Op zulke wateren kun je gerust dieptes bevissen tot ongeveer 12 meter. Durf diep te vissen! Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
De basis karpervisserij techniek bestaat uit het uitwerpen van een aas en vervolgens het aanpassen van de weerstand van de molen, zodat de lijn met weinig of geen weerstand van de molen kan spoelen. Wanneer een karper het aas aanneemt, kan deze vrijuit wegzwemmen zonder spanning van de lijn te detecteren.
In dit artikel wil ik je helpen om in deze situaties toch vis te vangen. Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan. Het eerste punt kun je ondervangen door een stek te zoeken waar je vis mag verwachten.
Zeker in het voorjaar, rond mei/juni verschijnen de karpers weer in ondiep water. Vanaf augustus gaan ze weer volop azen en zijn ze veelvuldig aanwezig in menige rivier. Dit is de aangewezen periode om karpers te gaan vangen.
Grote karpers vergrijpen zich ook aan kleine vissen, maar het hoofdmenu bestaat vooral uit allerlei wormen, slakken, mosselen, bloedzuigers, libellenlarven, kortom alles wat een verborgen leven in de modder leidt, staat op het menu. En natuurlijk ook allerlei zaden, vruchten, brood, boilies en andere deegsoorten.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Ben je van plan in het voorjaar op karper te gaan vissen, dan raden we de licht verteerbare Scopex boilies, Robin Red Garlic boilies of de Aardbei Vanille boilies aan. Ook boilies met hennep, zoals de Hennep Vanille boilies zijn zeer geschikte voorjaars boilies.
Plaats je handen onder de karper met 1 hand ter de hoogte van de borst vinnen, de andere hand rond de aarsvin. Steek je handen onder de karper door tot de karper op je onderarm ligt, en je de handen weer vrij hebt. Let er altijd op dat je geen sieraden of een horloge draagt.
De karpers proberen door het springen de parasieten los te krijgen van hun huid. Onderwater doen ze dit ook door tegen stenen en andere ruwen oppervlakten aan te schuren. Door het springen ontluchten ze ook de zwemblaas waardoor ze sneller diep kunnen duiken.
Dit geeft ze nog meer het idee dat er massaal voedsel te verkrijgen is, wat ook weer wantrouwen wegneemt. Een ander belangrijk voordeel is dat na het vangen van een vis de volgende plek niet verstoord is, waardoor je op elke volgende plek een nieuwe kans hebt.
Karper vissen in oktober. In het najaar karper vissen vergt andere technieken dan in het voorjaar. De karpers gaan namelijk op zoek naar voedsel om de winter mee door te komen en door het hoge zuurstofgehalte in het water door de wind zijn de karpers veel actiever dan in april.
De watertemperatuur stijgt op zo'n watertype immers hard en de vissen maken zich eind april, of anders wel begin mei, op om te gaan paaien. Vaak is dit ook zo gepiept, binnen 1 á 2 dagen is het volledige bestand een aantal kilo lichter en is het water voorzien van een geile mix van hom en kuit.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
afhankelijk welke soort vis ( een karper bv kan uren overleven zolang de huid vochtig blijft , paling eveneens ) Maar je kan stellen dat de tijdspanne om je vis te verzorgen ( mits de nodige voorzorgen , natte doek etc..) niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden.
Bij het penvissen op karper is het uitpeilen van je dobber erg belangrijk. De karper aast op de bodem, dus je haakaas moet ook op de bodem liggen. Je kunt je dobber op twee verschillende manieren uitloden. Met een staande haak, dan rust je haak net op de bodem, of met een sleepje.
Al met al zijn kleine tot middelgrote wateren met een diepte van 0.5 tot 2 meter ideaal om in het voorjaar op karper te gaan vissen, waarbij je afhankelijk van de watertemperatuur voorzichtig wat kunt gaan voeren.
ik denk dat het grotendeels ligt aan de leefomstandigheden! ik heb een koiblad gelezen waar een goudkarper instond die 200 jaar is geworden!! dit zal in de vrije natuur niet voorkomen maar ik schat dat de kerpers gemiddeld toch zon 15 tot 20 jaar halen als niet ouder!!
Het oog van de karper lijkt op die van mensen, deze bestaat namelijk ook uit staafjes en kegels. Door de kegels kan de karper bij voldoende licht uitstekend kleuren zien, waaronder ook rood.
Nieuw wereldrecord karper - 51,2kg. Vandaag (23/11/2018) heeft Michel Schoenmakers een nieuw wereldrecord karper gevangen op het gewicht 51,2kg. Met dit enorme gewicht is het gelijk de zwaarste karper ooit gevangen met een hengel.
Tijdens de zomerperiode zijn de karpers vaak te vinden in de bovenste waterlagen. Op de meeste wateren laten de vissen zich zien, ze draaien en springen soms volop. Omdat wij ons haakaas vaak op de bodem presenteren is het dus belangrijk de karper te attenderen op de aanwezigheid hiervan.
Door dagelijks kleine hoeveelheden te voeren, soms maximaal 200-300 gram per dag, kun je het spijsverteringskanaal van een karper ' namelijk aan de praat' houden. De Scopex en Milky Banana boilies van Originals zijn hiervoor uitermate geschikt.