Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat langdurige geheugen- en concentratieproblemen veel vaker voorkomen na een COVID-19-infectie dan na griep. Daarbij zien we dat de klachten vaker voorkomen bij hogere leeftijdsgroepen. De cijfers van de huisartsen passen bij dit beeld.
Verschillende studies laten zien dat geheugen- en concentratieklachten veel voorkomen bij post-COVID. Ook andere infectieziekten, zoals griep, kunnen deze klachten veroorzaken. Maar uit recent onderzoek blijkt dat langdurige geheugen- en concentratieproblemen veel vaker voorkomen na COVID-19-infectie dan na griep.
Een studie liet eerder al zien dat bijna 60 procent van alle patiënten die langer dan 48 uur op de IC verblijven, cognitieve klachten hebben na ontslag van de IC. Hierbij moet men denken aan aandacht- en geheugenproblemen, overprikkeling, gedragsverandering of extreme vermoeidheid.
U kunt er de ene dag veel last van hebben en een andere dag minder. Mensen die deze klachten hebben, noemen het ook wel 'hersenmist' of 'brain fog'.
Impact van geheugenproblemen. Als je ernstige geheugenproblemen hebt, kun je nieuwe informatie soms moeilijker onthouden. Vaak hangen problemen met je geheugen samen met andere problemen zoals trager denken, sneller afgeleid zijn of veel last hebben van vermoeidheid.
Ja, dat kan!Al met vijftien tot dertig minuten trainen per dag, kun je een duidelijk sterker kortetermijngeheugen krijgen. Zo kun je niet alleen de periode vergroten waarin je kortetermijngeheugen de informatie vasthoudt, maar ook problemen met het kortetermijngeheugen herstellen.
Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat langdurige geheugen- en concentratieproblemen veel vaker voorkomen na een COVID-19-infectie dan na griep. Daarbij zien we dat de klachten vaker voorkomen bij hogere leeftijdsgroepen.
COVID-19-infectie kan ook een oorzaak zijn van geheugen- en concentratieproblemen.
Als je het gevoel hebt dat je er niet helemaal bij bent, moeite hebt met concentreren en dingen snel weer bent vergeten, dan kunnen dat symptomen zijn van hersenmist.
De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek van het virus. Anderen kunnen ernstig ziek worden en soms aan de gevolgen van de ziekte overlijden.
Mogelijke oorzaken van vergeetachtigheid kunnen zijn: Leeftijd: naarmate je ouder wordt, werkt je geheugen trager en kost het meer moeite je te concentreren. Medicijnen: het gebruik van slaapmiddelen of andere geneesmiddelen kunnen geheugenklachten geven. Zeker als je meerdere soorten medicijnen tegelijk gebruikt.
De meeste mensen zijn na corona snel weer beter. Soms houden mensen langer dan 6 weken klachten na corona. Die klachten kunnen veel invloed hebben op de dingen die u elke dag doet.
Tot op heden bestaat er geen behandeling die geheugenstoornissen kan verhelpen.
Bij vergeetachtigheid vergeet je tijdelijk iets en schiet het je later weer te binnen. Bij geheugenverlies zijn herinneringen en informatie echt uit je geheugen verdwenen. Vergeetachtigheid is normaal, zeker bij ouderen. Dan hebben we het niet over geheugenverlies.
Oorzaak in de hersenen
Gewone geheugenproblemen zijn vaak tijdelijk en kunnen worden veroorzaakt door spanningen, drukte, ziekte of somberheid. Als de oorzaak wordt aangepakt, heb je daarna geen of minder last van geheugenproblemen. Geheugenproblemen kunnen ook veroorzaakt worden doordat je ouder wordt.
Wist je dat voeding ook invloed heeft op onze hersenen en de sterkte van ons geheugen? Met onder andere B-vitamines, vitamine C, Omega-3 en Ginkgo Biloba kun je een bijdrage leveren aan je concentratie, je geheugen maar ook aan een heldere geest.
Vanaf het 20e jaar gaat het geheugen al geleidelijk achteruit. Ouder worden gaat dan ook vaak gepaard met een zekere vergeetachtigheid. Dat is heel gewoon en hoeft absoluut niet altijd een voorbode van dementie te zijn.