Een plaid is vaak gemaakt van 100% polyester fleece. Een synthetisch materiaal dat sterk isoleert en daardoor perfect dienst doet bij kou. Fleece houdt de warmte uitstekend vast én het voelt heerlijk zacht en comfortabel aan.
Het verschil tussen wol en fleece zit in de afvoer van het zweet: Wol neemt water op en creëert door de warmte van het paard een natuurlijk proces zodat het water kan verdampen, Het vocht gaat door de deken heen en slaat aan de bovenkant op de deken, Zo droogt het paard snel op en blijft warm.
Warme fleece deken. Fleece is een zachte polyester stof en voelt heerlijk warm aan. Een fleece deken biedt de nodige warmte, doordat de breiwijze van het synthetische materiaal voor sterke isolatie zorgt. Een fleece plaid lijkt niet alleen op een wollige kleedje, zo voelt het ook aan.
Geef je fleece de best mogelijke zorg en was deze thuis. De beste resultaten komen van een warme wasbeurt met een mild wasmiddel en geen wasverzachter. Fleece is goed in het absorberen van water, dus zorg ervoor dat je de extra spoeloptie selecteert om alle wasmiddelresten te verwijderen.
Het is een synthetische stof (polyester) die sterk isoleert. Dit wordt bereikt door zeer los te breien met getextureerde garens en het gebreide doek dan te wassen, waardoor het sterk krimpt, en het vervolgens aan een of twee zijden te ruwen en te scheren, waardoor het het uiterlijk krijgt van lamsvacht.
Tegenwoordig spelen kledingmerken beter in op de wensen van de veeleisende consument, maar het houdt nog altijd niet over." De donzen jas met aan de binnenkant zacht fleece (polyester stof die dankzij de specifieke productietechniek isolerender en daarom warmer is dan wol) heeft Vasques Dias' absolute voorkeur.
Katoen is een natuurlijk materiaal en is dus ventilerend - enig 'nadeel' is dat een katoenen badjas net iets minder beschutting/warmte zal bieden dan een fleece badjas. Hij is dus wat koeler.
Hoe vaak moet je een fleece plaid wassen? Wanneer jouw fleece plaid veel gebruikt wordt of in de buurt van huisdieren ligt, is het aan te raden om jouw plaid minimaal één keer in de twee weken te wassen. Door deze regelmatig te wassen houd je bacteriën weg en voorkom je nare geurtjes.
Was fleece kleding samen met synthetische kleding van polyester en nylon. Check het waslabel voor de juiste temperatuur (best niet meer dan 30° of 40°). Was de fleece kleding met een mild wasmiddel en gebruik geen wasverzachter. Droog je jas op een sportkleding- of synthetisch programma.
Daarom doe je er goed aan om regelmatig je dekbed te luchten. Maar om de zoveel tijd moet je je dekbed ook wassen. Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Welke warmteklasse dekbedden zijn er? Een dekbed in warmteklasse 1 is de meest warme keuze. Extra dik en bijvoorbeeld gevuld met wol of dons. Een extra warme keuze, voor de koudste winternachten.
De beste dekens onderzocht. De beste algemene keuze is het Timzo dekbed. Dit wollen 4-seizoenen dekbed is gevuld met zachte schapenwol. Dit duurzame dekbed houdt je heerlijk warm en bestaat uit twee delen zodat je hem het hele jaar kunt gebruiken.
De fleecedekens van JYSK houden je warm tijdens koude winteravonden of tijdens lange zomeravonden in de tuin. Kies voor een plaid met een leuk printje of een fleecedeken met een vrolijke kleur. In ons assortiment vind je mooie woondekens in de maten 130X160 cm, 130X170 cm, 130X180 cm en 140X200 cm.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Met een dikkere deken heeft een ongeschoren paard het op stal al gauw te warm. Voor geschoren paarden is een dikke outdoordeken het meest geschikt. Andere factoren zoals leeftijd, conditie en ras kunnen ook meespelen in de dekenkeuze.
Paarden hebben van nature een prima mechanisme om zich tegen kou te beschermen. Ze hebben een vetlaag op hun huid (huidsmeer) met daarop haar. Wanneer ze hun haren rechtop zetten kan er lucht tussen komen. Deze lucht werkt isolerend.” Bij geschoren paarden is deze natuurlijke isolatie weggehaald.
Alleen al bij het dragen en wassen van fleece komen miljoenen plasticvezels vrij die in het milieu en de lucht om ons heen terechtkomen. Zo is meer dan een derde van de microplastics in de oceaan afkomstig van synthetische kleding.
Fleece beschikt over een grote luchtdoorlatendheid en heeft dus een groot ademend vermogen. U gaat er dus niet snel in zweten. Fleece kan ook gebruikt worden als extra isolerende laag. Vanwege deze eigenschappen voelt u zich dus prettig in fleece artikelen zowel bij inspanning als bij ontspanning.
Als u uw plaid in de wasmachine doet raden wij aan om hem op 30 graden te wassen. Als het fleece deken op een hogere temperatuur gewassen wordt is de kans groot dat hij er minder mooi uitkomt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Stop je fleece niet in de droger, maar hang 'm aan de waslijn te drogen.
Een dekentje in fleece spoel je best met een scheutje wasverzachter, zodat het niet antistatisch wordt. Voor katoenen en wollen dekens houd je de wasverzachter dan weer best in de kast, want dat zorgt ervoor dat ze hun absorptievermogen verliezen.
Je fleece stop je beter niet in de droogkast. Een fleece droogt heel snel en doet dat het liefst buiten aan de waslijn of binnen op een droogrek, niet te dicht bij een warmtebron. Strijken is verloren moeite, aangezien fleece van nature onkreukbaar is. Doe je het toch, zet je strijkijzer op de laagste temperatuur.
Het Shroud Jacket van Mountain Equipment is testwinnaar op basis van isolatie/droogtijd. Een perfecte extra isolatielaag onder je softs- hell voor een redelijke prijs. Wil je minder uitgeven, dan is het Micro Stretch Fleece van Berghaus een goed alternatief.
' Bij Fleece stoffen heb je meestal een duidelijke voor- en achterkant. Wat niet zo duidelijk is, is welke kant JIJ als voorkant wilt gebruiken. Bij het maken van kleding wordt meestal de gladde kant gebruikt als goede kant, dus als voorkant van de stof.