U levert uw nummerplaat in via een postkantoor in uw buurt. U krijgt meteen het officiële bericht van schrapping. U stuurt uw plaat per post (liefst aangetekend) op naar D.I.V. – Dienst Schrappingen, Vooruitgangsstraat 56, 1210 Brussel.
Na de verkoop
Als je geen nieuwe auto koopt, moet je de schrapping van je oude nummerplaat aanvragen aan de DIV. Doe dit zo snel mogelijk want zolang je nummerplaat niet is geschrapt, moet je er verkeersbelasting blijven voor betalen.
Je moet de officiële nummerplaat – de achterste nummerplaat met het logo van de DIV – onverpakt naar een Postkantoor of PostPunt brengen. Daar wordt ze meteen gratis geschrapt. Aan het loket krijg je ook een schrappingsattest met het inschrijvingsnummer van je voertuig en de datum van de schrapping.
Je koopt geen nieuwe auto
Wanneer je geen nieuwe auto koopt, moet je de nummerplaat inleveren aan de FOD Mobiliteit, Dienst Schrappingen. Doe dit zo snel mogelijk want zolang je kenteken niet is geschrapt, moet je er nog steeds verkeersbelastingen voor betalen.
Neen, u moet niet van nummerplaat veranderen als u voor een andere wagen kiest. Het principe dat “het kenteken de eigenaar volgt en niet de wagen” blijft hetzelfde. U verandert dus niet van kenteken als u van wagen wisselt.
Dan moet u uw oude nummerplaat inleveren. Uw nummerplaat terugsturen naar de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen) wordt ook wel nummerplaat schrappen genoemd. Wacht niet te lang met de nummerplaten terugsturen, want zonder inschrijving blijft u verkeersbelasting betalen.
Een gewone kentekenplaat kan, mits het akkoord van de titularis ervan, overgedragen worden op naam van de echtgenoot, de wettelijk samenwonende partner of één van de kinderen van de titularis, voor zover dat het voertuig van de titularis of een ander voertuig tegelijkertijd ingeschreven wordt onder dit plaatnummer.
Je auto afmelden kan op verschillende manieren, namelijk via een loket of online bij de RDW. Auto afmelden bij een loket kan bij het kentekenloket, het RDW-keuringsstation of de RDW-balie. Check van tevoren goed welke documenten er nodig zijn voor het afmelden auto.
Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Het is mogelijk om een kenteken in te schrijven op iemand anders zijn naam. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Dit is enkel toegelaten in geval van overlijden of een wissel van kenteken tussen personen van hetzelfde gezin. U dient steeds een bewijs van verbondenheid voor te leggen.
De schrapping van je nummerplaat is gratis. In het PostPunt of Postkantoor krijg je aan het loket meteen een bewijs van schrapping. Daarop staat het inschrijvingsnummer van je voertuig en de datum waarop je je nummerplaat hebt laten schrappen. Enkele dagen later krijg je per post een schrappingsattest op naam.
Welke nummerplaat indienen? Om uw nummerplaat te laten schrappen, moet je jouw officiële kenteken (achterplaat met het DIV-logo) , zonder verpakking, bij bpost binnen brengen. Hier wordt het oude kenteken gratis geschrapt.
Wat met oud kentekenbewijs? Als u nog een oud kentekenbewijs heeft, hoeft u niets te ondernemen. U krijgt een nieuw inschrijvingsbewijs wanneer u een nieuw voertuig inschrijft, of wanneer u een duplicaat van uw huidig inschrijvingsbewijs aanvraagt.
Een verzekeringsvignet moet in vak "Z" geplakt worden. Voeg bij uw aanvraag het originele kentekenbewijs. De DIV zal u een duplicaat van uw kentekenbewijs met uw nieuw adres opsturen, indien U over een kentekenplaat van het Europees formaat beschikt.
Bestaat er een ophaaldienst voor mijn te schrappen nummerplaat of mag iemand anders ze inleveren? Er is geen dienst die te schrappen nummerplaten ophaalt. Je moet je officiële nummerplaat – de achterste nummerplaat met het logo van de DIV – onverpakt naar een Postkantoor of PostPunt brengen om ze te laten schrappen.
Een tweedehandskeuring kost plusminus 60 euro. Een visuele tweedehandskeuring plusminus 42 euro.
Er bestaat niet zoiets als voorlopige nummerplaten. Wie een personenwagen tweedehands te koop wil aanbieden, moet dat voertuig laten keuren vooraleer het voertuig ingeschreven kan worden op naam van de nieuwe eigenaar.
De keuring voor verkoop is verplicht wanneer een particulier of handelaar een voertuig verkoopt dat ingeschreven zal worden op een andere titularis.
Kosten bij het Vernietigen van je Kenteken
Bij het vernietigen van je kentekenplaat komen geen kosten kijken, tenzij je niet over iets beschikt om de plaat zelf door te knippen. In dat geval zal je een schaar of iets dergelijks moeten kopen om het kenteken onbruikbaar te maken.
Normaal heb je binnen een dag je nieuwe nummerplaat.
Dit kost je €30 of €80 bij een spoedlevering. Bevestig die nog aan je wagen - of laat het door een garagist plaatsen - en je bent helemaal in orde.
Schroef uw nummerplaat (officiële kentekenplaat met stempel) achteraan de wagen los en geef deze onverpakt af in een postkantoor of postpunt. De schrapping is gratis en gebeurt onmiddellijk. U ontvangt een schrappingsattest waarop de schrappingsdatum staat.
Als je je auto verkoopt en je koopt geen andere, kan je best je nummerplaat laten schrappen. Doe je dit niet, dan loopt de verkeersbelasting gewoon door. Wanneer je een nieuwe auto koopt, en je hebt nog een Belgische nummerplaat, dan moet deze vervangen worden door een Europese.