De antroewa's aan de onderzijde kruisgewijs inkerven en gaar koken in water met zout. De azijn vermengen met de suiker, de kruidnagels, de pimentkorrels, stukjes peper en zout. Het azijnmengsel moet lekker van smaak zijn en dit even warm maken. De antroewa's in dit mengsel laten staan en naar behoefte gebruiken.
Van de okers de uiteinden afsnijden en de okers 10 min. gaar koken in water met zout. Laten uitlekken en in een schaaltje doen. Een azijn-mengsel maken van azijn, zout en suiker.
Schoonmaken. Was de antroewa voor gebruik en hol hem aan de bovenkant, waar de steel zit, ongeveer 1 cm uit. Verwijderen bruine 'pitten' in de schil. Meestal wordt de antroewa in vieren of achten gesneden.
Antroewa is een erg gezonde plant die weinig vetten, eiwitten en koolhydraten bevat. Gezien de Antroewa verwand is aan de aubergine zit deze groente evenzeer bomvol kalium, magnesium, calcium en koper. In de aubergine zien we daarnaast ook heel wat vitamine B, Vitamine C, antioxidanten en gezonde vetten.
Een hele antroewa kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren. Opengesneden antroewa's worden blootgesteld aan de lucht snel bruin. Dus bereid antroewa meteen of bewaar de antroewa in wat water met melk. Bij de bereiding wordt vaak wat suiker en azijn toegevoegd om de ietwat bittere smaak te neutraliseren.
Van de aardvrucht cassave worden in de Surinaamse keuken veel verschillende dingen gemaakt waaronder cassavebrood, kasiri, bojo, cassavesoep, chips en natuurlijk telo!
Cassave is een gezonde bron van koolhydraten en geeft dan ook volop energie. Vitamine B6 (pyridoxine), vitamine C en kalium zijn ook goed vertegenwoordigd in de cassave. Vitamine B6 is in je lichaam onder andere betrokken bij de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten.
Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels daarom vaak geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. Na het drogen van de cassave ontstaat een koek. Deze koek wordt verpulverd tot meel.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Cassave is minder gezond omdat het veel blauwzuur bevat, dat giftig is voor je lichaam.
Chips heeft een vetpercentage van bijna 40%. Neem geen kroepoek of tortillachips als alternatief, maar kies popcorn. Van nature geen suikers, een laag vetpercentage (3,6%) en een bron van vezels, vitamine B1, B2 en mineralen. Naturel heeft popcorn bijna geen smaak.
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
Het eten van rauwe bittere cassave is gevaarlijk, maar ook de zoete cassave kan beter worden gekookt. De ziekte konzo is in feite een vorm van chronische cyanidevergiftiging, veroorzaakt door het eten van cassave, tapioca of fufu waaruit het blauwzuur niet of onvoldoende is verwijderd.
Zowel cassavemeel als tapiocameel kun je in een toko kopen of bij een Aziatische kraam op een markt.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) cassave, gekookt. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cassave, gekookt'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Cassave bestaat voor 60% uit water, voor 38% uit koolhydraten en voor 1% uit eiwit (de bladeren zijn eiwitrijker). Het vetgehalte is verwaarloosbaar. Cassave is een goede bron van vitamine C. Er is helaas één minpunt: de gehele plant is zeer giftig!
Smaak. De cassave heeft een volle aardappelsmaak. De zoete en bittere cassave zijn voedzamer dan de aardappel. De knol is een belangrijk bestanddeel van veel Surinaamse gerechten.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Blancheer antroewa kort voor invriezen.
Antroewa smaak
De vrucht heeft een licht bittere smaak. Hij wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Antroewa kun je ook gebruiken: In groente- en stoofschotels met ui en knoflook.
Eettips sopropo. Voor medicinale doeleinden eten mensen deze groente soms rauw maar dan moet je goed tegen de bitterheid kunnen. Sopropo is het lekkerst als je het bakt.
Halveer sopropo in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne plakken en doe samen met het zout in een kom. Laat het 15 minuten staan zodat de groente gaat zweten; dit neemt wat van de bitterheid weg.
Bitter melon voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Dat is niet zo vreemd want buiten de bitterstoffen barst deze groente praktisch uiteen van nog andere gezondheidsbevorderende stoffen. Zo bevat de vrucht de vitamines B1, B2, B3 en B11. Daarnaast bevat bitter melon vitamine C, magnesium, ijzer, mangaan, zink en fosfor.
De vrucht is er in een rode en groene variant. De rode wordt groen tijdens het koken. Okra's zijn 5 tot 15 centimeter lang en heeft een West-Afrikaanse oorsprong. In landen rond de Middellandse Zee is de groente al heel lang bekend.