Wat doet een advocaat tijdens een verhoor?

De advocaat verleent rechtsbijstand tijdens het verhoor en ziet er op toe dat het verhoor eerlijk verloopt. Van de advocaat die voorafgaand aan en / of tijdens het politieverhoor rechtsbijstand verleend, mag worden verlangd dat hij al het mogelijke doet ter behartiging van de belangen van zijn cliënt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat mag een advocaat tijdens een verhoor?

Wanneer u bent aangehouden mag u voor het verhoor door de politie met een advocaat praten.Uw advocaat mag u ook tijdens het verhoor bijstaan. In de folder U wordt verdacht van een strafbaar feit vindt u informatie die voor u van belang is wanneer u door de politie wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Hoe actief is de advocaat tijdens politieverhoren?

Van de advocaat mag een actieve bijdrage tijdens het verhoor worden gevraagd. Dit gaat niet zover dat de advocaat zelf antwoord geeft op de vragen van de politie, maar wel dat de advocaat mag ingrijpen wanneer de verdachte bepaalde vragen worden gesteld waarop hij beter niet kan antwoorden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat vragen ze bij een verhoor?

De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Heb je recht op een advocaat tijdens verhoor?

Sinds 1 maart 2017 heeft een verdachte recht op bijstand van een advocaat voorafgaand en tijdens het politieverhoor. De politie mag u bij een verdenking van een ernstig feit iets langer vasthouden voor onderzoek dan vroeger. Zo is er voldoende tijd voor de bijstand van een advocaat rondom het politieverhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Strafrecht advocaat: Politieverhoor uitgelegd

37 gerelateerde vragen gevonden

Wie mag aanwezig zijn bij een verhoor?

Personen die verhoord worden, hebben het recht om zich tijdens dat verhoor te laten bijstaan door een advocaat. Andere personen, ook 'derden' genoemd, zijn in principe niet toegestaan tijdens het verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ctparamedics.be

Wie is er aanwezig bij een verhoor?

Jij bent de enige die beslist of er een vertrouwenspersoon aanwezig is, maar hij of zij moet wel ouder dan 18 jaar zijn en mag niet betrokken zijn bij het strafbare feit waarvan je wordt verdacht. Deze persoon mag alleen aanwezig zijn tijdens het verhoor, maar mag zich niet met het verhoor zelf bemoeien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe voorbereiden op verhoor?

Neem altijd vooraf contact op met een advocaat en laat u adviseren over wat u wel en niet kunt verklaren. De advocaat kan u al snel enkele tips geven voor het verhoor. De advocaat legt u uit waar u precies verdacht van wordt, welke eisen daarvoor gelden en hoe u het beste daarop moet antwoorden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat zijn je rechten tijdens een verhoor?

Wat zijn uw rechten tijdens een verhoor? U hebt recht op bijstand van een advocaat voor en tijdens het verhoor. U hebt recht op bijstand van een tolk wanneer u niet goed Nederlands spreekt of verstaat. U hebt het recht om te zwijgen: U bent niet verplicht om antwoord te geven op de vragen die de politie u stelt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Hoe lang duurt een verhoor?

De politie mag u maximaal 9 uur op het bureau vasthouden voor verhoor en ander onderzoek, zoals foto's of vingerafdrukken maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat mag een advocaat niet zeggen?

Wat mag een advocaat niet doen? Het beroepsgeheim gebruiken om zelf strafbare feiten te plegen of er aan mee te werken, zoals zich schuldig maken aan medeplichtigheid. In uitzonderlijke gevallen moet het beroepsgeheim dus wel wijken, zoals bijvoorbeeld wanneer zijn cliënt op het punt staat om een moord te plegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vandersandenadvocaten.be

Wat mag je verwachten van een advocaat?

U mag van uw advocaat verwachten dat hij zich betrokken voelt bij uw zaak. Daarom moet uw advocaat iemand zijn, die bereid is het initiatief te nemen. En die eerst met u de zaak doorspreekt en dan aangeeft wat hij gaat doen. Zodat u op de hoogte bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtsbehoud.nl

Hoe moet een advocaat zich gedragen?

