Citroensap ondersteunt je spijsvertering en zorgt ervoor dat gifstoffen makkelijker en beter worden afgevoerd. Vooral door dit op een nuchtere maag te drinken, zul je het optimale resultaat behalen. Het kan ook symptomen als zure oprispingen en een opgeblazen gevoel laten verdwijnen. Citroensap stimuleert de lever.
Het verbetert de spijsvertering
Citroensap kan helpen bij het verlichten van verstopping, maagzuurproblemen en een opgeblazen gevoel. Het helpt bij het op gang brengen van je darmen 's ochtends, het hydrateert je darmen, stimuleert galproductie en het zorgt voor toevoeging van water aan je ontlasting.
Kortom: citroenwater is zeker gezond om te drinken en kan onderdeel zijn van een verantwoord ontbijt. Maar citroenwater heeft geen meerwaarde ten opzichte van andere fruitsoorten en het tijdstip van inname maakt niets uit. Citroen in de vroege ochtendstond is niet extra gezond.
Om van de gezondheidsvoordelen te profiteren raden we aan om gedurende de dag het sap van 2 tot 3 citroenen te gebruiken. Je kunt dit verwerken in je maaltijden of dus gebruiken in citroenwater. Varieer met gember en cayennepoeder voor een extra vitamine boost. Lekker én gezond.
Citroensap is rijk aan vitamine C en dit draagt bij aan de versterking van je immuunsysteem en de bestrijding van griep en verkoudheden. Naast vitamine C is ijzer ook een belangrijke voedingsstof voor een goed werkend immuunsysteem. En citroen zorgt voor een verbeterde opname van ijzer uit het voedsel dat je eet.
Citroensap in warm water op een nuchtere maag
Het allerbeste schijnt te zijn om 's ochtends het sap van een halve citroen in een glas warm of lauwwarm water toe te voegen. Dit drink je meteen op nadat je opstaat en voordat je iets gaat eten.
Ja, citroensap drinken kan zeker gezondheidsvoordelen hebben. Het is een goede bron van vitamine C, wat het immuunsysteem kan ondersteunen en de huidgezondheid kan bevorderen. Het kan ook helpen voor voldoende hydratatie en het geeft een frisse smaak aan water.
Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen.
Groentes en fruit die rijk zijn aan vitamine C kunnen de kans op hart- en vaatziekten doen afnemen. Met name donkere bladgroentes en fruit met een hoog vitamine C-gehalte, zoals citroenen en sinaasappels, kunnen een gunstig effect hebben op het cardiovasculaire systeem.
Zo zou het onder andere de spijsvertering op gang brengen, zouden gifstoffen afgevoerd worden door het drankje en zou het ontstekingen voorkomen en pijn bestrijden. Daarnaast is het drankje eenvoudig te maken: het enige wat je nodig hebt is warm water en een halve tot hele citroen.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Plaats het sap in een afgesloten bakje in de koelkast en zo blijft het zeker nog 3 dagen goed. Of verdeel het sap over een ijsblokjeshouder en vries het in.
Ten slotte nog een kleine waarschuwing over water met citroen. Het is namelijk niet zo goed voor je tanden, omdat het zuur in een citroen je tandglazuur aantast. Wissel water met citroen daarom af met andere drankjes, zoals gewoon water, thee/koffie (zonder suiker) of halfvolle melk.
Citroensap is een sterk desinfecterend middel. Het stimuleert de werking van onze darmen en bevordert een regelmatige stoelgang met een goede darmreiniging als gevolg. Ook onze hele spijsvertering wordt gestimuleerd met als gevolg een minder opgeblazen buik en minder last van brandend maagzuur.
De betere keuze. Water drinken is een betere keuze dan frisdrank en vruchtendranken. Daar zitten veel suikers en dus calorieën in. Als je wilt afvallen, kies dan vooral voor water of thee en koffie zonder suiker.
Het is goed voor het hart en bloedvaten
Dat citrusvruchten een goede bron van vitamine C (ascorbinezuur) zijn weet iedereen wel, maar wist je ook dat vitamine C en de flavonoïden die de citroen bevat een positief effect hebben op het cardiovasculaire systeem? Ze zorgen voor gezonde aderen en beschermen tegen celschade.
Citroen. De citroen die in je box zit werkt ontstekingsremmend en tegen infecties. Drink daarom 's ochtends een glas water met een uitgeperste citroen of maak thee met citroensap. Wacht bij thee wel tot je water iets is afgekoeld, als het water net van de kook is verbranden de gezonde vitaminen C.
Je huid reinigen
Citroenen zijn rijk aan vitamines, vandaar hun zuiverende eigenschap. Maar zo'n citroen kan meer: zo verbant hij mee-eters en verwijdert vlekken van het gezicht. Zo doe je dat: snij een citroen doormidden, smeer het sap over je gehele gezicht en spoel af met koud water.
Citroenzuur kan zorgen voor tanderosie. De zuurtegraad vermindert naarmate u het citroensap met meer water mengt. Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als u teveel maagzuur hebt. Maagzuur dat omhoog komt en voor een vieze smaak in uw mond zorgt, is natuurlijk minder prettig.
Water met citroen helpt ook bij het ontgiften van het lichaam, het verbeteren van de spijsvertering en kan als medicijn gebruikt worden bij een zwelling of een branderig gevoel. Het kaliumgehalte in citroen stimuleert de hersenen en de zenuwen en helpt de bloeddruk onder controle te houden.
Door de geur van de citroen in de kamer wordt de ademhaling rustiger en dieper, wat de slaap bevordert. Ook zuivert citroen de lucht die u inademt. Na een nacht geslapen te hebben met een doorgesneden citroen in uw slaapkamer zult u merken dat u fitter en uitgeruster wakker wordt.
Ongeveer 45-50 milliliter sap. Dat zijn drie eetlepels.
“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen.
Immuunsysteem – alkalisch & anti bacterieel
De zuurtegraad van citroen heeft ook nog eens invloed op onze pH-waarde, waardoor o.a. het lichaam alkalischer wordt en o.a. bacteriegroei tegengaat. Citroensap werkt diuretisch, ofwel vochtafdrijvend, zodat je urinewegen gifvrij blijven.