Ondanks wat de naam doet vermoeden, hebben korstmossen niets te maken met mossen. Een korstmos is een symbiose tussen een schimmel en een alg (of roodwier). De alg zorgt met behulp van fotosynthese voor suikers die de schimmel-component kan gebruiken als voeding.
Korstmos - het mos dat je ziet groeien op bomen - is geen plant, maar een combinatie van schimmel en alg. Het komt vooral voor op loofbomen zoals de populier, de appelboom en de es, maar het groeit ook op terrassen of dakpannen. Korstmossen zijn niet schadelijk voor de boom waar ze tegenaan groeien.
BSI Green kill is de oplossing voor het bestrijden van zowel korstmos als groene aanslag op tal van oppervlakten. Zo kan je dit gebruiksklaar bestrijdingsmiddel gebruiken op dakpannen en tuinmeubelen, maar ook op tegels, klinkers en andere stenen.
Een korstmos is het resultaat van de samenleving tussen een schimmel, die zelf geen voedingsstoffen kan maken, en een organisme dat via fotosynthese suikers maakt. Doordat de schimmel zorgt voor water en mineralen ontstaat een wederkerig voordelige samenleving.
Mossen vallen onder de planten, een korstmos niet. Het is namelijk een symbiosevorm tussen een schimmel en een fotosynthetisch organisme dat een bacterie of een alg is. De korstmossen worden dus niet tot landplanten gerekend maar tot de schimmels. Je kunt korstmossen op veel bijzondere plekken vinden.
Een korstmos (lichenen) is een samenlevingsvorm van een alg en een schimmel. Korstmossen zijn schimmels en komen meestal als grijze, bruine of gele, oranje-achtige korsten voor op stenen of bomen als een korstachtig plakkaat of enigszins struikvormige structuren.
De schimmel wordt echter vrijwel nooit zonder de alg aangetroffen. In korstmossen leven de schimmels van door algen aangemaakte voedingsstoffen: suikers die ze onder invoed van licht maken van CO2 en water.
Er bestaan we- reldwijd zo'n 16.000 verschillende soorten korstmossen die van elkaar verschillen qua grootte, kleur en vorm. Korstmossen zijn meestal grijs, groenachtig grijs, geel-grijs, geel, oranje of bruin.
Heb je last van lichte mosgroei door het klimaat in de omgeving van de vloer? Dan kan je de mossen gemakkelijk verwijderen met wat zeep, water en een zachte spons. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, als je deze vaak gebruikt kan de vloer ruwer worden en als schuurpapier aanvoelen.
Deze zogenaamde "witte uitslag" of "kalkuitbloei" komt het meest voor bij grijs beton of betonproducten waaraan een kleurstof is toegevoegd. Kalkuitbloei is eenvoudig te verwijderen met kalkuitbloei verwijderaar. Tegels of klinkers met een deklaag, zoals bijvoorbeeld grindtegels, zijn er nauwelijks gevoelig voor.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Zwarte aanslag of atmosferische vervuiling zijn talloze minuscule roetdeeltjes die zich aan allerlei oppervlakken hechten. Deze organische vervuiling vormt een voedingsbodem voor algen en mossen.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Omdat korstmossen zo langzaam groeien, verliezen ze het op plekken waar planten kunnen wortelen. Daarom groeien ze vooral op plekken waar planten juist niet kunnen groeien, bijvoorbeeld op stenen of dakpannen. Korstmossen doen het ook goed onder extreme omstandigheden, zoals kou, warmte of droogte.
Als je een boom hebt die bedekt is onder mos, hoef je niet in paniek te raken. Je denkt misschien dat het slecht is voor de boom. Maar het is een natuurlijk verschijnsel. Veel mos betekent dat de luchtvochtigheid hoog is en dat de lucht zuiver is.
Bijna alle korstmossen zijn eetbaar, maar dit betekent niet dat ze voedzaam of zelfs smakelijk zijn; maar ze kunnen worden gegeten. Omdat het mos het hele jaar door gemakkelijk te vinden is, ook met name in de wintermaanden, is het een overlevingsvoedsel om weg te stoppen in je kennisbank.
Schoonmaakazijn is een effectief middel om mos een snelle dood te laten sterven. Meng het azijn met water, giet het over de mosplantjes en laat dit een tijdje goed intrekken. Schrob het mos vervolgens weg met een harde, niet-metalen borstel. Let wel op!
Mos houdt van schaduw, gras niet. Mos houdt van zure grond, gras niet. Mos kan beter tegen nattigheid en groeit ook als de grond verdicht is. Mos groeit bij lagere temperaturen en bij minder licht dan gras en heeft daarom in het vroege voorjaar meteen al een voorsprong.
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.
Korstmossen zijn schimmels die hun voedingsstoffen betrekken uit algen waarmee ze een symbiose vormen. In Nederland komen zo'n 800 soorten korstmossen en korstmosparasieten voor. Nog eens zo'n 100 soorten zijn in het verleden uit Nederland verdwenen. Korstmossen kunnen het hele jaar door worden bestudeerd.
Schimmels planten zich voort door middel van sporen. Dit zijn microscopische deeltjes die door de lucht vervoerd worden. Om tot nieuwe schimmels uit te groeien zijn voldoende vocht, een geschikte temperatuur en voedingsbodem (organisch, vaak houtachtig, cellulosehoudend materiaal) essentiële voorwaarden.
De boomalg is een eencellige plant bestaande uit een ronde met chloroplasten gevulde cel. De alg plant zich voort door middel van celdeling. Hierbij deelt de cel zich in tweeën waarna de nieuwe cellen zich opnieuw delen.
Sommige algen leven alleen als ééncellige, terwijl andere samen een kolonie vormen. Er zijn ook meercellige algen; deze worden ook wel wieren genoemd. De meeste algen nemen in aantal toe door celdeling: de dochtercellen zijn daardoor een kloon van de moedercel.
Een korstmos (ook licheen genoemd) is een schimmel die in mutualistische symbiose samenleeft met een alg of met een blauwwier, of zelden met beide. De schimmelcomponent behoort gewoonlijk tot de Ascomyceten, slechts zelden tot de Basidiomyceten.
Schimmels zijn heterotroof: ze bevatten geen bladgroen en voeren dus ook geen fotosynthese uit.