De beluchter in de wasmachinekraan voorkomt dat er een vacuüm ontstaat, wanneer er onverhoopt in de straat een waterleiding springt. De leidingen in de straat lopen dan leeg en zuigen lucht en water uit de leidingen in de woning.
Een beluchter is een klepje in de buitenkraan, zodat er een vacuüm ontstaat als de waterdruk wegvalt. Zo voorkom je dat water uit een aangesloten slang in de leiding terugstroomt.
De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding. Beide zijn dus beveiligingssystemen ter bescherming van je drinkwater.
Vaak lekt de wasmachinekraan bij de beluchter. Dit komt omdat er in een beluchter meerdere beweegbare onderdelen zitten. Ook zitten er in de beluchter rubber ringen die het systeem waterdicht moeten houden. Lekkage aan de beluchter is meestal te wijten aan verkalking, maar is gelukkig goed te verhelpen.
Beste wasmachinekraan van Plieger
De beste wasmachinekraan voor een goedkope prijs is die van Plieger. Dit is een betrouwbaar merk die in de loop der jaren een uitstekende naamsbekendheid heeft gecreëerd. De Plieger wasmachinekraan is geschikt voor het aansluiten van een wasmachine en vaatwasser.
Jaarlijkse controle terugslagklep waterleiding verplicht
Het is in Nederland verplicht om ieder jaar een deskundige keerklepcontrole te laten uitvoeren. Tijdens deze controle worden alle keerkleppen in uw waterleidinginstallatie onderzocht.
De beluchter vermindert de druk op de slang bij het sluiten van de kraan waardoor de levensduur van de slang wordt verlengd. De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding.
Krijg je een lekkage tijdens het spoelen van je wasmachine? Dan komt dat waarschijnlijk door dat je teveel wasmiddel hebt gebruikt.
Lekkage bij bodemplaat onder de wasmachine Meestal wordt dit veroorzaakt door het gebruik van teveel wasmiddel. Als het goed is, heb je het stroom al ontkoppeld. Daarna kantel je de wasmachine naar achteren.
Een waterslagdemper is een metalen behuizing voorzien van een luchtkussen en een ventiel. De lucht wordt uit het kussen gedrukt op het moment dat het water tegengehouden wordt en het ventiel zorgt ervoor dat er steeds nieuwe lucht in het kussen kan komen.
Een terugstroombeveiliging, ook wel terugslagventiel, terugslagklep of keerklep genoemd, is een klep die er voor zorgt dat het water in een drinkwaterinstallatie in één richting stroomt. Door de waterdruk opent de klep zich en sluit daarna bijvoorbeeld door middel van een veer.
Ouderwets schoonmaakazijn is voldoende. Draai het uiteinde van de kraan los en leg het in een bakje. Schenk vervolgens schoonmaakazijn in het bakje zodat het zeefje ondergedompeld wordt. Wanneer u erg veel last van kalk heeft kunt u puur schoonmaakazijn gebruiken, anders kunt u het verdunnen met water.
Tijdens de keerklepcontrole wordt gecontroleerd of de keerklep goed sluit wanneer de waterleidingdruk wegvalt. een keerklepcontrole wordt uitgevoerd met een testinstallatie waarbij er, afhankelijk van de keerklep en locatie, een onder- of overdruk methode wordt toegepast.
Een beluchter opent bij onderdruk in de afvoer en sluit weer als die onderdruk is verdwenen: in de beluchter zit een soort klep die ervoor zorgt dat er lucht aangezogen wordt, de afvoerbuis in. Hierdoor kan vanuit het riool geen lucht het in huis komen.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Wanneer je een pvc-beluchter of een ander soort beluchter op je riool plaatst, wordt de afvoer afgesloten met een klepje. is er sprake van onderdruk in het riool, dan opent het klepje zich en wordt de lucht door het riool gezogen. Is de onderdruk weg? Dan sluit het klepje zich weer.
De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het te maken met de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.
Lekkage aan de onderkant van de wasmachine
Een lekkende bodemplaat bij een wasmachine kan duiden op een probleem aan de wasmachine, maar het kan ook zijn dat je teveel zeep hebt gebruikt. Trek bij een lekkende bodemplaat de stekker uit de wasmachine, want water en elektriciteit is een gevaarlijke combinatie.
Kunt u waterschade verhalen op uw inboedelverzekering door de kapotte wasmachine? Jazeker. In veel gevallen bent u daar gewoon voor verzekerd. Een defect aan uw wasmachine is een onvoorziene gebeurtenis waar u geen invloed op heeft.
Je plaatst de waterstop tussen de kraan en de toevoerslang van je machine. Je bepaalt zelf hoeveel water in één keer door de waterstop loopt. Wanneer er een lekkage is, voelt de waterstop dat er te veel water door de slang stroomt. Zo schiet de waterstop op slot en is de watertoevoer afgesloten.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Kraan moet 25 cm boven het toestel zitten, dan mag het met een beluchter kraan, zoniet dan moet er een keerklep tussen.
Waar zitten deze kleppen? Deze keerkleppen zitten bij apparaten die direct op de waterleiding zijn aangesloten (onder andere koffieautomaten, vaatwassers, wasmachines en brandslangen). Deze keerklep zit direct gemonteerd op de waterleiding of tapkraan van het apparaat zelf.
Een beluchter komt voor bij een wasmachinekraan. Op deze kraan wordt zowel de wasmachine als de vaatwasser aangesloten. Omdat de wasmachinekraan voorzien is van een beluchter wordt deze kraan ook wel een beluchterkraan genoemd.