Het is het beste om de dag van de behandeling enige rust in acht te nemen. Licht bewegen zal eerder gunstig werken, zware inspanning niet. Na de behandeling heeft het lichaam energie en tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.
In de meeste gevallen ervaren mensen in de opruimfase positieve bijwerkingen zoals meer energie, meer beweeglijkheid, helderheid, ruimte, diepe ontspanning, zich lichter voelen, meer contact met het lichaam en het verdwijnen van klachten.
Osteopathische behandeling voor angsten
Denk aan cortisol, adrenaline, serotonine en endorfine. Osteopathie kan helpen middels een uitgebreid osteopatisch onderzoek naar de beweeglijkheid van de verschillende systemen. Eventuele blokkades kunnen manueel verholpen worden en helpen bij angst.
De behandeling
De fysiotherapeut maakt gebruik van handtechnieken, maar eventueel ook van apparaten en rektechnieken. Hiermee worden oefeningen gedaan om de bewegelijkheid te verbeteren. Osteopaten werken tijdens een behandeling alleen met de handen. Het doel is om het herstellend vermogen van je lichaam te stimuleren.
Een simpele navraag bij de verzekeraars leert mij al snel dat osteopathie tot de veiligste methoden binnen de gezondheidssector behoort.Er is de laatste 10 jaar geen enkel ernstig letsel na osteopatische behandeling vastgesteld. Volgens de studie van het KCE zijn 90 procent van onze patiënten dan ook tevreden mensen.
Gemiddeld liggen de kosten voor een consult rond de 90 euro voor 50 tot 60 minuten. Vaak is er ook een optie om een korter consult te krijgen, bijvoorbeeld van 30 minuten. Het tarief voor zo'n kort consult ligt meestal tussen de 40 en 60 euro.
Osteopathie is een veilige behandelmethode. Gezien er zo goed als geen schadegevallen zijn is de burgelijke aansprakelijkheidsverzekering van een Belgische osteopaat één van de laagste van het medische corps. Gezien het zeer geringe aantal ongevallen is er ook weinig onderzoek hierrond gevoerd.
Het doel van osteopathie is om de gezondheid te bevorderen middels het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid van het lichaam. Dat kan gebeuren in het bindweefsel van o.a. spieren en gewrichten, organen (viscerale systeem) en zenuwen (craniosacrale systeem).
Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing.
Na vier behandelingen moet er bij een volwassene een duidelijke verbetering in de klachten zijn opgetreden. Wanneer er na vier keer het hele lichaam osteopatisch weer in beweging zetten geen resultaat is, dan is een vijfde of een zesde keer behandelen op dat moment niet zinvol.
Mensen voelen zich na de behandeling vaak één of meerdere dagen minder goed, moe, spierpijn,… een teken dat het lichaam reageert op de behandeling. Vandaar dat er tussen twee sessies altijd minstens een week zit, om het lichaam de kans te geven zich te herstellen.
Osteopathie werkt op de doorstroming van je hele lichaam. Door vooral na de behandeling 1 of 2 glazen water te drinken, bevorder je het effect van de behandeling omdat water een positieve invloed heeft op je lichamelijke herstel.
De kosten worden onder andere bepaald door de tijd die de osteopaat met u bezig is. Een eerste consult duurt meestal ongeveer 45-60 minuten en kost € 100,=; een vervolgconsult duurt vaak wat korter (ongeveer 30-45 minuten) en kost € 85,=.
Osteopaat geeft rust bij vermoeidheid. Als je langere tijd last hebt van vermoeidheid, als de vermoeidheid niet weg gaat en je er niet goed meer door kunt functioneren, is er sprake van een probleem. Maak dan zeker een afspraak bij een osteopaat. Osteopathie is bij uitstek de behandeling bij vermoeidheid.
De osteopaat voelt met zijn handen fysiek naar de beweeglijkheid van de verschillende weefsels van het lichaam. De osteopaat gaat op zoek naar bewegingsverliezen die de oorzaak van de klachten van de patiënt kunnen zijn. Regelmatig bevinden oorzaak (bewegingsverlies) en gevolg (bijv. pijn) zich niet op dezelfde plaats.
Doet de behandeling pijn? Over het algemeen is de behandeling niet pijnlijk. De osteopaat gebruikt meestal zachte technieken om bewegingsbeperkingen op te heffen.
Waar een osteopaat voornamelijk zachte technieken zoals mobilisaties gebruikt, zal een chiropractor zich vooral beroepen op manipulaties. In de volksmond wordt een chiropractor ook wel een kraker genoemd. Je hebt geen doktersvoorschrift nodig om bij de chiropractor te gaan.
De zorg bij een beknelling van een zenuw in de rug begint altijd met een intake. De osteopaat vraagt naar je klachten en stelt vast hoeveel klachten je ervaart. Hierna zal er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd worden. Er zal onderzocht worden waar de beknelling precies gelokaliseerd is.
Afhankelijk van de klacht zal dat variëren tussen de 2 en 10 keer. De behandelfrequentie kan sterk verschillen; vaak wordt er gestart met één behandeling per 3 á 4 weken. Soms is in de beginfase de frequentie hoger en wordt er, zodra het mogelijk is afgebouwd, naar een lagere behandelfrequentie.
Een osteopaat zoekt naar bewegingsblokkades die aan de oorzaak van je klachten liggen. Via zachte handbewegingen probeert een osteopaat het evenwicht in je lichaam terug te herstellen. Osteopaten behandelen je klachten via verschillende systemen: het osteo-articulair systeem met beenderen, gewrichten en spieren.
Osteopathie is direct toegankelijk en je hebt geen verwijzing nodig van een (huis)arts om een afspraak te maken.
Osteopathie kan helpen bij uiteenlopende klachten, zoals nek-, rug-, en gewrichtsklachten, maag-en darmstoornissen, maar ook bij chronische kaakholte- of voorhoofdsholteontsteking, chronische oorontsteking bij kinderen en volwassenen, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, aangezichtspijn, huilbaby's….
Een goede osteopaat vind je door een bezoek te brengen aan de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Deze beroepsvereniging voor osteopaten ziet erop toe dat enkel gekwalificeerde osteopaten met een diploma in de osteopathie tot hun vereniging kunnen toetreden.
De osteopaat zal bij rugklachten alle aspecten onderzoeken die invloed hebben op dat gedeelte van de rug waar je last van hebt. Het gaat dan om de wervels, de spieren, de organen, het zenuwstelsel, de doorbloeding en alle mechanische componenten die op dat gedeelte van de rug inwerken.