De advocaat is op grond van de wet verplicht tot geheimhouding; zo dient de advocaat te zwijgen over bijzonderheden van door hem behandelde zaken, de persoon van zijn cliënt en de aard en omvang van diens belangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelgeving.advocatenorde.nl

Kan je na een verhoor naar huis?

Het is goed mogelijk dat de verdachte na het verhoor weer terug naar huis mag.Dat is echter geen zekerheid en afhankelijk van het feit waar de verdenking op ziet en welk onderzoek nog nodig is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elhannouche.nl

Hoeveel kost advocaat voor verhoor?

Geen kosten voor advocaat bij verhoor na aanhouding politie

In beide gevallen heeft u deze rechten volledig kostenloos. Dus zowel het spreekrecht voorafgaande aan uw verhoor als de bijstand van een advocaat tijdens uw verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politieverhoor-advocaat.nl

Wat zijn de kenmerken van een verhoor?

Een verhoor, ook wel ondervraging of interrogatie, is een onderzoek waarbij een verdachte of getuige door een functionaris van politie of justitie ondervraagd wordt. Bij een kruisverhoor worden van verschillende kanten vragen gesteld. Het doel van een verhoor is om meer informatie te verkrijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Kan je een verhoor weigeren?

Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Welke drie vragen stelt de rechter om te bepalen of iemand schuldig is?

Maar als de rechter er niet van overtuigd is dat u het strafbare feit heeft begaan dan zal hij u moeten vrijspreken.
...
De hoofdvragen luiden in chronologische volgorde, als volgt:
  • Kan het ten laste gelegde feit worden bewezen?
  • Is het een strafbaar feit?
  • Is de dader strafbaar?
  • Welke straf of maatregel moet worden opgelegd?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Wat is een verhoor categorie 3?

De verhoren van categorie 3 hebben betrekking op het verhoor van een verdachte zonder vrijheidsbeneming voor misdrijven waar wel een vrijheidsbenemende straf op staat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bartbleyaert.be

Hoe word je uitgenodigd voor een verhoor?

Indien u niet aangehouden bent, kan u door de politie worden uitgenodigd om te worden verhoord op een bepaalde datum en uur. Er bestaan daarbij verschillende mogelijkheden: U kreeg een uitnodiging tot verhoor als slachtoffer of als getuige van een misdrijf (d.i. het verhoor Categorie I).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hulp-bij-verkeersrecht.be

Wat mag je zeggen tegen de politie?

Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangesseladvocaten.nl

Hoe kan ik mijn onschuld bewijzen?

Iedereen wordt geacht onschuldig te zijn.

Aldus dient een beklaagde zijn onschuld niet dient te bewijzen. De feiten en omstandigheden, vervat in de bewijsmiddelen die in het kader van de bewijsvoering door het Openbaar Ministerie en/of de burgerlijke partij worden naar voor gebracht, dienen de rechter te overtuigen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elfri.be

Wat is een categorie 1 verhoor?

Salduz categorie I: U wordt niet verdacht van de feiten waarover het verhoor gaat. Onder deze categorie vallen onder meer getuigen en slachtoffers. Salduz categorie II: U wordt beschouwd als verdachte van een misdrijf waarop geen vrijheidsstraf staat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaat-dumoulin.be

Welke soorten verhoor zijn er?

Er bestaan 4 soorten verhoor:
  • Categorie 1: getuige of slachtoffer.
  • Categorie 2: verdachte van een misdrijf waarop geen vrijheidsstraf staat.
  • Categorie 3: verdachte van een misdrijf die niet van zijn vrijheid is beroofd.
  • Categorie 4: verdachte van een misdrijf die van zijn vrijheid is beroofd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op winston.be

Wat betekent verdachte categorie 3?

Uw verhoor als verdachte wordt beschouwd als een Salduz categorie III. Dit betekent dat u op dit moment niet van uw vrijheid wordt beroofd. U werd schriftelijk uitgenodigd en kan dus gaan en staan waar u wenst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op duxlaw.be

Populaire vragen