De huidlijm of steristrip zorgt ervoor dat de wond netjes gesloten wordt, zonder dat hiervoor verdoving nodig is. Met de huidlijm of steristrips wordt een litteken niet voorkómen, maar het ziet er later wel mooier uit. Hoe het litteken uiteindelijk wordt, zie je pas na een jaar.
Soms zijn over de wond smalle pleisters aangebracht, de zogenaamde steristrips; deze kunt u laten zitten tot ongeveer 10 - 14 dagen na de operatie. De steristrips vallen er meestal vanzelf af als de wond is genezen; als dit niet het geval is, kunt u ze na bovengenoemde tijd verwijderen.
Hechtpleisters Na 48 uur mag u kort douchen. De hechtpleisters laten vanzelf los na 3 tot 14 dagen. De wond is gesloten met behulp van huidlijm.
Soms zitten er ook hechtpleisters (steristrips) op de wond. Deze mogen na vijf dagen verwijderd worden. Bij een orthopedische wond moeten de hechtpleisters 10 tot 12 dagen blijven zitten. Ze kunnen ook verwijderd worden bij de controleafspraak.
Neem een hechtstrip met een pincet of met de vingers en plak de helft van de hechtstrip aan de ene kant van de wond. Druk de hechtstrip goed aan. Breng vervolgens de wondranden met de vingers bij elkaar en plak de andere helft van de hechtstrip aan de andere zijde van de wond.
De huidlijm of steristrip zorgt ervoor dat de wond netjes gesloten wordt, zonder dat hiervoor verdoving nodig is. Met de huidlijm of steristrips wordt een litteken niet voorkómen, maar het ziet er later wel mooier uit. Hoe het litteken uiteindelijk wordt, zie je pas na een jaar.
Dan mag de wond niet nat worden. De wond moet droog blijven totdat de strips of zwaluwstaartjes vanzelf loslaten (na ongeveer 5 tot 10 dagen).
Gebruik geen zalf, crème of zeep op de hechtpleisters, omdat de pleisters dan los laten. Als een klein stukje van een pleister los laat van de huid, mag u deze niet verwijderen. Eventueel kunt hierover een extra pleister plakken. U dient te wachten totdat de pleisters in zijn geheel vanzelf los laten.
U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn. Op de Spoedeisende Hulp is de wond verbonden met een pleister of verband. De pleister of het verband mag na een dag worden verwijderd. Wanneer de wond na een aantal dagen droog is, is verbinden niet meer nodig.
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
Zorg dat de wondranden goed op elkaar sluiten en niet wijken. Hierdoor vermindert de pijn en geneest de wond ook sneller en met een beetje geluk littekenvrij. Daarna dek je de wond af met een steriel gaasje en zet je dat vast met een pleister.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
Hechtstrips, ook wel zwaluwstaartjes genoemd, voorkomen het uit elkaar “springen” van wondranden waardoor een groot litteken kan ontstaan. Door deze smalle en uitstekend klevende pleisters strak en dwars over de wond te plakken blijft de wond goed gesloten en kan netjes genezen.
Hechtpleisters. De hechtpleisters (steristrips) vallen na enkele dagen vanzelf van de wond. Ze mogen niet nat worden. Gebruik geen crème, zalf of olie op de wond.
De wond mag 48 uur niet nat worden (tijdens douchen). De 3e dag mag u de pleister verwijderen. Tenzij uw dermatoloog heeft verteld dat het verband moet blijven zitten tot de hechtingen verwijderd worden. Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden.
U kunt uw dagelijkse bezigheden gewoon weer oppakken, tenzij anders met u is afgesproken. Vermijd zware lichamelijke inspanning en sport, zolang de hechtingen nog niet zijn verwijderd. Ga niet zwemmen, in bad of naar de sauna zolang u nog hechtingen heeft.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
ALHYDRAN is een medische littekencrème. Volgens veel gebruikers de beste die er is. De crème zorgt voor een afname van de littekenklachten. Maar ook een toename van de huidelasticiteit.
Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond. Let op! Wanneer jouw wond erg rood is, rijp wordt of wanneer het jeukende gevoel omslaat in een kloppende wond, moet je direct contact opnemen met een dokter of medisch specialist.
Houd de wond 24 uur droog. Daarna kunt u zich gewoon wassen en douchen. Let er bij het afdrogen op dat u niet te hard over de wond wrijft. We adviseren u om de eerste vijf tot zeven dagen niet te zwemmen of in bad te gaan.
Kleine of complexe wond sneller genezen
Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.
Pleisterstrip eigenschappen
Deze elastische wondpleister is gemaakt van Elastaan en bevat sterke hypoallergene kleeflijm. Dankzij de elastische eigenschappen is deze pleisterstrip erg geschikt om te gebruiken bij een wondbehandeling van bewegende lichaamsdelen, zoals een knie of elleboog.
Hechten kan ook met nietjes gedaan worden, dat wordt toegepast bij grotere wonden. Voordeel van hechten met nietjes is dat de nietjes weinig littekenweefsel veroorzaken. Een andere mogelijkheid is het gebruik van wondlijm / huidlijm, een medische vorm van secondelijm.