Wij geven advies, meten en wegen uw kind, doen gezondheidsonderzoeken en bieden vaccinaties aan.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) volgt de ontwikkeling en gezondheid van kinderen 0-18 jaar en geeft advies over de verzorging, gezondheid en opvoeding van kinderen en jongeren. Ook geeft de JGZ op de juiste momenten vaccinaties (inentingen) die beschermen tegen ziekten. Je kunt altijd met je kind bij ons terecht.
De GGD'en hebben een aantal wettelijke taken, beschreven in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Hieronder vallen onder andere: jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en 'schoolarts'), medische milieukunde, infectieziektebestrijding, gezondheidsmonitoren en gezondheidsvoorlichting.
Het onderzoek is niet verplicht. Jeugdgezondheidszorg houdt vanuit een wettelijke taak zicht op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de publieke gezondheidszorg voor jeugd tussen 0 en 18 jaar. Doel van de JGZ is het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jeugdigen van 0-18 jaar, zowel individueel als op populatieniveau.
Jeugdhulp is hulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Uw gemeente is verantwoordelijk voor deze hulp. Dit is geregeld in de Jeugdwet.
Is Jeugdgezondheidszorg verplicht? Het aanbieden van JGZ door JGZ-organisaties is dus verplicht. Maar ouders en jongeren vanaf 12 jaar zijn niet verplicht hier gebruik van te maken. Als jij/jullie geen gebruik willen maken van de JGZ of bepaalde onderdelen daarvan, kun je dat doorgeven.
Gezondheidsonderzoeken in het voortgezet onderwijs. In de 2e en 4e klas van het voortgezet onderwijs komen wij bij jou in de klas voor een gezondheidsonderzoek. We doen dit onderzoek zodat jij zo gezond mogelijk kunt opgroeien en wij je kunnen ondersteunen waar jij dit nodig hebt en wil.
De schoolarts volgt de ontwikkeling van jouw kind. Gedurende de schoolperiode van jouw kind krijgt u drie keer een uitnodiging voor een bezoek; wanneer het kind 5, 9 en 14 jaar is. De schoolarts of schoolverpleegkundige kijkt naar de sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling, maar test ook het gehoor en de ogen.
Vanaf de geboorte tot je kind 4 jaar is, brengen jullie regelmatig een bezoek aan het consultatiebureau. Hier krijgt hij ook zijn inentingen en kan jij terecht met vragen en twijfels die je hebt. Je hoeft je baby niet bij het consultatiebureau in te schrijven.
Wat doet de GGD? De GGD onderzoekt wat de mogelijke oorzaak is van het verhoogd aantal zieken. Meestal zullen we adviseren om één of meer kinderen naar een huisarts te laten gaan voor het stellen van een diagnose of nemen we contact op met de huisarts of specialist.
De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) controleert de kwaliteit van uw kinderopvanglocatie (bijvoorbeeld een kindercentrum of gastouderopvanglocatie).
Zo werkt de Zorg
Wie betaalt wat voor de taken van de GGD? Het Rijk bekostigt gemeenten door een algemene uitkering in het Gemeentefonds. Het Rijk betaalt het RIVM voor de coördinatie van infectieziektebestrijding. Het Rijk subsidieert GGD'en voor de uitvoering van seksuele gezondheidszorg.
De GGD toetst de hygiëne en veiligheid. Dit doet de GGD met een checklist met landelijke normen en richtlijnen. De gemeente beslist om de vergunning wel of niet te verlengen of af te geven. Dat doet zij aan de hand van de resultaten van de inspectie van de GGD.
dat klinkt heel leuk en dat willen we natuurlijk allemaal voor onze kinderen. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Het lijkt heel simpel, namelijk gezonde voeding, voldoende beweging, regelmatig een frisse neus in de buitenlucht en voldoende rust tussen alle (social media) afleidingen door.
Wat doet de Jeugdgezondheidszorg. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD regio Utrecht staat voor alle opvoeders, kinderen en jongeren klaar. Voor alle vragen of zorgen kun je bij ons terecht. Zeker als dit gaat over gezondheid, opvoeding of het opgroeien van je kind.
De schoolarts controleert lengte en gewicht, let op de spraak, houding en motoriek, controleert of je kind goed hoort en ziet en gaat meestal na of je kind mogelijk kleurenblind is.
De jeugdarts en jeugdverpleegkundige van je school kennen het kind en gezin vaak al langer. Zij hebben gegevens over het lichamelijke, sociale en emotionele ontwikkelen van het kind en zijn omgeving. Door met school de zorgen te bespreken kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige meedenken en adviezen geven.
Als jeugdarts zorg je voor alle kinderen en jongeren. Je werkt met jonge kinderen en hun ouders op het consultatiebureau en met oudere kinderen op het basis-en voortgezet onderwijs. Je bent bezig met patiëntenzorg, de lichamelijke, psychosociale en emotionele ontwikkeling en omgeving van een kind, en met preventie.
Nee, een school moet ouders altijd informeren over het doen van een zorgmelding. In de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de verplichtingen vastgelegd van beroepskrachten die met kinderen en jongeren werken.
De schoolverpleegkundige bewaakt en bevordert de gezondheid van de leerlingen op school in een brede context. Medische handelingen vinden plaats op verzoek van de behandelend arts of de ouders/verzorgers. Daarnaast ondersteunt de schoolverpleegkundige de leerkrachten en onderwijsassistenten met zorgwerkzaamheden.
De jeugdarts signaleert lacunes in zorg voor kinderen en ouders in het algemeen en kwetsbare kinderen en ouders in het bijzonder. De jeugdarts is expert op het gebied van de volksgezondheid van de jeugd. Hij/zij draagt bij aan 'alle kansen voor alle kinderen' door een gezonde samenleving voor de jeugd te bevorderen.
Het consultatiebureau controleert de groei en de ontwikkeling van kinderen en helpt ouders met dingen waar zij tegenaan lopen. De afspraken op het consultatiebureau vinden op vaste momenten plaats. In het eerste jaar heb je regelmatig afspraken, maar na het eerste jaar vinden er minder controles plaats.
De Wet Publieke Gezondheid (Wpg) stelt gemeenten verantwoordelijk voor de publieke gezondheidszorg, waaronder de jeugdgezondheidszorg (JGZ).
U kunt vragen stellen over uw baby aan de jeugdarts of verpleegkundige van het consultatiebureau (gratis jeugdgezondheidszorg). Bijvoorbeeld over omgaan met een huilbaby, overgaan naar vaste voeding of niet praten. Ook krijgt uw baby inentingen tegen kinderziekten op het consultatiebureau.