DAB staat voor 'Digital Audio Broadcast' en is een Europees systeem dat zorgt voor een digitaal radiosignaal, daarom wordt dit ook wel Digital Radio genoemd. Met een DAB of DAB+ radio heb je dankzij het digitale signaal geen last meer van ruis, waar je bij FM nog wel last van hebt.
Voor een goed ontvangst van DAB+ radio heb je wel een DAB+ antenne nodig, gelukkig zit die meestal ingebouwd of los bij DAB+ producten.
DAB+ alleen te ontvangen met speciale radio
Je hebt er een speciale radio voor nodig die het digitale signaal uit de ether oppikt. Veruit de meeste nieuwe auto's bieden al autoradio's met een ingebouwde ontvanger voor digitale radiozenders. Thuis heb je ook een radio nodig die het DAB+-signaal kan ontvangen.
Hoe werkt DAB+?
Omdat het geen radiogolven gebruikt kan je het zien als een soort kanalen, net als op je TV. Een DAB+ radio is dus een ontvanger van deze kanalen.Je zapt dus ook tussen radiostations in plaats van dat je moet scannen naar precies die golflengte (FM) die bij jouw locatie past.
Richt allereerst de antenne van de radio recht verticaal omhoog. Plaats de radio ook niet te dicht bij mogelijke storingsbronnen, zoals LED lampen, acculaders, draaiende machines, computers of grote metalen vlakken. Zet vervolgens de radio aan en activeer een volledige scan in het DAB+ menu.
Als DAB+ vervolgens nog steeds niet werkt, heeft dat waarschijnlijk te maken met de plek waarop Radio West beluisterd wordt. Op sommige plekken is de ontvangst minder. Er wordt dan geadviseerd om via FM (89.3 FM) te luisteren.
De KAT DAB+ antenne is relatief eenvoudig aan te sluiten. De KAT DAB+ is 75cm lang en 4 cm in doorsnede. De antenne past in een meegeleverde kunstof pijpje van ongeveer 25cm, deze wordt er handvast in vastgeklemd. Aan het uitstekende deel kunnen dan antenneklemmen vastgemaakt worden.
Als je een slechte ontvangst van DAB hebt is het aan te raden om opnieuw een automatische scan te doen. Tevens is het een aanrader om de stekker uit het stopcontact te halen en deze na vijf seconden er weer in te steken. De meest voorkomende ontvangstproblemen zijn daarna direct opgelost.
De antenne moet aan de binnenkant van je voorruit geplakt worden.Dit doe je vanaf de binnenkant bekeken aan de rechterzijde, op ongeveer 15 centimeter van de bovenkant. Maak deze plek schoon met de meegeleverde cleaner en wrijf het raam droog met een schone en vetvrije papieren doek.
Hoe hoger je DAB+ radio is geplaatst, hoe groter de kans dat jouw digitale radio een goede ontvangst heeft. Probeer de radio op een andere plek te plaatsen om de ontvangst te verbeteren. Als dit niet het gewenste effect heeft, bekijk dan opnieuw de beïnvloedingsfactoren en pas de radio of de plek van de radio aan.
Wat is DAB en DAB+?
DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Kortom het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is niet meer dan een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodering. Deze vormen van uitzenden brengen enorme voordelen met zich mee tegenover de klassieke FM.
DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben tot 1 december 2023 de tijd om deze frequenties daadwerkelijk in gebruik te nemen voor hun uitzendingen. De vergunningen hebben in totaal een looptijd van twaalf jaar (2023-2035).
De stations zijn dan wel te beluisteren via FM, kabel en/of internet. Alle radiozenders van de publieke omroep zijn via DAB+ te ontvangen: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Klassiek, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Sterren NL, NPO Soul & Jazz en NPO KX.
De DAB tuner sluit je gemakkelijk aan op de versterker van je geluidsinstallatie of op een actieve speaker. Zo wordt het dus mogelijk om op elke geluidsinstallatie naar je favoriete DAB radiostation te luisteren.
Daarnaast komt DAB via de ether en niet via Internet (wat wel het geval is met FM) dus ongeacht het apparaat, het DAB signaal komt door de 'lucht'. “Daarnaast komt DAB via de ether en niet via Internet (wat wel het geval is met FM) dus ongeacht het apparaat, het DAB signaal komt door de 'lucht'.”
Alleen maar afstemmen op je favoriete radiostation en radioluisteren in digitale geluidskwaliteit. Daarvoor heb je wel een DAB+ radio nodig. Er is een aantal verschillende DAB+ netwerken gebouwd, in eerste instantie voor ontvangst buitenshuis.
DAB+ blijft de toekomst, maar FM afschakelen voorlopig niet aan de orde. “Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om te stoppen met de distributie van deze NPO-radiozenders via de FM-ether, gezien het grote aantal FM-ontvangers dat in omloop is en het gebruik ervan.
Om het antenne signaal weer te versterken, kun je een antenne versterker aanschaffen. Een antenne versterker wordt ook wel een TV versterker of coax versterker genoemd. Met een TV versterker kun je in de allerbeste kwaliteit op alle televisies zonder problemen TV kijken.
FM-radio blijft in ieder geval tot 2035 bestaan, dankzij recent toegekende uitzendlicenties met een duur van twaalf jaar. Hoewel digitale radioformaten, zoals DAB en internetradio, aan populariteit winnen, wordt de waarde van FM-radio erkend vanwege zijn brede dekking, lage kosten en betrouwbare signaalontvangst.
Vorige maand werd bekend dat Slam zijn landelijke dekking op FM gaat verliezen. Eigenaar Mediahuis was het niet gelukt om bij de veiling een derde FM-kavel te bemachtigen, waardoor Slam zich op ging maken voor een digitale toekomst.
DAB is dan wel digitaal maar wordt niet door ziggo geleverd. Voor DAB is een losse antenne nodig. Ontvangst kan erg wisselend zijn en is afhankelijk van plaats en kwaliteit van de antenne en van waar je woont.
DAB is namelijk digitaal, dus met een betere audiokwaliteit dan het analoge FM. Bovendien kunt u met DAB veel meer radiostations ontvangen. Enig nadeel is nog wel dat ook de ontvangst van DAB niet altijd probleemloos is doordat het zendernetwerk (nog) niet optimaal is of de ontvangstinstallatie gebreken vertoont.
DAB staat voor 'Digital Audio Broadcast' en is een Europees systeem dat zorgt voor een digitaal radiosignaal, daarom wordt dit ook wel Digital Radio genoemd.
Hoe werkt DAB+?
DAB+ werkt via het 'single frequency network' principe, wat inhoudt dat iedere zendmast dezelfde data op dezelfde frequentie uitzendt. In tegenstelling tot bij de FM radio, waarbij er soms één zender op verschillende frequenties staat, komen er hierdoor geen signalen met elkaar in conflict.