Bleekselderij is, net als wortelen, mango's en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei.
Selderij. Selderij is een sterk vochtafdrijvende groente met zeer weinig calorieën. Het bevat wel veel natrium, maar dit wordt gecompenseerd door een hoog gehalte aan kalium. Hierdoor zit er veel smaak aan het product, zonder schadelijk te zijn en doet het het goed in een soep of als hartige snack.
KAN IK GEWOON 10 STENGELS BLEEKSELDERIJ ETEN? Nee, dat kan niet. Bleekselderij mag je natuurlijk gewoon tellen bij de hoeveelheid groenten die je per dag moet eten, maar variatie is ontzettend belangrijk. Verschillende soorten groente en fruit bevatten verschillende soorten voedingsstoffen.
Bleekselderij is goed voor maag en darmen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat selderij de eetlust verhoogt, de spijsvertering verbetert en dat het helpt bij maagzweren en constipatie.
Tip. Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!
Het is goed voor de huid
Dat komt misschien door die ontstekingsremmende werking of door de vele antioxidanten, die in selderij zitten. Er zit ook veel vitamine K in selderij en dat houdt de huid stevig en elastisch. Tot slot zitten er ook veel vitamine A, B en C in en ook dat helpt bij een gezonde, stralende huid.
Bleekselderij is een goede toevoeging aan je dieet als je gewicht wilt verliezen. Omdat het weinig calorieën bevat en toch rijk is aan vitamines en vooral ook mineralen. Daarbij komt dat de aanwezige natrium en kalium ook een vocht afdrijvende werking hebben.
Goed voor je urinewegen
Bleekselderij zou net zo gezond zijn voor je urinewegen. De groente stimuleert de productie van urine en gaat een teveel van urinezuur tegen. Zo draagt bleekselderij bij aan een gezonde blaas en nieren.
Dit komt alleen voor wanneer je buitenproportioneel veel bleekselderij eet. Een paar stengels per dag is geen enkel probleem en juist een gezonde toevoeging op je voedingspatroon.
Selderij heeft een laag zoutgehalte en je krijgt ook vezels, magnesium en kalium binnen die ook helpen bij het reguleren van de bloeddruk. "Om deze voordelen te krijgen, moet je dagelijks ongeveer vier stengels selderij eten," zegt Dr Shafer.
Bleekselderij is, net als wortelen, mango's en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei.
Zoals de meeste groenten bevat bleekselderij veel vezels, wat de darmpassage verbetert waardoor je beter kunt poepen. Bovendien heeft het een positief effect op het (LDL-)cholesterol, wat goed is voor de gezondheid van de bloedvaten.
Je kunt bleekselderij goed rauw eten. Eet de groente bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel. In een salade is bleekselderij ook een goede smaakmaker. Of wat dacht je van een klassieke Italiaanse tomatensaus met een uitje, wortel en een stengel bleekselderij?
Bijwerkingen bleekselderij juice
Je kunt in, het begin, enkele bijwerkingen krijgen door het drinken van bleekselderij sap. Zo kun je je misselijk voelen, moe, last krijgen van diarree en winden.
Citroenen stimuleren zowel de nieren als de gal en de lever. Het is door zijn leverstimulerende werking een goed middel om de spijsvertering te optimaliseren. Doordat het de nieren stimuleert is het een vochtafdrijvend middel.
Om de harde draden aan de buitenkant van stengels bleekselderij te verwijderen, moet je je eigen 'puntje' creëren. Doe dat door de stengel aan de binnenzijde van de bovenkant iets in te snijden. Dat bovenste stukje kun je er vervolgens aan de buitenzijde af trekken, waarmee je meteen de harde draden meeneemt.
Er zitten 10 kilocalorieën in 1 schaaltje (70 gram) bleekselderij. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bleekselderij'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
William beveelt aan om iedere ochtend 500 ML vers selderij sap op een nuchtere maag te drinken.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Vroeger hoorde je weleens dat eieren ongezond zijn voor je lever, omdat die veel cholesterol bevatten. Ondertussen weten we wel beter. Je lever maakt elke dag een bepaalde hoeveelheid cholesterol aan om je lichaam optimaal te doen werken.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de bleekselderij 2-3 minuten kort voor invriezen. De bleekselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren. Gare bleekselderij kun je ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Bleekselderij is een nitraatrijke groente. Bleekselderij kun je verwerken in salades en soep. Je kunt hem bakken, stoven of koken.