Een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger betekent dat je baby ziek is, dat hij te warm gekleed of toegedekt is of dat hij in een te warme omgeving verkeert. Op warme zomerdagen kan een baby zweten ook al ligt hij te slapen, maar hij mag geen rood gestuwd hoofd hebben!
Wanneer een baby het te warm krijgt, bijvoorbeeld door te warme kleding, kan hij warmte-uitslag krijgen. Warmte-uitslag kan je herkennen aan rode bultjes, of als blaasjes die gevuld zijn met vocht. In de zomer kan een baby zelfs een zonnesteek krijgen of zonnebrand, wanneer hij te lichte kleding draagt.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Bij je (slapende) baby kan je aan de nek voelen of hij of zij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voeten zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon. Als je baby zweet heeft hij of zij het te warm.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Voelt je kindje zweterig of erg warm aan, doe dan een laagje uit of doe een dekentje weg. Het is beter dat je je kindje een extra laagje geeft en de omgevingstemperatuur iets lager is dan te hoog. Een hoge lichaamstemperatuur door te warm aangekleed te zijn, kan gevaarlijk zijn voor een baby'tje.
Overvloedig zweten. Droge mond. Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine) Duizeligheid, misselijkheid/braken of spierkrampen.
Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een lakentje (naast luchtige kleertjes) genoeg zijn. Als de voetjes van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij of zij het warm genoeg. Je kunt ook zijn of haar nekje voelen om de lichaamstemperatuur van je baby te controleren.
Omdat baby's hun lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen, zweten baby's vaak meer dan volwassenen. Daarnaast zijn ze veel uren op een dag in diepe slaap, wanneer je vaak het meeste zweet. Met zweten bij je baby is dus niks mis! Sommige baby's zweten meer dan anderen.
Vermijd tocht
Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur.
Uitwendige warmte: Een kindje kan koorts ontwikkelen door oververhit te geraken door een te warme ruimte of te lang in de zon zitten. Kinderen zweten nog niet zoveel en kunnen hun temperatuur nog minder goed reguleren dan volwassenen.
Door een tekort aan vocht kan de doorbloeding in het lichaam naar de benen, romp en armen niet meer goed verlopen, wat ervoor kan zorgen dat een kind bleek wordt en stopt met zweten. Je baby of kind raakt dan oververhit en uitgedroogd en het lichaam is te warm en te droog.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
Allereerst moet u één heel belangrijk ding weten: baby is banger voor de warmte dan voor de kou. Terwijl een iets te lage temperatuur de slaap van de baby niet verstoort, kan hyperthermie namelijk gevaarlijk zijn.
De kleine mensjes zijn nog niet in staat om kippenvel te vormen die volwassenen tegen de kou beschermen. Net als bij kou kan warmte snel levensbedreigend worden voor uw baby.
Een veel snellere ademhaling heeft dan normaal. Door zijn snelle ademhaling niet kan drinken of (bij een ouder kind) nauwelijks kan praten. Zijn neusvleugels bewegen bij het ademen. Af en toe stopt met ademen.
Dit wonderbaarlijke systeem werkt bij iedereen, ook bij baby's. De eerste weken na de geboorte koelt de kern van een baby 's nachts gemiddeld af tot 36,8°C, dat is minder dan bij volwassenen.
Koorts kan verder geen kwaad en veroorzaakt geen schade bij uw baby en is meestal na een paar dagen weg. De beste manier om koorts te meten is met een oor thermometer. Met een normale thermometer kunt u de temperatuur het beste meten via de anus. De lichaamstemperatuur schommelt gedurende de dag.
Hoe meet je de lichaamstemperatuur? Is een kind jonger dan 3 jaar, meet dan de temperatuur best met een digitale thermometer in de anus. Deze meting geeft een snelle en goede weergave van de centrale temperatuur van het kind. Leg de baby op zijn rug, til zijn beentjes op, hou hem of haar stevig vast.
Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende. Als uw kind het koud heeft of rilt, kunt u het tijdelijk extra toedekken.
Want nu kan de baby zowel op de rechter- als op linkerzijde worden gepositioneerd om te slapen. Het is echter gevaarlijk omdat baby's niet zelfstandig op hun zij kunnen blijven liggen en zelf in de buikligging kunnen rollen. Daarom moeten baby's de eerste maanden in de zijligging worden ondersteund.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.