Moslims vieren het Suikerfeest samen met hun hele familie. Ze geven elkaar cadeaus en het is ook gebruikelijk om de armen iets te geven. 'Zoet eten, zoet praten' is het motto van het feest. Moslims vieren het Suikerfeest drie dagen lang.
Traditioneel wordt Suikerfeest gevierd met veel zoete gerechten. Daarnaast geeft men elkaar veel cadeautjes. De mannen en vrouwen trekken hun mooiste kleren aan en vrouwen versieren hun lichaam met Henna. Ook armen doen mee met deze gebruiken.
Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten. Op de laatste dag van de vastenmaand Ramadan gaat vrijwel iedere moslim op de wereld naar een moskee voor het uitspreken van het feestgebed.
Gelukkig Suikerfeest. Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun.
Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
Eid Mubarak
De eerste feestdag begint heel vroeg met een klein ontbijt. Daarna is er een speciaal feestgebed in de moskee waar iedereen bij mag zijn, ook vrouwen en kinderen. Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'.
Arabische naam van het Suikerfeest: Eid-al-Fitr
Saamhorigheid staat centraal. Het is feest en dat moet gevierd worden. Familieleden en buren zoeken elkaar op en ook vrienden worden met een bezoekje vereerd. In gezamenlijke kring wordt het einde van het vasten gevierd door uitgebreid te eten en te drinken.
Moslims vieren vandaag dat de ramadan voorbij is, een maand die als heilig geldt en waarin wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De gangbare term voor het feest is het Arabische Eid al-Fitr. Dit betekent letterlijk 'het feest van het verbreken van het vasten'.
Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak ('een gezegend feest').
Het Suikerfeest is een islamitisch feest. Net zoals Kerstmis en Pasen christelijke feesten zijn. Islamitisch komt van het woord islam. Dat is het geloof van veel mensen in de wereld.
Na de bijzondere vastenmaand is het namelijk tijd om feest te vieren! Het Suikerfeest is de belangrijkste feestdag voor Moslims (zoals Kerstmis dat is voor christenen). Het is gebruikelijk om voor het feest de lekkerste zoetigheden te bereiden of kopen. Daarnaast wordt er ook diverse cadeautjes aan elkaar gegeven.
Dat komt omdat de islamitische kalender niet de zon volgt, zoals de westerse kalender, maar de maan. Volgens de islamitische kalender begint een nieuwe maand op het moment dat de eerste glimp van de nieuwe maan zichtbaar wordt. Zo'n 'maanmaand' duurt net iets korter dan een westerse maand, zo'n 29,5 dag.
Wens ze komend weekend 'Eid Mubarak', ofwel 'vrolijk Suikerfeest'.
Het woord Suikerfeest stamt af van het Turks. "In Turkije werd het altijd Şeker Bayramı genoemd. Dat betekent letterlijk Suikerfeest. In Nederland wonen veel Turkse moslims en daardoor zijn we het hier ook zo gaan noemen."
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Omdat de ramadan van 2022 in de avond van 1 april 2022 van start gaat, praat ik je graag bij. Wat de ramadan inhoudt? Kort maar krachtig uitgelegd: tijdens de ramadan eten en drinken moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niets. Dus nee, ook geen slokje water tussendoor.
Vooral op vrijdag gaan moslims in de moskee bidden en luisteren naar de imam, de voorganger. Als moslims bidden, moeten ze eerst hun handen, mond, neus, gezicht, armen, hoofd en voeten wassen in die specifieke volgorde. Uit de minaretten van moskeeën klinkt de oproep tot gebed, de azaan.
De twee belangrijkste Islamitische feestdagen zijn de dag van Al-Fitr en de dag van Al-Adha.
Moslims vieren het Suikerfeest samen met hun hele familie. Ze geven elkaar cadeaus en het is ook gebruikelijk om de armen iets te geven. 'Zoet eten, zoet praten' is het motto van het feest.
Turkse meisjes houden van mannen die: Volwassen. Emotionele volwassenheid is erg belangrijk voor Turkse vrouwen. Ze kunnen soms te emotioneel of gepassioneerd zijn, daarom willen ze daten en trouwen met mannen die hun emoties kunnen beheersen, wat vaak een eigenschap is die met de leeftijd komt.
Het grootste deel van de Turkse bevolking is islamitisch. De feestdagen die dan ook gevierd worden zijn dan ook vooral islamitisch. De meest bekende feestdagen zijn het Offerfeest en het Suikerfeest. Het Offerfeest wordt ook wel het Slachtfeest genoemd en is het belangrijkste feest van de islam.
Kurban bayramınız mübarek olsun!
Einde ramadan: Suikerfeest
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!