenomen. Contactdozen worden gebruikt om diverse apparatuur op aan te sluiten.
Een inbouwdoos is een kunststof bakje waarin de draden van een kabel uitmonden. Op de voorkant wordt een stopcontact of schakelaar gemonteerd. Zoals de naam al doet vermoeden, worden inbouwdozen in muren en wanden ingebouwd.
Een geaard stopcontact heeft in de stekkeropening namelijk twee stalen pinnetjes, eentje onder en eentje boven. Bovendien zijn er aan beide zijkanten inkepingen voor de stekker. Een niet-geaard stopcontact is geheel rond en heeft uitsluitend twee openingen voor de stekker.
Afhankelijk van het aantal eindgroepen (in de meterkast): bij 3 eindgroepen mag je in eerste aanleg 15 aansluitpunten hebben en dat mag uitgebreid worden naar 18 aansluitpunten i.e. WCD's + schakelaars. Bij 4 of meer groepen is dat 18 en uit te breiden naar 21.
Er worden altijd maximaal 10 aansluitpunten per groep aangehouden Menko.
Een inbouwdoos is een doos waar elektriciteitsraden in uitkomen. Deze draden zijn vanuit de meterkast door de muur naar de inbouwdoos getrokken. In de inbouwdoos worden de elektriciteitsdraden op de achterkant van stopcontact en schakelaars gemonteerd.
Voor het snel vastzetten van leidingen en contactdozen gebruik weberrep cebarrox. Breng weberrep cebarrox aan op een aantal punten in de sleuf of uitsparing en druk de kunstofleiding of wandcontactdoos in de sleuf of uitsparing.
Een geel/groen gestreepte draad heb je nodig voor het aarden van een stopcontact. De aardedraad zorgt voor ontlading en de afvoer van spanning in het geval van kortsluiting of overbelasting. Ligt er geen aardedraad? Dan is het raadzaam om deze aan te leggen.
Met een UTP contactdoos kun je zorgen voor internetaansluitingen in verschillende kamers van een woning. Het is de laatste stap bij het aanleggen van een goed thuisnetwerk. Bekijk op deze pagina hoe de UTP contactdoos aangesloten wordt en ontdek de contactdoos met wifi.
Door blikseminslag of kortsluiting in de elektrische installatie. Bij een niet-geaard stopcontact komen elektrische apparaten hierdoor onder stroom te staan. Aanraking met deze apparaten resulteert vervolgens in een flinke opdonder. Dit kan ook het geval zijn bij het indrukken van een lichtschakelaar.
1) Stop de stekker in het stopcontact. 2) Stop de stekker andersom in het stopcontact. Slaan bij beide test de aardlek door, dan is hij goed beveiligd. Brandt de lamp bij 1 van de 2 tests je lamp, dan is je aarde verkeerd aangesloten!
De Schuko is internationaal ook wel bekend als het Type F of. Daarnaast wordt de Schuko in het CEE-systeem aangeduid als CEE 7/4. Er zijn verschillende andere stekkersystemen die gezamenlijk met de Schuko gebruikt kunnen worden zoals het type stekker dat bekend is onder het Franse Type E.
Gebruik een 82mm gatenboor en de doos kan klemmend in het gat geplaatst worden zonder dat aansmeren nodig is.
40 of 50 mm diep
De basiselementen van schakelmateriaal passen over het algemeen prima in 40 mm diepe inbouwdozen. Een 50 mm diepe inbouwdoos heeft echter wel de voorkeur, zo beschikt u over meer ruimte om bijvoorbeeld installatiedraad beter weg te werken en/of door te lussen.
Er is geen verplichting tot gebruik van een centraaldoos systeem. In oudere woningen zit vaak een hoofdleiding systeem. Je mag maken wat je wilt. Zolang het systeem maar voldoet aan de nen1010.
Zoals hierboven reeds gezegd, is het mogelijk om twee inbouwbakjes voor een volle wand te combineren tot een dubbele inbouwdoos. Hoe je dat doet, hangt af van de positionering. Wil je twee doosjes naast elkaar plaatsen (horizontaal), dan klik je ze simpelweg aan elkaar.
Mocht er nog geen aardedraad in de centraaldoos aanwezig zijn, dan moet deze aangesloten worden vanuit de meterkast. Het is verstandig om deze klus over te laten aan een elektricien.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Het Nederlands Normalisatie Instituut heeft bepaald dat apparaten die meer dan 2000 Watt verbruiken op een aparte groep moeten worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn elektrische apparaten die minder dan tien minuten in gebruik zijn.
Ook in de woonkamer heb je veel stopcontacten nodig. Reken op zo'n 8 à 10 stuks. Vooral aan de televisie moet je veel stopcontacten plaatsen: eentje voor de TV, een digibox, een blu-ray speler, een spelconsole, het surround systeem… Denk ook aan woonkamerverlichting in de vorm van staanlampen en tafellampen.