De jeugdarts en jeugdverpleegkundige van je school kennen het kind en gezin vaak al langer. Zij hebben gegevens over het lichamelijke, sociale en emotionele ontwikkelen van het kind en zijn omgeving. Door met school de zorgen te bespreken kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige meedenken en adviezen geven.
Gezondheidsonderzoeken in het voortgezet onderwijs. In de 2e en 4e klas van het voortgezet onderwijs komen wij bij jou in de klas voor een gezondheidsonderzoek. We doen dit onderzoek zodat jij zo gezond mogelijk kunt opgroeien en wij je kunnen ondersteunen waar jij dit nodig hebt en wil.
De GGD'en hebben een aantal wettelijke taken, beschreven in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Hieronder vallen onder andere: jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en 'schoolarts'), medische milieukunde, infectieziektebestrijding, gezondheidsmonitoren en gezondheidsvoorlichting.
De schoolarts of schoolverpleegkundige kijkt naar de sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling, maar test ook het gehoor en de ogen. Wanneer het kind 9 jaar is kan het daarnaast de tweede BMR-prik krijgen (bof, mazelen, rode hond).
Het onderzoek is niet verplicht. Jeugdgezondheidszorg houdt vanuit een wettelijke taak zicht op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Is Jeugdgezondheidszorg verplicht? Het aanbieden van JGZ door JGZ-organisaties is dus verplicht. Maar ouders en jongeren vanaf 12 jaar zijn niet verplicht hier gebruik van te maken. Als jij/jullie geen gebruik willen maken van de JGZ of bepaalde onderdelen daarvan, kun je dat doorgeven.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de publieke gezondheidszorg voor jeugd tussen 0 en 18 jaar. Doel van de JGZ is het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jeugdigen van 0-18 jaar, zowel individueel als op populatieniveau.
De jeugdarts volgt de lichamelijke en psychosociale groei en ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 t/m 4 jaar.
De jeugdarts en jeugdverpleegkundige van je school kennen het kind en gezin vaak al langer. Zij hebben gegevens over het lichamelijke, sociale en emotionele ontwikkelen van het kind en zijn omgeving. Door met school de zorgen te bespreken kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige meedenken en adviezen geven.
Salaris schoolarts. Het salaris van een schoolarts begint bij € 2.750 per maand. Het beroep schoolarts is een variant van het beroep Arts jeugdgezondheidszorg. Het salaris van Arts jeugdgezondheidszorg ligt gemiddeld op € 3.827 bruto per maand.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) volgt de ontwikkeling en gezondheid van kinderen 0-18 jaar en geeft advies over de verzorging, gezondheid en opvoeding van kinderen en jongeren. Ook geeft de JGZ op de juiste momenten vaccinaties (inentingen) die beschermen tegen ziekten. Je kunt altijd met je kind bij ons terecht.
Gemeentelijke Gezondheidsdiensten oftewel GGD'en beschermen, bewaken en bevorderen de gezondheid van de inwoners van Nederland. Dit heet ook wel publieke gezondheidszorg.
De DPG is verantwoordelijk voor twee organisaties: GGD en GHOR. Daarmee is de DPG voor de geneeskundige keten – de zogenaamde 'witte keten' – de gesprekspartner voor de gemeente, brandweer, politie en justitie.
Nee, een school moet ouders altijd informeren over het doen van een zorgmelding. In de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de verplichtingen vastgelegd van beroepskrachten die met kinderen en jongeren werken.
Wat doet de GGD? De GGD onderzoekt wat de mogelijke oorzaak is van het verhoogd aantal zieken. Meestal zullen we adviseren om één of meer kinderen naar een huisarts te laten gaan voor het stellen van een diagnose of nemen we contact op met de huisarts of specialist.
De schoolverpleegkundige bewaakt en bevordert de gezondheid van de leerlingen op school in een brede context. Medische handelingen vinden plaats op verzoek van de behandelend arts of de ouders/verzorgers. Daarnaast ondersteunt de schoolverpleegkundige de leerkrachten en onderwijsassistenten met zorgwerkzaamheden.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
In groep 2 krijgen kinderen een oproep voor een consult bij de schoolarts. Dat bezoekje moet je zien als een voortzetting van de bezoeken aan het consultatiebureau in de baby- en peutertijd. De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD regelt voor alle schoolgaande kinderen afspraken voor de schooldokter.
De jeugdarts signaleert lacunes in zorg voor kinderen en ouders in het algemeen en kwetsbare kinderen en ouders in het bijzonder. De jeugdarts is expert op het gebied van de volksgezondheid van de jeugd. Hij/zij draagt bij aan 'alle kansen voor alle kinderen' door een gezonde samenleving voor de jeugd te bevorderen.
Vanaf de 22-weken prik tot en met de middelbare school houden onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen contact met jou en jouw kind. In de eerste duizend dagen nodigen we jou en je kind heel regelmatig uit. Vanaf de tweede verjaardag zit er meer tijd tussen de afspraken.
De taken van het consultatiebureau zijn wettelijk vastgelegd. Zo is het consultatiebureau verplicht om de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0-4 te volgen en eventuele problemen op die vlakken te signaleren. Je kunt bij het CB terecht met al je vragen over de gezondheid en ontwikkeling van je baby.
Jeugdhulp is hulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Uw gemeente is verantwoordelijk voor deze hulp. Dit is geregeld in de Jeugdwet.
Waarom houdt de inspectie toezicht op de JGZ? De JGZ is er om de gezonde- en veilige ontwikkeling van kinderen te bewaken en te beschermen. GGD'en, thuiszorginstellingen en aparte stichtingen bieden JGZ, onder verantwoordelijkheid van gemeenten. Wij houden toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de JGZ.
De Wet Publieke Gezondheid (Wpg) stelt gemeenten verantwoordelijk voor de publieke gezondheidszorg, waaronder de jeugdgezondheidszorg (JGZ).