Matras schoonmaken met baking soda
De beste oplossing voor het opfrissen en schoonmaken van je matras: baking soda. Hoe pak je het aan? Strooi een ruime hoeveelheid soda over je matras en borstel de soda vervolgens in het materiaal. Laat dit een paar uur intrekken.
Per nacht verliest u gemiddeld een kwart liter vocht in bed. Dit vocht wordt geabsorbeerd door het matras. Hierdoor kunnen er op een gegeven moment gele zweetvlekken ontstaan. Gelukkig kunt u deze vlekken gemakkelijk verwijderen met keukenzout.
Baking Soda doodt bacteriën
Streptokokken zijn bacteriën die infecties kunnen veroorzaken in de neus- en keelholten en op de huid. Het enige wat je hoeft te doen, is je matras schoonmaken met de inhoud van een pak baking soda (á 450 gram) vermengd met wat essentiële olie voor een heerlijke geur, en een stofzuiger.
Maak een mengsel van één deel citroen en één deel water. Drenk hier het beddengoed in en laat intrekken. Dit werkt het best in een badkuip. Zo kun je direct het gehele beddengoed laten weken.
Pak de bus met keukenzout erbij, want volgens Liesbeth van het Poetsbureau trekt zout de vlekken uit een matras. Als de vlek nog vochtig is, kun je het er direct op strooien. Dat laat je intrekken. Daarna veeg je het zout op met stoffer en blik of zuig je de rest op.
Hoe krijg je je matras weer wit? Wanneer je hardnekkige vlekken hebt in je matras, kan je soda of fijn keukenzout gebruiken. Laat het een paar uurtjes intrekken en stofzuig het daarna weer op.
Bloedvlekken verwijderen uit een matras
Maak een mengeling van (koud) water en zout. Zo creëer je een schuurmiddel. Smeer het papje op de vlek en laat het intrekken. Verwijder na een tijdje het papje met een handdoek en wrijf lichtjes naar de binnenkant van de vlek, zo smeer je het zeker niet uit.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Je kunt het onder andere kopen bij de Action, maar ook gewoon bij supermarkten. Baking Soda van het merk Arm & Hammer kun je inmiddels ook bij diverse supermarkten kopen.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Meng zuiveringszout en waterstofperoxide en breng dit aan op de vlek. Laat het intrekken en maak het vervolgens schoon met een vochtige doek. Heb je geen waterstofperoxide bij de hand? Meng dan wat zuiveringszout met koud water om er een pasta van te maken.
Gebruik bij voorkeur koud water voor bloedvlekken, want hierdoor breekt het bloed af en lost het op. In combinatie met lauw of warm water begint het bloed te stollen en krijg je de vlek er niet meer zo gemakkelijk uit. De vlek weg deppen met een servet kan ook effectief zijn.
Om de gele vlekken te verwijderen uit je kussen kun je het volgende doen. Meng drie kopjes warm water met één kopje vloeibaar vaatwasmiddel, driekwart kopje schoonmaak soda, een half kopje witte azijn en een normale dosis van je standaard wasmiddel. Was daarna je kussen in de wasmachine met het zelfgemaakte mengsel.
Op je matras breng je gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel maanden een schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe doe je dat dan? Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok hoef je je matras helemaal niet te reinigen als je een goede molton (een soort beschermhoes) hebt.
Maak uw matras vrij van stof, huidschilfers en huisstofmijt met een dieptereiniging. Vanaf € 30,- wordt uw matras gereinigd, bestraald door UV-C licht om schimmels en bacteriën te verwijderen en wordt het matras voorzien van een preventiespray tegen huisstofmijt.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje baking soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.
Voeg een half kopje Borax toe aan een liter water en laat uw lakens een nacht in deze oplossing weken. Was ze daarna zoals gewoonlijk met een mild wasmiddel. Langdurige blootstelling aan een whitening was booster verwijdert de gele tint van uw witte lakens. Gebruik azijn om uw lakens voor te weken voor u ze wast.
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Maak een sopje van water en soda. Wrijf de soda even goed over de gele vlekken heen, zodat het goed in kan trekken. Laat dit een uurtje zo staan. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen, en de gele vlekken zijn verdwenen.
Vlekken verwijderen met azijn
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Ossengalzeep is al jarenlang de beste zeep om de meest hardnekkige vlekken uit tapijt en meubels te krijgen.