AMSTERDAM - Het drinken van grote hoeveelheden cola leidt tot verzwakking van het spiergestel en in extreme gevallen zelfs tot verlamming. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het drinken van bovenmatig veel cola kan het kaliumgehalte in het bloed drastisch doen dalen, waardoor de kans op spierklachten groot wordt.
Doordat cola suiker bevat geeft het snel energie, handig als je aan het sporten bent. En de cafeïne in de frisdrank houdt je scherp, waardoor je een training langer zou moeten kunnen volhouden.
nieuws Volgens Griekse onderzoekers is lopen mensen die veel cola drinken het risico op ernstig spierletsel omdat het kaliumgehalte in ons lichaam daalt door een overdaad aan cola. Daardoor kunnen de spieren, waaronder ook de hartspier, niet meer goed samentrekken.
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
Als je cola drinkt heeft dat een flinke invloed op je lichaam. Je krijgt enorm veel suiker binnen, meer dan goed voor je is. De suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel zich in een piek bevindt. Door alle suikers krijg je een instant boost en een gelukzalig gevoel.
"De suikers zijn dikmakers, ze worden omgezet in vet. Er ontstaat vetweefsel op je organen en lever. Vooral glucose en fructose zijn heel slecht. Zeker in een hoge frequentie is cola drinken niet goed", zegt Seidell.
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
Maar het is wel gezonder dat de klassieke Coca Cola die is gezoet met normale suiker. Het gaat er dus om dat je het met mate drinkt. Af en toe een keer genieten van een lekkere klas Cola is helemaal niet erg en als je wilt afvallen kun je beter voor een glas Cola Zero gaan aangezien er geen calorieën in zitten.
Cola verdiend namelijk alles behalve lof als het gaat om het leveren van essentiële voedingsstoffen. Het levert louter calorieën door de suiker en een stoot cafeïne. Melk daarentegen levert eiwitten en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Mensen die dagelijks producten zoals cola-light drinken, hebben 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Cola-drinkers die denken dat ze gezonder af zijn door light te drinken hebben het mis. Elke dag een cola light schijnt stukken slechter te zijn voor hart en vaten dan de 'gewone' drankjes.
Voedingsdeskundige Drew Price voegt eraan toe: 'Er is wel degelijk een goede reden waarom de wielrenners cola drinken. Het is een vorm van hydrateren en het bevat glucose en sucrose, dus het helpt om de spieren en de lever te voorzien in zijn glycogeenvoorraad.
Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is.
Maar wil je afvallen, dan is Light en Zero nog altijd het beste alternatief. 'Het verschillen tussen Light en Zero is alleen het zoetstof die wordt gebruikt. Bedrijven als Coca-Cola zien het als een mooie opportuniteit om voor mannen en vrouwen op dieet een drank te produceren.
Duurt je inspanning hoogstens 1 uur, dan is het drinken van water voldoende. Duurt je inspanning 1,5 tot 2,5 uur, dan kun je bijvoorbeeld het eerste uur een grote banaan nemen (ongeveer 30 gram koolhydraten) en het tweede uur een isotone sportdrank (500 ml met ongeveer 30 gram koolhydraten).
In een standaard Coca Cola blikje zit 139 calorieën. Het verschilt natuurlijk per persoon maar dit is ongeveer 7% van je totale inname voor een gezonde levensstijl. Als je hier bewust mee bezig bent kun je beter de keuze maken om te gaan voor de Cola zero of de Cola light variant. Deze bevat minder dan één calorie.
Het is wel belangrijk om voldoende water te drinken tijdens en na je uurtje sporten. Door te zweten verlies je namelijk vocht. Door te drinken vul je de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig: zo'n 1,5 a 2 liter per dag.
Na 20 minuten: Onze bloedsuikerspiegel schiet omhoog, dit zorgt voor extra insuline. Je lever speelt hierop in door alle suikers die het kan vinden om te zetten in vet. En op dat moment heeft het lichaam meer dan genoeg suikers. Na 40 minuten: De absorptie van cafeïne uit de cola is compleet.
Ja, melk is gezond.
Zo bevat melk eiwitten en fosfor, die bijdragen aan de groei en het behoud van spieren en botten. Daarnaast bevat het onder andere calcium, kalium, vitamine B2 en B12. Calcium is bijvoorbeeld belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van botten en de tanden.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Een blikje cola bevat 139 calorieën. Als je dat iedere dag laat staan, scheelt het je 973 calorieën per week.
Allebei zijn het geen gezonde keuzes. Light-frisdrank bevat geen of minder suiker dan gewone frisdrank, en dus minder calorieën. Als je op je gewicht wil letten, kun je light-frisdrank drinken. Maar het beste kun je water drinken, dat is ook beter voor je tanden, die door het zuur in (light-)frisdrank worden aangetast.
Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
"Fosforzuur kan leiden tot nierstenen en het drinken van twee of meer blikjes per dag verhoogt de kans op chronische nierziektes die veroorzaakt worden door de combinatie van fosforzuur, caféïne en andere additieven." Zelfs één blikje dieetfrisdrank per dag kan de gezondheidsrisico's (voor hart, diabetes en overgewicht ...
Drink je meerdere frisdrankjes per dag, begin dan met nog maar eentje per dag te drinken. Na twee weken drink je nog maar drie frisdrankjes per week. Zo ga je door. Door af te bouwen geef je jezelf de tijd om eraan te wennen.
Het gebruik van cafeïne (koffie, thee, cola en chocola) en/of nicotine (sigaretten) voor het slapen gaan, kan ervoor zorgen dat u moeilijk in slaap komt. Ook ongerustheid, opwinding, psychische stress en lichamelijk inspanning vlak voordat u gaat slapen kunnen zorgen voor slapeloosheid.