Rond 10 uur starten de audiënties: dat zijn besprekingen tussen de Koning en een persoon over een belangrijk onderwerp voor de burgers van het land. Elke maandagmorgen ontvangt de Koning de Eerste Minister, het hoofd van de Regering.
Functie. De koning vervult taken van staatkundige aard, zoals de ondertekening van wetten, het beëdigen van bewindslieden en commissarissen van de koning, en taken van ceremoniële aard, zoals het ontvangen van andere staatshoofden en buitenlandse ambassadeurs en het afleggen van staatsbezoeken.
Vandaag zijn de kleuren ingedeeld in drie verticale stroken. De Belgische vlag wappert boven het Koninklijk Paleis en het Kasteel van Laken als de Koning in België is. Als de Koning om officiële redenen op reis is en dus afwezig is, wordt de vlag tijdens de hele duur van de reis van de stok gehaald.
Zijne Majesteit Koning Albert II ontvangt een levenslange, jaarlijkse dotatie ten bedrage van 923.000 euro. Als overgangsmaatregel behouden Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid (320.000 euro) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent (307.000 euro) hun jaarlijkse dotatie.
De Koning ondertekent alle wetten en Koninklijke besluiten en bekrachtigt internationale verdragen. Op Prinsjesdag spreekt hij de Troonrede uit. De Grondwet bepaalt dat de Koning ministers en staatssecretarissen benoemt en ontslaat en dat zij ten overstaan van het staatshoofd worden beëdigd.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2022 ongeveer € 6,1 miljoen, waarvan ongeveer € 5,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
Koning Willem-Alexander wordt aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Zijne Majesteit de Koning. De Koninklijke aanspreektitel en de aanhef van een brief luiden: Majesteit. Koningin Máxima wordt ook aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Hare Majesteit Koningin Máxima.
De totale uitgaven op de begroting van de Koning worden voor het jaar 2023 begroot op 50.169.000 euro. Het volgende overzicht laat alle bedragen zien (in miljoenen), die op de begroting van de Koning staan in 2023.
Bovendien zijn ook de drie dotaties die aan koning Albert, prinses Astrid en prins Laurent worden toegekend ongewijzigd gebleven. Koning Albert II ontvangt een levenslange en jaarlijkse dotatie van 923.000 euro. Voor prinses Astrid wordt 320.000 euro gerekend, terwijl prins Laurent 307.000 euro per jaar ontvangt.
Sindsdien moet de koning der Belgen - voor het eerst sinds 1830 - belastingen betalen, wat betekent dat Filip met heel wat minder rond moet komen dan zijn vader destijds. Hoe dan ook kost de koninklijke familie ons in 2019 precies 36.614.000 euro.
Paleis Huis ten Bosch is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin. Naast woonfunctie heeft het paleis ook een representatieve functie, zo wordt het onder meer gebruikt voor audiënties en ontvangsten.
Volgens het kadaster heeft hij in totaal 95 Amsterdamse adressen in zijn bezit, deels samen met een zakenpartner. Koning Willem-Alexander heeft het meeste bezit sinds hij in november vorig jaar landgoed De Horsten in Wassenaar kreeg van zijn moeder prinses Beatrix.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vinden het leuk om op een vrije middag een tochtje te maken te paard, maar houden er ook nog andere hobby's op na. Zo is Máxima dol op dansen en muziek, en besteedt de koning zijn vrije uurtjes graag op het water.
De minister-president en de overige ministers worden bij koninklijk besluit benoemd en ontslagen.
Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de Koning onschendbaar is en dat de ministers verantwoordelijk zijn. Dit wil zeggen dat de ministers verantwoording moeten afleggen aan het parlement over het beleid van de regering. De ministers zijn ook politiek verantwoordelijk voor de uitspraken en het handelen van de Koning.
De Koning heeft stemrecht, maar maakt er geen gebruik van omdat hij onpartijdig is. Aangezien stemmen in Nederland geheim is, zou dit kunnen leiden tot speculaties op welke partij de Koning stemt.
Ook kroonprinses Elisabeth, de oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde, heeft in principe recht op een dotatie sinds ze achttien werd op 25 oktober 2019. Het zou dan gaan om een jaarbedrag van ruim 900.000 euro.
Momenteel ontvangen drie leden van het Koninklijk Huis een uitkering van de staat. Dat zijn de Koning, de echtgenote van de Koning en Prinses Beatrix. Vanaf 7 december 2021 ontvangt ook de Prinses van Oranje een grondwettelijke uitkering.
De functie van hofdame is, net als die van kamerheer en grootmeesteres, een onbezoldigde honoraire functie, zij ontvangen dus geen salaris.
Met een prijskaartje van krap 350 miljoen per jaar, behoren de Oranjes tot de duurste monarchen van Europa. Alleen de Britse vorsten vragen meer voor hun diensten: zo'n 450 miljoen euro. Dat gezegd, wordt die som in Groot-Brittannië door zo'n 60 miljoen 'onderdanen' opgebracht.
Het overgebleven kwart zou de familie in cash hebben. Met schattingen, zoals die van de Quote 500, kunnen we toch inzicht krijgen in het vermogen van ons koningshuis. "Wij schatten dat ze ongeveer 1,2 miljard euro aan vermogen hebben.
Koning Willem-Alexander: Majesteit; voor H.M. Koningin Máxima: Majesteit; voor H.K.H. Prinses Beatrix, Z.K.H.
Audi A8 L. De Audi A8 L van koning Willem-Alexander kennen we inmiddels wel, maar is te bijzonder om over te slaan. In het midden van de Audi is bijvoorbeeld 45 centimeter extra aluminium toegevoegd om de auto van een royale hoeveelheid beenruimte te voorzien.