Een verkoper heeft dus alle vrijheid om de woning te laten zien aan potentiële kopers. Ook mag iedereen nog een bod uitbrengen als een woning 'onder bod' staat.
Wanneer je een huis 'onder bod' ziet staan, betekent dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten, maar de koopakte nog niet officieel is ondertekend. Pas wanneer de officiële koopovereenkomst is getekend, en daarmee aan het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste is voldaan, is het huis verkocht.
De optie geeft doorgaans het recht om exclusief te onderhandelen met de koper in kwestie. Misschien heb jij een oogje op een huis waar al een optie op is. Zolang de verkoop niet definitief is, kan je zelf ook gewoon een bod doen. Een optie op een huis is meer gentlemen-agreement dan een juridische afspraak.
Wanneer er overeenstemming is bereikt over de prijs en voorwaarden dan is er sprake van verkocht onder voorbehoud. Deze afspraken worden dan vastgelegd in een koopovereenkomst. De fase tussen 'beschikbaar' en 'verkocht onder voorbehoud / verkocht', heet dus 'onder bod'.
De koop van een huis is alleen geldig als u een schriftelijk contract tekent. U zit dus niet meteen aan de woning vast als u een bod uitbrengt. Ook niet als u de vraagprijs biedt. Of als u meer biedt dan de vraagprijs.
Het tekenen van de aankoopbelofte is voor de koper bindend. De verkoper is niet gebonden tot een verkoop. Hij heeft een maand de tijd om het bod te aanvaarden of te weigeren. Als het bod aanvaard wordt, ben je gedwongen om de woning aan te kopen.
Wil je later terugkomen op je bod, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Breng je schriftelijk of via elektronische weg een bod uit, dan kan je best aangeven hoeveel tijd de verkoper heeft om erop in te gaan.
Mag de makelaar het bod vertellen? Nee, de makelaar mag jou niet concreet vertellen wat andere partijen hebben geboden. Hij kan wel aangeven dat er meerdere geïnteresseerden zijn, maar jij moet zelf uiteindelijk jouw bod bepalen.
Het financieringsvoorbehoud is de bekendste ontbindende voorwaarde. De koper moet de hypotheek dan nog regelen. Meestal geldt er een termijn van 6 tot 8 weken voor het regelen van de financiering door de koper. Lukt dat niet, dan kan hij op grond van het voorbehoud van financiering nog onder de koop uit.
Verkocht onder voorbehoud betekent dat er een (voorlopig) koopcontract is getekend maar dat de koop nog niet definitief is. Vaak zijn er voorwaarden gesteld waaraan moet worden voldaan voordat de koop definitief is. Het huis is dus nog niet helemaal van de markt af.
Staat een woning onder optie, dan is de woning voor een bepaalde tijd gereserveerd voor iemand. De woning mag in die tijd niet aan een andere partij verkocht worden. Staat een woning onder bod dan is de verkoper in onderhandeling met de mogelijke koper.
Een optie is bindend
Omdat door het lichten van de optie de verkoop automatisch volgt, is het noodzakelijk dat alle modaliteiten van de verkoop (zoals de prijs, betalingstermijnen en voorwaarden) nauwkeurig in de optie zijn opgenomen. De optie is dan ook bindend voor zowel de koper als de verkoper!
Prijs (koers) waartegen een optie wordt verhandeld dan wel de prijs waartegen een optie staat genoteerd.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen.
Een optie of verkoopbelofte is een eenzijdige verbintenis van de verkoper, waarbij deze zich verbindt om zijn pand gedurende een bepaalde periode aan niemand anders te verkopen. Op die manier krijgt de kandidaat-koper de mogelijkheid om na te denken of hij al dan niet tot de aankoop van het pand zal overgaan.
Neem je geen financieringsvoorbehoud op in het koopcontract en krijg je de financiering niet rond, dan ben je gebonden aan de koopovereenkomst. Als je de woning niet kunt betalen, kan de verkoper de koopovereenkomst ontbinden. In dat geval moet je meestal een boete betalen van 10% van de koopsom.
Risico's van bieden zonder voorbehoud van financiering
Het grootste risico dat je loopt als je zonder voorbehoud van financiering biedt, is dat je niet zomaar van de koop kan afzien als je de hypotheek niet rond krijgt. Je bent dan namelijk contractueel verplicht om het huis te kopen. Zonder hypotheek lukt dat niet.
Wanneer de financiering binnen de termijn niet rond komt, kan het zo zijn dat de koper een beroep doet op de ontbindende voorwaarde en de koop ontbindt. Hij kan dan zonder een boete onder de koopovereenkomst uit. En jij als verkoper staat dan met lege handen en zal je huis opnieuw moeten gaan verkopen.
Waarover gaat het? Als je meerdere geïnteresseerden hebt voor je woning mag je die wel degelijk tegen elkaar laten 'opbieden'. Je kan die kandidaten bijvoorbeeld vragen om hun hoogste bod te laten kennen tegen een welbepaalde datum.
Dit betekent dat de verkoper 10 dagen de tijd heeft om het bod te aanvaarden en dit te officialiseren door het ondertekenen van een aanvaarding van de aankoopbelofte. De praktijk leert ons dat de verkoper hier vaak niet lang over hoeft na te denken. Daarom wordt dit vaak op dezelfde dag nog gefinaliseerd.
Is een bod bindend? Enkel het bieden op een huis is niet juridisch bindend sinds de invoering van het schriftelijkheidsvereiste. Deze stelt dat er minimaal sprake moet zijn van een dubbel getekende koopovereenkomst.
In de praktijk wordt er door dezelfde bieder maar 1 of 2 keer op een huis geboden. Hierbij moet je denken aan een eindvoorstel die misschien nog 1 keer wordt verhoogd. Aan het aantal bieders is geen limiet verbonden maar in de praktijk biedt niet elke kijker op het huis.
Zorg ervoor dat je op tijd - en zwart-op-wit - aan de verkoper laat weten dat je van de koop afziet. Is de wettelijke bedenktijd voorbij, dan kun je alleen nog maar op basis van de ontbindende voorwaarden die in het voorlopig koopcontract staan het bod intrekken en de koop van de woning annuleren.