Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Hierdoor past er meer urine (plas) in uw blaas. U hoeft minder vaak te plassen. Bij urine-incontinentie, als u vaak aandrang heeft en steeds maar weinig plast.
Mogelijke oorzaken zijn: Afwijkingen in de blaas, zoals blaasontstekingen, prostaataandoeningen, blaasstenen en blaastumoren. Medicijnen. Soms is de overactieve blaas een bijwerking van plaspillen of antidepressiva.
Klachten bij overactieve blaas
Vaak en heel sterk het gevoel hebben dat u moet plassen. Heel vaak moeten plassen (meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht). De plas niet meer kunnen ophouden zodra u de aandrang hebt.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Solifenacine ontspant de spieren van de blaas. Artsen schrijven het voor bij aandrangincontinentie, een vorm van urine-incontentie. In sommige gevallen kan de arts het ook voorschrijven bij een vergrote prostaat.
Kamillethee staat bekend om zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bevorderen van plassen en het reinigen van de blaas. Bovendien heeft kamille een licht ontstekingsremmend effect, waardoor het verlichting kan bieden bij milde blaasontstekingen.
Sommige vruchten, zoals blauwe bessen en bananen, helpen je blaas gezonder te worden. Watermeloen helpt vooral om de hele zomer gehydrateerd te blijven; er zit namelijk veel water én antioxidanten in. Dat draagt weer bij aan een goede werking van je blaas.
Stress en een gevoelige blaas
Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit.
een branderig gevoel en pijn tijdens het plassen; 's nachts moeten opstaan om te plassen; pijn tijdens het vrijen; pijn in de onderbuik die toeneemt naarmate de blaas zich vult, en tijdelijk afneemt na het plassen.
Overactieve bekkenbodem
Door de spierspanning kunnen darmen en blaas geprikkeld raken. Door onvoldoende ontspanning bij het plassen kan het lastig zijn om goed uit te plassen. Er kan dan urine achterblijven in de blaas. Met de ontlasting kan hetzelfde gebeuren.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Het kan wel vanzelf overgaan als een onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De klachten die horen bij overactieve blaas hebben primaire of secondaire oorzaken. Een deel is 'primair' wat betekent dat er overactiviteit is ontstaan zonder dat we een andere oorzaak hebben gevonden.
Drink regelmatig over de dag verdeeld wat citroensap met water of gebruik 3-4 keer per dag een vitamine C supplement (bij voorkeur 500 of 1000 mg in de ascorbinezuur vorm, dus niet de ontzuurde versie). Dit maakt het milieu in de blaas minder geschikt voor foute bacteriën.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink minstens 2 liter water per dag. Ook cranberrysap kan helpen om bacteriën in je blaas te bestrijden. Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten.
Ontspan uw buik, bovenbenen, bekkenbodem en het bilgebied.Laat de plas rustig in één keer vanzelf weglopen, pers niet mee. Door te persen spant u de bekkenbodemspier aan en kan er urine achterblijven.
Bij blaasontsteking kunt u 1 of meer van deze klachten hebben: pijn bij het plassen. vaker kleine beetjes plassen. pijn in de rug of onderin de buik.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Koffieconsumptie kan de frequentie of de drang om te plassen verhogen. Dat komt omdat koffie je bekkenbodem- en urethrale spieren ontspant. De zuurgraad kan eveneens je blaas irriteren.
Goede vitamines voor een overactieve blaas
Vitamine D – Uit onderzoek blijkt dat een laag vitamine D-gehalte de bekkenbodem kan verzwakken. Neem wel niet meer dan 2000 mg vitamine D per dag in, tenzij je arts anders heeft voorgeschreven.
Citrusfruit zoals ananas, sinaasappels, grapefruits, clementines, citroenen en limoenen bevatten zuren die de blaas kunnen irriteren. Dit kan de plasaandrang vergroten. Het sap van deze vruchten heeft een soortgelijk effect.
Vergeleken met fosfomycine, verminderde de behandeling van urineweginfecties met ibuprofen het antibioticagebruik. Wel resulteerde het in meer klachten en meer gevallen van pyelonefritis. Daarom wordt ibuprofen niet aangeraden als eerstekeusmiddel bij ongecompliceerde urineweginfecties.