De koekoek is een broedparasiet; het vrouwtje legt haar eieren in nesten van andere vogelsoorten en laat de jongen door die andere soort uitbroeden en verzorgen.
De pleegouders voeden het koekoeksjong op als hun eigen kind. Een ei in andermans nest leggen heeft voordelen. Omdat de koekoek zich niet om het uitbroeden van eieren en grootbrengen van jongen bekommert, heeft ze tijd voor het leggen van meer eieren. Twaalf eieren of meer zijn heel gebruikelijk!
De koekoek legt de eieren stiekem in een nest van een andere vogel. Dat doen ze heel snel: binnen tien seconden. De slimme vogels kunnen zelfs de kleur van hun eieren aanpassen, zodat ze niet opvallen in het andere nest. De pleegvogels hebben dat niet door en die gaat lekker zitten broeden.
Per broedseizoen legt een koekoekswijfje 1 tot 25 eieren, maar in elk nest wordt normaal slechts één ei gedropt. Voor het vrouwtje haar ei legt, eet ze doorgaans één of twee eieren van de waardvogel op.
Broeden. Broedt vanaf mei. Koekoeken leggen één of enkele eieren in de nesten van andere vogels, de waardvogels, in totaal kan dat bij zo'n 25 nesten gebeuren. Tegenwoordig vormen kleine karekiet, heggenmus, graspieper, witte en gele kwikstaart de belangrijkste 'pleegouders'.
Het bedrog begint bij het ei: de koekoek bouwt niet zelf een nest, maar legt zijn eieren in de nesten van andere vogels. Zo zoekt het koekoeksvrouwtje kleine vogels op die hun nest aan het bouwen zijn. Op een onbewaakt ogenblik steelt de koekoek een ei uit het nest, laat het vallen of eet het ei zelf op.
Aantal: Tussen de 6.000 en 8.000 (Dit is het aantal vrouwtjes. Aantal mannetjes is onbekend). De stand van de koekoek als broedvogel neemt al zeker sinds 1985 af.
Als de vogel op het laatste moment in de gaten krijgt dat-ie voor de gek gehouden is maakt hij (want alleen de mannetjes roepen koekoek en komen op die roep af) keelgeluiden die veel lijken op het geluid of er iemand staat te kotsen. Onze voorouders kenden dat geluid en dachten dat de koekoek inderdaad spuugde.
De koekoek roept zijn eigen naam, wat ongeveer klinkt als een hol aanhoudend "goe-koeh", waarbij het begin met iets meer nadruk en op iets hogere toon is. De roep wordt enkel door het mannetje geuit en is een echte territoriumroep, die van april tot in juli wordt geroepen vanaf een hoge zitplaats.
Een Mechelse koekoek is een kip. Een bijzondere soort, door ons nog nooit in Nederland in een winkel gezien, maar in Belgie gewoon te koop. Een hele smakelijke kip ook, niet helemaal biologisch, maar zeker geen fokbatterij plofkip.
De kwartelkoning was vroeger algemeen en stond bij boeren en buitenlui bekend onder volksnamen als spriet, grasknarser, peersneers, schriek en taepert. Inmiddels is het een zeldzame Nederlandse broedvogel van akkers en hooilanden in uiterwaarden en beekdalen.
Eén koekoek (Selborne) is al overgestoken naar Europa en bevindt zich in Noord-Spanje. Maar alle andere vogels zijn nog in West-Afrika en bereiden zich voor op de loodzware tocht over de Sahara. Het geeft meteen aan dat de koekoeken die al wel in West-Europa en in Nederland zijn gearriveerd, echt de vroege vogels zijn.
Er zijn vogelsoorten (bijvoorbeeld de koekoek), die helemaal geen nest maken en hun eieren in het nest van een ander leggen.
Een koekoek is een glazen dakkoepel of dakopzet voor lichtinval.
De griet is beter bekend als de grutto, de koning(in) van de weidevogels. Onze nationale vogel legt haar eieren grotendeels in april, maar zeker ook nog wel in mei. Doorgaans vier stuks, gelegd in een klein kuiltje op de grond, bij voorkeur in een polletje gras.
De Vlaamse gaai en de kauw kunnen zowat alle geluiden imiteren. Er zijn niet veel vogels die het zingen van andere soorten vogels nabootsen. Een heel bekend voorbeeld van een vogel die dat kan, is de Liervogel uit Australië. Hij wordt zo genoemd omdat zijn staart de vorm heeft van een Griekse lier.
Het bestand van de koekoek is sterk afhankelijk van de aantallen waardvogels. In veel landen is een teruggang van de koekoek vastgesteld en hij staat als kwetsbaar op de Nederlandse Rode Lijst. De koekoek is een trekvogel die grote afstanden aflegt en bij ons in de tweede helft van april aankomt.
Een koekoek is simpel gezegd een soort bak of kleine uitbouw aan de kelder met een ventilatierooster en eventueel glas. Het is bedoeld om een kelder of ondergrondse ruimte te ventileren en eventueel van extra daglicht te voorzien.
Houtduif: Minder dan 500.000
Je vindt ze bijna overal: tuinen, parken en ook steeds meer in steden. Het 'roekoe'-geluid van de houtduif is één van de meest herkenbare vogelgeluiden.
Het voedsel bestaat uit op de grond levende insecten(larven), regenwormen, slakjes, kleine hoeveelheden zaden en ander plantaardig materiaal.
De ransuil
Het mannetje roept om de paar seconden kort 'oehoe'. Het lijkt een beetje op het geluid dat je krijgt als je over een lege fles blaast. Het vrouwtje maakt een hoger, fluitend geluid.
Alhoewel de koekoeksklokken volledig met de hand worden gemaakt in Duitsland en enkel bestaan uit de meest duurzame materialen uit het Zwarte Woud, hoeft dat niet te betekenen dat alle koekoeksklokken onbetaalbaar zijn. Zo is de goedkoopste koekoeksklok met mechanisch uurwerk al te verkrijgen voor €157,-.
De Waardvogel is het contactblad van de NVWK wat gemaakt wordt voor en door leden. De eerste Waardvogel verschijnt in 1968 en kent daarmee een respectabel aantal jaargangen! De Waardvogel wordt vijf maal per jaar uitgegeven.
De Archaeopteryx staat bekend als “dé oervogel”, het iconische dier dat tussen de dinosauriërs met veren en de vogels in staat. De Archaeopteryx valt met de gevederde vleugels, een lange dinosaurusstaart en een gebit met kleine scherpe tandjes, tussen de vleesetende dinosauriërs en de vogels in.