Het zorgt ervoor dat het vet zich makkelijk kan mengen met het water en daardoor spoelt het makkelijk weg. Zo krijgen we het schoon. Afwasmiddel zou heel goed helpen om de olie en azijn te mengen, maar dat is dus helemaal niet lekker. Bij mayonaise is het handig om eigeel als emulgator te gebruiken.
De meest gebruikte natuurlijke emulgatoren in mayonaise zijn eigeel (dat de emulgator lecithine bevat) en mosterd.
Geen probleem: neem een deeltje van de geschifte mayonaise apart en doe er een lepeltje lauw water bij. Klop dit geheel op tot het wel bindt en doe er de rest van de geschifte mayonaise deeltje per deeltje bij. Zo zal je mayonaise zich geleidelijk aan binden.
Mayonaise (Frans: sauce mayonnaise) is een koude, witte saus op basis van olie, eidooiers, azijn of citroensap, mosterd en eventuele smaakmakers. Het is een stabiele emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als emulgator optreedt.
Ze zorgen voor een laagje rondom de oliedruppels en voorkomen dat ze weer samen kunnen vloeien. Ze werken als emulgator. Stofjes met gelijke eigenschappen vind je ook in de mosterd. Daarom kun je een gebonden vinaigrette maken met een schepje mosterd erin.
Als je wilt weten welke mayo je het beste kunt kiezen, dan kun je uitgaan van de gezondste of de lekkerste. De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen.
Wanneer je de calorieën van een eetlepel mayonaise vergelijkt met het aantal calorieën van een eetlepel ketchup, zit er in een eetlepel mayonaise ruim zes keer zoveel calorieën als in een eetlepel ketchup. Ketchup bevat daarentegen verbazingwekkend veel suiker, terwijl aan mayonaise bijna geen suiker is toegevoegd.
Antwoord van Jeroen Meus
Het eiwit kan zeker gebruikt worden bij het maken van mayonaise, je krijgt een lichtere variant en de smaak blijft hetzelfde. Dus maak je geen zorgen, het zal wel lukken!
De saus is gemaakt op een basis van eieren en olie. In tegenstelling tot de Nederlandse 'fritessaus' wordt hij bereid zonder enige vorm van kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen. Hierdoor, zo claimen de Belgen, krijg je een mooi natuurlijk product met een frisse, licht zure smaak die de frieten nog lekkerder maken.
Mayonaise ontleed
Een saus mag pas mayonaise heten als hij minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dat vet komt voornamelijk van plantaardige olie en een beetje van het eigeel. Veel merken voegen niet meer olie toe dan strikt noodzakelijk.
Zorg ervoor dat je de olie langzaam en beetje bij beetje toevoegt terwijl je snel klopt. Anders gaat de mayonaise schiften. Geschifte mayonaise kan je nog redden en hoef je niet weg te gooien. Neem een schone kom en doe hierin een klein beetje olie en wat ijskoud water.
Gebruik de juiste olie: arachide-, zonnebloem- of maïsolie. Deze zijn niet te dik en hebben bovendien een neutrale smaak. Notenolie daarentegen gebruik je beter niet om mayonaise te maken. Voeg de olie beetje bij beetje toe en wacht telkens totdat hij helemaal is opgenomen door de eidooier.
Een emulgator is een natuurlijke of chemisch bereide stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot één geheel. Een voorbeeld van een emulgator is lecithine (E322), dat meestal uit sojabonen wordt gemaakt, maar ook wel uit zonnebloemolie.
Een natuurlijke emulgator is bijvoorbeeld lecithine dispergerende vetmoleculen in waterige oplossingen van eiwitten en koolhydraten. Je vindt het in het eigeel. Het zorgt ervoor dat mosterd kan worden gecombineerd met olie bij het bereiden van mayonaise. Lecithine is een veelgebruikte emulgator in de voedingsindustrie.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Calvé De Échte Mayonaise is gemaakt van goede en pure ingrediënten zoals plantaardige olie, azijn en vrije-uitloopeieren, zonder kunstmatige smaakstoffen. Jouw vertrouwde Calvé De Échte Mayonaise is vol van smaak en heerlijk romig!
Verse mayonaise die je voldoende koel en in een afgesloten pot houdt kan je zonder probleem 2 weken bewaren. (En misschien zelfs langer.) Kijk wel uit dat je de mayonaise 'zuiver' houdt. Er horen geen resten van voorgaande maaltijden of bereidingen in thuis.
Geopend kun je die het best in de koelkast bewaren en binnen 2 tot 3 maanden opmaken. Hierna zal de kwaliteit van de mayonaise achteruitgaan, maar kun je de mayonaise vaak nog wel gebruiken. Controleer wel of de mayonaise na deze periode nog goed is.
Na het proeven hebben alle testpersonen een vragenlijst ingevuld over de smaak van de fritessaus. Elke saus is beoordeeld op kleur, geur, smaak, zoetheid, zuurte, dikte, grofheid en romigheid. Bij Remia zijn we erg blij met de uitkomst van het onderzoek: Remia Fritessaus Classic scoort op smaak het allerhoogst!
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.