Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.
Niet tegelijk met chloor
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
De oorzaak van een te lage pH-waarde hangt meestal samen met het instabiel worden van het aanwezige chloor in het water. Wanneer de pH van het zwembad te laag is kan dit nare gevolgen hebben voor zowel de zwemmer als het zwembad.
Het chloor is namelijk nauwelijks actief indien de zuurgraad (pH waarde) niet ideaal is. De ideale pH waarde voor je zwembad is 7.2! Dan is je water niet zuur en niet basisch. In de range van 7.2 tot 7.4 functioneert het chloor dus optimaal.
Choor en pH-middelen altijd apart van elkaar doseren! Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de ph waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw Ph 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH snel boven de de gewenste pH waarde.
Mogelijke oorzaken waardoor de pH-waarde van het zwemwater stijgt, is door het toevoegen van sterke chloorproducten of door plotse stijging van de temperatuur van het water. Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is.
Het is een zeer sterk, oxiderend en instabiel zuur (soms stabiel mits de concentratie niet boven de 30% komt).
Wat is zwembad chloor? Chloor zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood. Er zijn 3 soorten chloor, namelijk: totaal chloor, gebonden chloor en vrij chloor. De totale chloorwaarde geeft het totale chloor in het zwembadwater aan, maar dat betekent niet dat het allemaal effectief is.
Teveel chloor in het zwembad is schadelijk voor je gezondheid. Het kan namelijk leiden tot huidproblemen, zoals bultjes, jeuk, uitslag of schilfertjes. Ook kan het leiden tot ademhalingsproblemen, zoals hoesten of benauwdheid. Ook oogproblemen, zoals rode prikkende ogen of opgezwollen oogleden zijn mogelijke gevolgen.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
De oplossing voor een te lage pH-waarde is het toevoegen van pH-plus. De hoeveelheid die je moet toevoegen is afhankelijk van de huidige pH-waarde van je zwemwater. Test dus eerst de pH-waarde van je water en bekijk op de verpakking van het product het schema voor een juiste dosering.
Een sterk zuur zoals zwavelzuur of zoutzuur kan de pH-waarde verlagen.
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Door de grote hoeveelheid chloor die in één keer aan het zwembad is toegevoegd is het verstandig minstens 6 uur te wachten voordat u het zwembad in gebruik neemt. Voeg de chloorshock bijvoorbeeld 's avonds toe zodat u de volgende dag direct kunt gaan zwemmen.
Als de pH waarde van je zwembad te laag is kun je deze door middel van pH plus verhogen. PH plus is poeder dat je aan het water van het zwembad toevoegt, waardoor de pH waarde van het water hoger wordt. Een goede pH waarde ligt hierbij tussen de 7,0 en 7,6.
De gevolgen van een hoge zuurtegraad
Een lichaam dat te zuur is, wordt vatbaarder voor virussen. Virussen gedijen beter in een zure omgeving. De relatie tussen de pH-waarde en infectie is onder andere aangetoond bij influenza, corona, hepatitis‑C, mond- en klauwzeer en bij dieren nog bij andere virussen.
Chloor wordt al bijna tweehonderd jaar gebruikt voor het bestrijden van ziekteverwekkers in drinkwater, zwem- en afvalwater en voor het reinigen en desinfecteren van huishoudelijke oppervlakten en het 'bleken' van textiel.
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en doorgaans verpakt in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Zuur water heeft een pH lager dan 7 en basisch water een pH hoger dan 7. Dus hoe hoger de pH hoe minder zuur. Vermits het om een logaritmische schaal gaat is water met bijvoorbeeld een pH van 5 dus 10 maal zuurder dan water met een pH van 6 en 100 maal zuurder dan water met een pH van 7.
Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de grond of het water. Een pH-waarde boven 7 betekent dat de grond of het water basisch is. Dat houdt in dat er veel kalk in de grond of het water zit. Hier geldt: hoe hoger de pH-waarde, hoe meer basisch de grond of het water.
Wanneer het hard regent, bestaat de kans dat er vuil en bacteriën in het water terechtkomen. Deze kunnen de waterbalans verstoren en de pH laten schommelen. Ook zorgt regenwater ervoor dat de stoffen die in het water aanwezig zijn, verdund worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat er minder actief chloor aanwezig is.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.