Belangrijk voor het goed functioneren van jouw hersenen. Vitamine B12 heb je nodig voor jouw concentratie- en leervermogen. Het speelt een grote rol bij het functioneren van jouw hersenen. Heb je een tekort hieraan, dan kun je last krijgen van concentratie- en leerproblemen of geheugenstoornissen.
Een vitamine B12-tekort kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte. Mensen met een schildklier auto-immuunaandoening, zoals de ziekte van Hashimoto of Graves, hebben meer kans op de ontwikkeling van een andere auto-immuunaandoening, zoals een vitamine B12-tekort.
Het voorkomen van een vitamine B12 tekort kan door voldoende dierlijke producten te eten, zoals vlees, eieren en zuivel. Als je vegetariër of veganist bent of vanwege andere redenen niet genoeg vitaminen binnenkrijgt, kun je overwegen om een multi-supplement te gebruiken.
Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan allerhande klachten geven: neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren en kaas. Daarnaast komt het ook voor in melk- en zuivelvervangers, denk dan aan vleesvervangers en alternatieve dranken als soja- en havermelk. Je kunt geen vitamine B12 uit groenten, fruit en noten halen.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Bananen. Bananen zijn misschien geen belangrijke bron van vitamine B12 , maar ze zijn wereldwijd geliefd vanwege hun gemak en kaliumgehalte. Het toevoegen van bananen aan uw dieet voegt zoetheid en textuur toe en levert essentiële voedingsstoffen zoals B12.
Wie geen dierlijke producten eet, heeft een groter risico om een tekort op te lopen en wordt daarom aangeraden B12-supplementen te slikken. Maar ook mensen die wel genoeg dierlijke producten eten, kunnen een tekort oplopen.
Vitaminetekort. Een tekort aan vitamine B12 of B1 (ook thiamine genoemd) kan een geheugenstoornis veroorzaken. Een vitamine B1-tekort komt vooral voor bij personen met een alcoholverslaving met zeer slechte eetgewoonten.
Darmproblemen kunnen leiden tot een tekort aan vitamine B12. Een tekort aan vitamine B12 staat een herstel van de darmwand in de weg. Daarom is het belangrijk om bij darmziektes een eventueel tekort aan vitamine B12 aan te vullen!
Het opnemen van dierlijke producten zoals vis, eieren, zuivel en verrijkte plantaardige alternatieven kan helpen uw vitamine B12-inname te verhogen. Bronnen van vitamine D zijn onder andere vette vis, eidooiers, verrijkte zuivelproducten en paddenstoelen die aan zonlicht worden blootgesteld.
De resultaten van een wetenschappelijk onderzoek suggereren echter dat vitamine B12 tekort leidt tot het minder goed functioneren van het autonome zenuwstelsel met gelijktijdige veranderingen in de dynamische bloeddruk.
Het regelt onder andere de verwerking en balans van bepaalde neurotransmitters (chemische boodschappers in de hersenen) zoals glutamaat en GABA. Een tekort aan ijzer zou daarom kunnen zorgen voor geheugen- en gedragsproblemen, maar ook voor emotionele moeilijkheden.
Herstel bij B12-tekort duurt vaak lang.
Sommigen merken direct een kleine verbetering, anderen pas later. Verbetering wil nog niet zeggen: beter. Sommigen doen er jaren over om te herstellen en redelijk klachtenvrij door het leven te gaan.
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Wetenschappers lieten zien dat mensen die tinnitus hebben vaker een vitamine B12-tekort hebben dan mensen zonder tinnitus. Mensen met tinnitus die ook een vitamine B12-tekort hebben, lijken ook meer last te hebben van hun tinnitus, dan mensen met tinnitus zonder een vitamine B12-tekort.
Een normale, gezonde tong is rozerood van kleur en een bleke tong wijst op een afwijking. Een bleke tong kan wijzen op uitdroging, maar ook op een vitamine B12-tekort, mondschimmel of slechte mondhygiëne.
Wie vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen drastisch beperkt – bijvoorbeeld minder dan 1 keer per week vlees of vis eten en maar 1 portie zuivel per dag - of volledig uit zijn voeding schrapt, riskeert een vitamine B12-tekort.
Eieren bevatten grotendeels dezelfde voedingstoffen als vlees, maar niet in dezelfde hoeveelheden. Zo bevat vlees meer eiwit dan ei. Een ei bevat weer meer vitamine A dan vlees. Ook soorten vlees variëren in voedingstoffen: Rundvlees bevat meer ijzer dan kip.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Kip is een andere goede bron van vitamine B12 , proteïne en mager vet. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 voor volwassenen is 2,4 microgram. Eén kopje kip levert u ongeveer 12 microgram. Als uw dagelijkse dieet kip in een of andere vorm bevat, wees er dan zeker van dat uw lichaam geen voedingstekort zal hebben.
Te veel van het goede
Bananen staan niet te boek als echte caloriebommen, maar als je gewoonte om bananen te eten ervoor zorgt dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt kan het leiden tot gewichtstoename. Zoals eerder gezegd komt ongeveer 90% van alle calorieën in bananen uit koolhydraten.
Er zijn tien belangrijke bronnen van vitamine B12 in fruit . Dit zijn appels, bananen, sinaasappels, mango's, aardbeien, guave, avocado, granaatappel, kiwi en bosbessen.