Een radiatoronderblok, ook wel H-blok of voetventiel genoemd, maakt het mogelijk om een radiator met een onderaansluiting op een compacte manier aan te sluiten. Door een onderblok zijn de aanvoer van warm water en de koude retourstroom samen in één metalen afsluiter verbonden met de radiator.
Het voetventiel is een belangrijk onderdeel van de radiator. Het zorgt ervoor dat radiatoren gelijkmatig opwarmen.
Een voetventiel zit op de afvoerleiding van een radiator. Met een voetventiel zorgt u ervoor dat radiatoren gelijkmatig opwarmen, door het verwarmingssysteem te balanceren. Hoe verder de radiator zich in het buizensysteem bevindt, hoe meer het voetventiel opengedraaid dient te worden.
Voetventielen zijn goed te herkennen, maar soms gaat het mis. Dan ziet men een aftapper of afsluitdop aan voor een voetventiel. Wanneer het voetventiel nodig is om om waterzijdig in te regelen, moet het wel echt een voetventiel zijn. Met een aftapper of afsluitdop kan het niet.
Een voetventiel sluit u aan op de retourleiding van uw radiator. Op deze manier kunt u later gemakkelijk een radiator demonteren zonder dat u het al het water uit het systeem hoeft te laten lopen (denk hierbij bijvoorbeeld aan het sauzen achter een radiator of vervanging van uw radiator).
Wanneer we het hebben over een reguliere radiator kunnen we gemakkelijk aangeven waar een voetventiel zich bevindt. Een voetventiel wordt geplaatst tussen twee delen. Aan een radiator zit een aanvoerleiding bevestigd met water, maar ook een thermostaatkraan waarmee de warmte geregeld kan worden.
In de woonkamer regelt de (klok)thermostaat die aan de muur hangt de verwarming. Daarvoor moeten de radiatorkranen in de woonkamer altijd helemaal open staan, anders werkt de cv-ketel niet meer goed. Neem in de huiskamer dus gewone knoppen op de radiatoren en draai die helemaal open.
Het voetventiel kan je dichtdraaien met een schroevendraaier of inbussleutel. Vervolgens zet je onderaan de radiator een slang op de aftapkraan en deze draai je open. De aftapkraan is zoals de naam het zegt een kraantje waar het cv-water kan afgetapt worden uit je radiator. Als laatste stap zet je de ontluchter open.
Wanneer u een rammelend of borrelend geluid hoort en uw verwarming niet meer goed warm wordt, is het wellicht nodig om uw verwarming te ontluchten. Het kan namelijk zo zijn dat er luchtbellen in de leidingen zitten.
De keuze om je radiator te verwijderen, maak je niet zomaar. Het is niet zo dat je nooit meer een radiator op die plek kunt aansluiten, maar het kost dan wel meer werk. Bedenk dus vooraf goed of je de verwarming echt weg wil laten halen. Is het antwoord ja, dan kun je een vakman inschakelen om dat voor je te doen.
Een handige doe-het-zelver met voldoende tijd kan zelf waterzijdig inregelen. Let wel op dat de radiatoren instelbaar moeten zijn via een voetventiel of instelbare radiatorknop en de radiatoren goed aangesloten zijn. Als je besluit dit te laten doen, kies dan een ervaren vakspecialist.
Door linksom te draaien gaat het ventiel open en door naar rechts te draaien gaat het ventiel dicht. Hoe verder het voetventiel dicht wordt gedraaid en de radiator als gevolg minder warm water krijgt, hoe groter het temperatuurverschil wordt tussen aan- en afvoer. Des te minder warmte geeft de radiator af in de ruimte.
Waterzijdig inregelen kan een besparing van 10 à 15% opleveren. Het gros van de installaties in Nederland is niet goed ingeregeld. Door een kleine investering in kennis en bijvoorbeeld radiatorventielen, kan gas bespaart worden, met een verhoging van het comfort.
Draai radiatoren dicht
Draai radiatoren dicht van ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt. Let erop dat u de deuren van deze onverwarmde ruimtes sluit. Zet de radiatoren eens per maand een half uurtje open. Daarmee voorkomt u dat er roest of ander bezinksel in de leidingen komt.
Wat levert waterzijdig inregelen op? De cv-installatie is zuiniger in verbruik en dat is gunstig voor je energierekening. Je bespaart al gauw 10%. Bovendien zorgt het voor meer comfort in huis, doordat de verschillende ruimtes gelijktijdig op temperatuur komen.
Waterzijdig inregelen voorkomt dat een cv-ketel onnodige piekprestaties moet leveren, wat veel energie (en dus geld) kost. Het zorgt ervoor dat je bespaart op verwarmingskosten en de leversduur van je cv-ketel wordt verlengd.
Dan hoor je soms vreemde, borrelende of tikkende geluiden. Meestal komt dat door luchtbellen in de leiding van je verwarming. De oplossing is je verwarming ontluchten. Als er geen lucht in je verwarming zit, is je verwarming sneller warm en gebruik je mogelijk minder gas.
Zet de thermostaat dan uit en wacht nog 10 minuten zodat het water tot rust kan komen. Lucht verzamelt zich op het hoogste punt van de installatie.
Ontlucht uw woning altijd van beneden naar boven. Na uw radiatoren kunt u op dezelfde manier het expansievat ontluchten, alsmede de ventielen die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Zet vervolgens de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.
Wanneer je radiator nauwelijks warm wordt of slechts gedeeltelijk opwarmt, kan het zijn dat je radiator niet volledig met het water is gevuld maar ook lucht bevat. Lucht in de leidingen verzamelt zich in de radiator en die verwarmt daardoor niet meer.
Een radiatoronderblok, ook wel H-blok of voetventiel genoemd, maakt het mogelijk om een radiator met een onderaansluiting op een compacte manier aan te sluiten.
Het voetventiel voor de radiator is bevestigd tussen de thermostaat en de afvoerleiding. Het voetventiel voor een CV-ketel zit in de leiding zelf. Het wordt vaak gebruikt om zelf de waterstroom en het temperatuurverschil tussen aanvoerleiding en retourleiding te kunnen regelen, en zo energie te besparen.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten.
“Op het moment dat je ingeregeld bent, betekent het dat je alle radiatoren open moet laten staan. Zodra je ook maar één radiator dicht draait, dan ben je de warmtebalans alweer kwijt.” De radiatoren die niet gebruikt worden, zorgen ervoor dat andere radiatoren nog meer warmte produceren.
Wat blijkt: de verwarming een graad lager scheelt je op jaarbasis grof gezegd 180 euro. Joyce Donat van de Consumentenbond licht toe: "Je kunt zeggen dat elke graad lager ongeveer 6 procent aan stookkosten scheelt. Als je 1000 kuub gas verbruikt tegen ongeveer 3 euro per kuub, dan kom je uit op 180 euro."