Het wordt erg warm en lopen de temperaturen op boven de 30 graden. Met kleine kinderen is het vooral belangrijk dat ze genoeg water drinken, goed ingesmeerd worden en tussen 12.00-15.00 uur uit de zon blijven.Laat ze zo veel mogelijk in de schaduw spelen als ze buiten willen spelen.
Een belangrijk aspect van het risico bij kinderen tijdens warmteperioden is dat ze niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen en zo oververhitting te voorkomen. Vooral kinderen onder 3 jaar zijn gevoeliger voor warmte omdat hun systeem om de eigen lichaamstemperatuur te reguleren nog immatuur is.
Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C. Dat kan geen kwaad.
Maar bij een lichaamstemperatuur boven de 40 graden is er sprake van hitte-uitputting en krijgt het slachtoffer last van hoofdpijn en misselijkheid. Boven de 41 graden treedt een hitteberoerte op. De patiënt wordt verward, apathisch en krijgt evenwichtsproblemen. “Dan kan het heel snel gaan.
Koel je lichaam af
Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen. Verplaats je naar een koele plaats zoals een bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee of synagoge. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of bedek met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Je bent onderkoeld als je lichaam een temperatuur van onder de 35 graden Celsius heeft. Bij beginnende onderkoeling horen de volgende symptomen: koude en bleke huid, rillen en klappertanden, sufheid en vermoeidheid. Zoek bij deze symptomen snel de warmte op. Ga naar binnen, trek droge kleding aan en drink iets warms.
Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Koortspieken. Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen.
Warmte stijgt omhoog, gaat langs de nek en strijkt langs het hoofd. Het hoofd is daardoor altijd net wat warmer dan andere lichaamsdelen.
Je huid wordt droog, je transpireert niet meer én je koelt niet meer af. Sterker, je huid wordt een stuk warmer dan de buitenlucht. Elk zuchtje wind dat dan langs je huid komt, voelt extra koud aan. En daardoor ontstaan juist die 'rillingen'.
Een te warme omgeving kan uitzonderlijk aanleiding geven tot een sterke verhoging van de lichaamstemperatuur boven 38 °C of meer.
Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.
Een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger. Gloeiende en rode wangen.
Sporten in de hitte kan gevaarlijk zijn. Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit.