Het spronggewricht in het achterbeen van het paard is vrij complex opgebouwd. In feite bestaat het uit vier gewrichten: Het TaloCruraal gewricht (TC), tussen de talus (sprongbeen)(a) en de tibia (scheenbeen) (b)
In het achterbeen van het paard, tussen het pijpbeen en het onderbeen, bevindt zich het spronggewricht. Een goed spronggewricht zorgt ervoor dat het pijpeen en het onderbeen een hoek van ongeveer 150 graden vormen.
Het spronggewricht van het paard bestaat uit vier verschillende gewrichtjes die de botten van het achterbeen met elkaar verbinden. Bij spat zijn de onderste 2 gewrichtjes betrokken. Door ouderdom, overbelasting of blessures kunnen deze gewrichtjes gaan slijten en ontstaat artrose.
Spat komt voor in de achterbenen van een paard. Dit kan in één been, maar ook in beide achterbenen. Het kan traumatisch zijn, maar ook erfelijk.
Symptomen spat paard
Paarden met spat bewegen minder met het achterbeen, om de sprong maar zo min mogelijk te hoeven buigen. Ook kunnen ze moeite hebben met het optillen van het achterbeen en slepen daardoor met de toon van de hoef over de grond.
Een piephak is een beengebrek waarbij we spreken van een zacht beengebrek. Zachte beengebreken typeren zich als overvulling van de gewrichtszakken, peesscheden en slijmbeurzen met vocht. Het wordt dan ook vooral gezien als een schoonheidsfout. De piephak is in feite een verdikking op het hielbeen van het paard.
Simpelweg gezegd is bolspat een overvulling van het spronggewricht van het paard. Het overvullen van dit gewricht zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel naar buiten komt. Bolspat is anders dan spat een zacht beengebrek waarbij er enkel sprake is van een overvulling.
Bij gallen die reeds ontstaan zijn is beweging het beste om het overvloedige vloeistof op te lossen. Maar als de oorzaak niet wordt aangepakt, zal de peesschede zich iedere keer weer opnieuw vullen. Gallen kunnen worden ingesmeerd met diverse middeltjes zoals coolgel of klei.
Het kogelgewricht van een paard bevindt zich in het onderbeen van het paard, specifiek tussen het pijpbeen of de metacarpus/metatarsus en het kootbeen. Dit gewricht absorbeert een groot deel van de schokken die terechtkomen op het been.
Wat dan goed beoordeeld kan worden is de stand van de voorvoeten van voren gezien. Staan de voeten naar buiten gedraaid, dan praten we over een franse stand, draaien de hoeven naar binnen dan is het paard toontredend.
Om te weten of een supplement op basis van glucosamine werkt moet je het daarom eerst twee tot drie maanden de tijd geven. Door een kwalitatief hoogwaardig supplement te kiezen dat een complex aan stoffen bevat is er vaak al eerder een verbetering zichtbaar.
Osteochondrose, vaak afgekort tot OC, is een gewrichtsaandoening die veelvuldig voorkomt bij jonge paarden. Bij warmbloedpaarden, maar ook bij volbloeds en dravers, kan de aandoening wel bij 30% van de paarden voorkomen, in meer of minder ernstige mate.
Spat is een veelvoorkomende klacht waarvoor paardeneigenaren bij de dierenarts komen: het paard loopt niet lekker, niet rad of er is sprake van een duidelijke kreupelheid in het achterbeen. Spat is osteo-artrose van de 2 onderste van de 4 gewrichtjes in het spronggewricht.
Ook voedingssupplementen met glucosamine/chondroïtine en speciaal hoefbeslag zouden een paard met artrose kunnen helpen. Om de gewrichten soepel te houden, is het goed om het paard volgens een aangepast programma te laten bewegen en erop te letten dat het paard niet te zwaar wordt.
Afwijkende stand van de achterbenen, waarbij het paard te veel door de sprong (= hak) zakt (hoek sprong kleiner dan 145) (z.o. onderstandig)..
In een acuut stadium zal de behandeling bestaan uit het afkoelen van de plaats van de schiefel of het toedienen van medicamenten. Het is bekend dat schiefels in sommige gevallen vanzelf verdwijnen, maar in de meeste gevallen zullen ze blijvend zijn.
De behandeling van een piephak kan op verschillende manieren. Een 'verse' piephak kun je het beste koelen met koud water en daarna insmeren met een zalf die ontstekingsremmend werkt. Als de piephak groter is van formaat, haalt de dierenarts het vocht er soms uit. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen.
Een paard met einschuss zal gedurende meerdere dagen intensief behandeld moeten worden met antibiotica en ontstekingsremmers. De dierenarts zal in eerste instantie de diergeneesmiddelen via een injectie geven, waarna de eigenaar vaak zelf het paard kan nabehandelen.
Als u uw paard vindt met een dik been is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen. De diagnose wordt gesteld op basis van de klinische verschijnselen dus de zwelling, het vinden van bijvoorbeeld mok of een andere huidaandoening, koorts en kreupelheid.
Re: prijzen foto's / kreupelheidsonderzoeken
Echo is rond de 100 euro, is een kostbaar onderzoek. Uitverdoven kost je een paar tientjes en voor het kreupelheidsonderzoek zelf gelden verschillende tarieven.