Spanjaarden zijn echte familie mensen en daarom wordt de lunch vaak thuis gegeten met de familie. De lunchpauze op het werk is vaak zo'n 2 uur waardoor er tijd is om naar huis te gaan en vervolgens voldaan terug te keren op het werk. Op het menu staat dan veelal paella of fideua, stoofgerechten en natuurlijk veel vis.
Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avondeten, cena. Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten. De Spanjaarden duiken dan niet hun bed in, maar zoeken een rustig plekje op in de schaduw. In het park, languit onder een boom of in hun luie stoel. Dit middagdutje is heilig!
Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena. Vaak is dit een veel lichtere warme maaltijd dan het middagmaal. Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner.
De maaltijden in Spanje zijn vaak erg uitgebreid, met voorgerecht (primero of entrantes), hoofdgerecht (segundo of plato principal) en een nagerecht (postre). Voorgerecht houdt vaak een salade of soep in, terwijl je als hoofdgerecht vis of vlees bestelt, en als toetje iets zoets of fruit.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
La Cena. La cena het avondeten thuis, kan lichter zijn dan La Comida en bestaan uit soep of een omelet, gevolgd door kaas en fruit. De avondmaaltijd wordt s' winters rond half negen en s' zomers dikwijls pas om half tien gebruikt.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Veel mensen denken vaak dat de siësta langer dan één uur duurt, maar dit is echter niet waar. Officieel duurt een siësta maar tussen de 15 en 30 minuten en kan het gezien worden als een soort middagdutje.
Tijdstip. Zoals bekend gaan in Spanje nog steeds veel winkels, overheidsgebouwen, banken en musea dicht tussen 13.30/14.00 uur en 16.30/17.00 uur voor de dagelijkse siesta.
In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenos Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Spanjaarden houden het dus meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic zijn hier de meest voorkomende.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Spanje. In restaurants zijn de servicekosten altijd bij de rekening inbegrepen. Een extra fooi van 5-10% is gebruikelijk.
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
Eten en drinken: wanneer en wat
De Andalusiers ontbijten tussen 8.00 u en 11.00 u, lunchen tussen 13.30 u en 16.00 u en avondmaal tussen 21.00 u en 23.00 u ( minder warmin huis en buiten).
In de EU werkten werkgevers met 47.1 uur en zelfstandigen met 39.7 uur in 2020 gemiddeld meer uren per week dan werknemers met 36.2 uur en meewerkende gezinsleden met 33.9 uur. In Spanje was dat gemiddeld 36,4 uur per week bij werknemers maar 46,2 uur per week bij zelfstandige ondernemers.
Wanneer een Spanjaard de telefoon opneemt, is de kans groot dat hij dit dus kort en krachtig doet. Zo hoor je vaak '¿Diga?' of '¿Dígame?' (wat zoveel betekent als 'zegt u het maar').
Spanjaarden zijn terecht erg trots op hun cultuur, land, regio en taal. Dat mag ook wel met die heerlijke paella, de Spaanse Cava en (de meeste) van de bovenstaande gewoonten. Pas daarom op met wat je zegt tegen een Spanjaard over hun land, want vaak houden ze niet van negatieve uitspraken over hun land.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).