Traditioneel gezien is Ossewit is een natuurzuiver vet dat veel gebruikt werd om o.a. vlees in te braden, maar het is ook heerlijk om te frituren. Je kent het waarschijnlijk ook onder de naam niervet. In de beste frietzaken, zeker in België, bakken ze hier nog altijd de lekkerste frieten in.
Als je harde frituurvetten gebruikt zoals Ossewit, dan krijg je meer verzadigd vet binnen. Mogelijk kan te veel verzadigd vet in de voeding het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Dure plantaardige olie is niet voor alle frietliefhebbers een probleem, een deel frituurt het liefst in ouderwetse ossewit. ,,Ossewit is stabieler, het gaat langer mee en het geeft extra smaak”, zegt Wateetons. Het vet afkomstig van runderen bevat wel veel verzadigd vet.
Ossewit is perfect voor frituren
In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt. Bij verhitting gaat deze oxyderen en dat maakt haar giftig. Bij ossewit gebeurt dit niet en dat maakt het een stuk gezonder.
Ossewit en reuzel is heel lang houdbaar omdat dit vet betreft. Koel bewaren is niet nodig. Invriezen kan, maar hoeft niet. We hanteren 12 maanden houdbaarheid op het etiket.
Ossewit (natuurzuiver niervet) Ossewit is een mooi natuurzuiver product, zonder toevoegingen of e-nummers. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt en is 100% natuurlijk niervet afkomstig van onze grasgevoerde runderen. Geschikt om in te bakken en om in te frituren.
Antwoord van Jeroen Meus. Hoewel de bewaartijd van ossewit redelijk lang is (tot 9 maanden), zou ik frituurvet van twee jaar oud toch niet meer gebruiken. Zeker niet als het al wat muf begint te ruiken ;-).
Mag ik vast vet of plantaardig vet gebruiken in plaats van olie in mijn friteuse? Ja, dit kan.Op voorwaarde dat u het vet in een andere pan laat smelten voordat u uw toestel aanzet. Als uw bereiding klaar is, vul de kuip van uw friteuse zodat de weerstand goed ondergedompeld is om oververhitting te vermijden.
Ook met het authentieke frituren in dierlijk vet, zoals Ossewit, is helemaal niets mis. Deze vetten bevatten weliswaar meer verzadigd vet dan de meeste plantaardige vetten -en oliën, maar de ongezonde transvetten blijven ook hierin ver onder de vastgestelde norm.
Tip 2: Frituur geen gepaneerde producten als bitterbal, kroket, kaassoufflé en nasischijf. Dan gaat het frituurvet veel langer mee. Als je gepaneerde producten frituurt, zeef dan die keer in ieder geval.
Ossewit is een jaar houdbaar en wordt gebruikt om heerlijk vlees in te bakken. Dit mooie zuivere natuurproduct wordt op ambachtelijke wijze gemaakt van de runderbotten van onze grasgevoerde runderen. Gebruik het ossewit om de heerlijkste frites in te bakken of het lekkerste vlees.
Ossewit (Blanc de Boeuf) is een merknaam, die toebehoort aan olieslager Vandemoortele. Het correcte woord is rundertalg, Tallow in het Engels en suif in het Frans.
Ossenwit is net als reuzel ook een dierlijk vet, dit keer van het rund (os). Het wordt verkregen door het talg te zuiveren. Wat je overhoudt is een 100% dierlijk vet product. Ook dit vet is rijk aan verzadigde vetten waardoor het zeer hitte bestendig is.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter.Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
De hoeveelheid vet die je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit van je friteuse: 900 gr vet is gelijk aan 1 liter frituurolie, dus voor een 3 liter friteuse heb je 2,7 kg vast vet nodig, voor een 4 liter friteuse heb je 3,6kg vast vet nodig.
Belgische frieten
Na het voorbakken laat men de frieten minimaal een half uur rusten, waarna ze in frituurvet (of -olie) van 180 °C afgebakken worden tot ze een mooie goudgele kleur hebben. Er zijn voorgebakken frieten verkrijgbaar (ook diepgevroren) die nog maar één keer gebakken hoeven te worden.
Extra vierge kokosolie is dé perfecte olie voor je frietjes. Maak je geen zorgen over de kokossmaak: die verdwijnt grotendeels wanneer de olie tot hoge temperatuur wordt opgewarmd. Volgens heel wat frituristen is kokosolie trouwens de gezondste van alle oliën.
Ossewit is een frituurproduct verkregen op basis van dierlijke vetten die met de grootste zorg geselecteerd worden. Na gebruik wordt Ossewit weer vast. Meng Ossewit niet met andere vetten.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
In Belgische frituren wordt nog vaak gebruik gemaakt van dierlijke vetten zoals ossewit, wat natuurlijk niet vegetarisch is. Gebruik je dierlijke vetten of stel je een eigen mengsel samen? Hou er dan rekening mee dat je vegetarische snacks een plantaardige optie vereisen.
Gooi het vet dan met verpakking (bijvoorbeeld een melkpak) bij het restafval.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vet is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.