Sporten onder invloed van alcohol zorgt voor een minder goede concentratie, tragere reactiesnelheid en slechtere oog-hand-coördinatie. Zaken die net erg belangrijk zijn in de meeste sporten. Daarnaast zorgt sporten met alcohol in het bloed voor een rechtstreeks risico op blessures.
Als je alcohol drinkt na het sporten, duurt het opruimen van het melkzuur langer. Je lichaam is namelijk druk met het afbreken van de alcohol. Omdat er langer melkzuur in je spieren zit, kun je meer last van spierpijn krijgen. Ook als je alcohol drinkt vóór het sporten, kan je spierpijn erger worden.
Drink je alcohol, dan maakt je lichaam ook meer cortisol aan. Dit heeft dus als gevolg dat je spierweefsel wordt afgebroken, maar het zorgt er ook voor dat je spieren minder snel herstellen na een goede fitnesssessie. Erg zonde van je training! Maar het is niet alleen de cortisol die je spierherstel tegenhoudt.
Als je intensief sport én alcohol drinkt verlies je extra veel vocht. Te veel vochtverlies levert een tekort op van allerlei belangrijke mineralen. Voor het afbreken van alcohol heeft het lichaam extra suiker nodig. Als je sport heb je heb je ook veel suikers verbruikt.
Drink geen alcohol op de dagen dat je hebt gesport. Ga je namelijk alcohol drinken dan begint je hersteldag van het sporten pas wanneer de alcohol uit je systeem is verwerkt (dit kan tot 24 uur later zijn afhankelijk van de hoeveelheid). Praktisch gezien kun je pas twee dagen na je alcoholgebruik weer voluit trainen.
Alcohol en afvallen gaan dus niet echt niet samen. Alcohol bevat calorieën die afkomstig zijn van suikers. Maar terwijl er in gewone suiker 4 kcal per gram zitten, bevat alcohol 7 kcal per gram. Het is dus helaas een soort extra calorierijke suiker.
Alcohol en spieren trainen: geen goede combinatie
Als je spierkracht op wilt bouwen, kun je beter geen alcohol drinken. Behalve spierpijn door alcohol en verzuring van je spieren, remt alcohol namelijk de spieropbouw door vochtgebrek en verstoring van testosteron en cortisol.
Wanneer je alcohol gedronken hebt daalt je testosterongehalte (2). Dit anabool-androgene-hormoon speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van spiermassa. Na 3 à 4 glazen bier is er al een daling van zo'n 7%.
Een voorbeeld. In een laboratoriumonderzoek met menselijke spiercellen die in ethanol (ook bekend als alcohol) werden gedrenkt, stelden de onderzoekers vast dat de basale eiwitsynthese – de spieropbouw – na één hele dag met 15 tot 20% was afgenomen.
Een matige consumptie van 0-0,5 gram alcohol per kilogram lichaamsgewicht, oftewel 1-6 glazen, zal geen echt dramatische directe effecten hebben op je spierherstel en prestaties, mits je dit maximaal 1 tot 2 keer per week doet. Zo blijkt uit de tot op heden beschikbare onderzoeken.
Het antwoord is ja. Je kunt de negatieve effecten van (te) veel alcohol grotendeels omkeren door na een zware nacht actief te bewegen. Bij lichamelijke inspanning zorg je ervoor dat de giftige stoffen van alcohol enigszins sneller uit je lichaam verdwijnen. En dat is precies wat je wil als je een kater hebt.
Het lichaam verliest vocht tijdens het sporten. Iemand moet na het sporten genoeg drinken om het vocht weer aan te vullen. Dan herstelt het lichaam beter. Alcohol staat het herstel in de weg.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Alcohol versnelt je polsslag en ademhaling en onttrekt vocht aan je lichaam, waardoor je vaker moet plassen. Hierdoor neemt je conditie af. Als kers op de taart krijg je bovendien sneller spierpijn, omdat het door beweging gevormde melkzuur minder snel wordt afgebroken. Dit komt door het vochttekort in je lichaam.
Alcohol wordt meestal gebruikt om positieve redenen; voor de gezelligheid, omdat het lekker is en om te ontspannen. Er kunnen negatieve redenen zijn om te drinken, bijvoorbeeld om zorgen, stress of problemen te vergeten. Het drinken om negatieve redenen leidt sneller tot problematisch gebruik of een verslaving.
Ontwenningsverschijnselen bij het afkicken
Het lichamelijk afkicken van alcohol kan 3 tot 7 dagen duren. De eerste 3 dagen zijn vaak het hevigst. Dit heeft te maken met hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en gevoeligheid.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Na drie maanden heeft je lichaam ook al haar rode bloedcellen kunnen vernieuwen en zijn je bloedspiegel, bloedsomloop en de circulatie van zuurstof weer genormaliseerd. Dit wapent je nog beter tegen ziektes als kanker, en hart- en vaataandoeningen. Na iets meer dan een maand is er 15% minder vetweefsel rondom je lever.