De kip in een apart, kaal hok (mét vers voer en drinken) huisvesten gedurende een paar dagen. Dit is de meest effectieve manier, omdat hier zeker geen nestgevoel zal ontstaan. Zet de kip daarna natuurlijk zo snel mogelijk weer terug bij de andere kippen.
Je kip is broeds als ze constant op haar nest zit om eieren uit te broeden. Wil je dit stimuleren? Geef je dier dan legvoeder en laat de eieren van andere kippen liggen. Het zien van eieren en broedende kippen zorgt bij een hen voor extra aanmaak van het hormoon prolactine, dat haar broeds maakt.
Laat deze dieren oud worden op de kinderboerderij. Haal de eieren iedere dag weg en verkoop ze als echte vrijekippeneieren. Als er plek is voor nieuwe kippen op de kinderboerderij, red ze dan uit de industrie of haal een gedumpte kip of haan uit een opvang.
Heeft jouw hen dan toch de broedsheid te pakken? Zet dan je kip 2 tot 3 dagen apart in een klein kooitje met weinig strooisel. In deze omgeving krijgt ze zeker geen nestgevoel. Na de derde dag zal je hen normaal gezien haar lege nestje verlaten.
Kippen met legnood dienen zo snel mogelijk apart gezet te worden, zodat ze een speciale behandeling kunnen krijgen. Hanteer de hen wel voorzichtig, zodat het ei niet inwendig kan breken. De kip moet in een verblijf geplaatst worden met een warme omgevingstemperatuur, bij voorkeur tussen de 28 en 32 graden.
Doet het pijn als een kip een ei legt? Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen.
Wanneer ze over genoeg ruimte beschikken zijn kippen dol op rennen, springen, een (stof)bad nemen en zelfs zonnebaden.
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Kenmerken van broedsheid
Ze houdt zich vaak afzijdig van de andere kippen. Als er iemand in de buurt komt, zet ze haar veren op, schreeuwt of begint te pikken. Dit doet ze om haar eieren te beschermen. Ze maakt kloek-geluiden.
De bedrijfsmatige houder van pluimvee mag zelf buiten een slachthuis kleine hoeveelheden pluimvee slachten voor de verkoop. Hiervoor gelden de regels uit Verordening (EG) Nr. 1099/2009, artikel 3, lid 1 en artikel 4 lid 1. De dieren mogen alleen worden gedood nadat zij eerst zijn bedwelmd, bijvoorbeeld elektrisch.
Een haan zorgt als een echte heer voor zijn dames maar kan ook behoorlijk agressief zijn. Hij kan je zelfs aanvallen.
Hoe vaker de haan kraait, hoe gezonder hij is, hoe meer hij zin heeft om te paren. In de voortplantingsperiode kraaien ze vooral 's ochtends en de dominante mannetjes, de echte baasjes dus, zijn vaak seksueel actiever dan andere.
Het is dus normaal dat de hen tijdens het broeden wat magerder wordt. Het komt ook voor dat ze zich letterlijk doodbroeden. Wanneer dit gevaar dreigt, haal de hen dan twee keer per dag van de eieren, neem de eitjes weg en geef haar buiten het hok eten en drinken.
Re: hoe een broedse hen ontbroeden
Door de spleten in de planken komt er tocht bij de buik van de kip en dat is het geheim van de smid. Ze zitten van boven droog (onder het afdak) en ze hebben water en voer. Je hoeft er dan verder eigenlijk niet naar om te kijken (behalve even checken elke dag).
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Kippen zijn sociale dieren die je nooit alleen mag houden. Ze herkennen andere kippen en gedragen zich anders tegen de verschillende leden van hun groep. Voor een gemiddeld gezin zijn drie kippen ideaal.
Bij aankoop van nieuwe kippen sluit je deze best minimum 1 dag én 1 nacht op in het kippenhok (bij slecht weer zelfs langer). Zo leren ze het hok kennen en nemen ze de gewoonte aan om 's nachts binnen te gaan slapen. De eerste avonden controleren dat de kippen binnen gegaan zijn en de deur steeds sluiten.
Een kip die op haar nest blijft zitten is broeds (heeft broedkoorts) en wil haar eieren uitbroeden. Soms zit een kip op een leeg nest, een onbevrucht ei of op een kalkei te broeden.
Ook daarom is het verstandig om de kuikens de eerste maanden gescheiden van de volwassen kippen te houden. Dus voor het voedsel, bescherming tegen geweld en ziekten en warmte is het verstandig om de kloek met haar kuikens apart te houden van de andere kippen om in deze behoeften goed te kunnen voorzien.
Kuikens uit laten broeden door broedmachine
Eieren dienen (als ze al uitgebroed dienen te worden) op natuurlijke wijze door een kloek te worden uitgebroed en de uitgekomen kuikens dienen minimaal 8 tot 10 weken door haar te worden opgevoed.
Vinden kippen het fijn om geaaid te worden? Een tamme kip vindt het net als een hond of kat fijn om geaaid te worden. Wanneer een kip zich laat knuffelen betekent dit dat ze u vertrouwt. Soms zal een kip plat op de grond gaan liggen wanneer u haar benadert en kunt u haar gemakkelijk oppakken.
Zet bijvoorbeeld een klimtoestel in de ren en hang wat kolen aan een touwtje in het hok. Zo geef je ze meteen wat extra beweging en een snack. Zorg voor rust rondom het verblijf en laat je hoenders voldoende slapen. Blijft een kip symptomen van stress houden, raadpleeg dan de veearts.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.