Stop de blaadjes in een plastic zak, zonder ze te wassen, sluit de zak af en vries deze in. Na 24 uur haal je de zak uit de vriezer en je duwt de bevroren blaadjes plat. De blaadjes zullen breken en nemen zo minder plaats in. Opnieuw invriezen.
Van basilicum die te koud staat kleurt het blad zwart. Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Bepaalde darmbacteriën, E. coli en salmonella, overleven op verse basilicum die op verschillende temperaturen bewaard worden en kunnen gezondheidsrisico's inhouden bij het niet verhitten.
Basilicum kan op twee manieren geoogst worden: als losse blaadjes of als hele stengels. Als je een kleine hoeveelheid basilicum wilt oogsten, kan je gewoon een paar losse blaadjes afplukken of knippen. Wil je grotere hoeveelheden oogsten, bijvoorbeeld voor het maken van pesto, dan kan je beter stengels oogsten.
Geneeskrachtige toepassing
Het is rijk aan vitaminen A en C, calcium en ijzer. Het is dus niet alleen lekker maar ook erg gezond! Vanwege de stimulerende werking wordt het kruid ook vaak gebruikt bij griep en verkoudheid. Zo zou een aftreksel van de plant de spijsvertering bevorderen en helpen tegen verkoudheid.
Salade maken. Gebruik je basilicum in een salade, zorg dan dat de smaak niet gaat overheersen, wat sneller het geval is als de basilicum gesneden wordt. Je kunt dus beter hele blaadjes aan een salade toevoegen.
Verwarm water in een steelpannetje tot het bijna kookt. Draai het gas uit en voeg de verse basilicum toe en het zakje kamillethee. Laat dit ongeveer 6 minuten trekken (je kunt een deksel op het steelpannetje leggen tegen het afkoelen). Wil je de thee nog iets pittiger maken, voeg dan kruidnagel toe.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een pastagerecht, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzarella. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe zodat er geen smaak verloren gaat.
In de oven of in een voedseldroger haal je de blaadjes van de stelen. In een voedseldroger leg je de blaadjes vervolgens op de roosters, zonder dat de blaadjes elkaar overlappen of aanraken. Stel de voedseldroger in op 35 graden. De droogtijd zal ongeveer 12 tot 13 uur bedragen.
De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.
Hoe vaak moet je het plantje water geven? Basilicum houdt niet van natte voeten, geef hem dus niet te veel water. Giet enkel wanneer de grond uitgedroogd is. Als je basilicum in een pot of bak staat buiten, zal de grond iets sneller uitdrogen en zul je iedere avond moeten gieten.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Basilicum is veelal een eenjarige, kwetsbare plant die van warmte houdt en ongeveer 45 centimeter hoog wordt. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de bekende groene basilicum, maar ook paarse en rode varianten met kaneel- of citroengeur tot chocoladesmaak.
Basilicum & Thaise basilicum: het verschil
De blaadjes van Thaise basilicum zijn allereerst puntiger en steviger. Ook hebben ze vaak een paarse gloed. Qua smaak wijken de twee ook flink af. Thaise basilicum heeft een sterker aroma en is meer anijsachtig.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Basilicum ontspant spieren, zowel gladde als dwarsgestreepte. Een tweede belangrijke werking van basilicum is doorstroming op plaatsen waar het vastzit. Vooral het bekkengebied is een plaats waar basilicum kan helpen, met name bij baarmoeder en prostaatproblemen. De sterke geur geeft vitaliteit en montert op.
Basilicum is een kruid.
In principe is het een meerjarige plant, maar in de winter dient basilicum wel naar binnen gehaald te worden om de basilicum tegen de kou te beschermen.
Basilicum houdt van zon! Laat je plantje lekker in de zon staan, in de schaduw staan zal het je niet in dank afnemen.
Vanaf half april kun je basilicum buiten in de volle grond of in potten zaaien. Kies voor een plek in de volle zon. Hoe warmer de buitentemperatuur, hoe sneller de zaden zullen kiemen en hoe lekkerder het eindresultaat na het oogsten.