Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
Echt heel veel Fransen doen het: met een stuk brood de restjes van hun bord opvegen en dat opeten. Geen schande, zolang je het bord ook weer niet schoonboent. En volgens een artikel van de Figaro, al uit 2016, is deze gewoonte zelfs in de beste restaurants geen taboe meer.
De baguette is een van de meest geliefde broden van Frankrijk en wordt de hele dag door gegeten. Baguettes kunnen al bij het ontbijt gegeten worden , vaak geroosterd, beboterd en in koffie gedoopt .
Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd. Sinds 2022 wordt het stokbrood door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
Elk jaar worden er in Frankrijk 6 miljard stokbroden verkocht. Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, Klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren.
Nu een UNESCO-werelderfgoedtraditie
In de tussentijd zal dit product, gemaakt van 4 eenvoudige ingrediënten (meel, water, zout, gist of zuurdesem), een vast onderdeel blijven van het dagelijkse leven van de Fransen, die elk jaar 6 miljard stokbroden (320 per seconde!) bakken.
De Fransen zijn nog steeds erg gehecht aan het ritueel van de drie hoofdmaaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner, of dat nu thuis of uit eten is. Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
De stokbroden in Nederland hebben een productietijd van zo'n twee uur, terwijl een authentieke baguette in zestig uur gemaakt wordt. Die tijd is nodig volgens de Fransen, om het deeg op smaak te brengen door de bacteriën die vrijkomen.
En Franse baguette is altijd gemaakt met zuurdesem en moet ruim de tijd krijgen om te rijzen. De natuurlijke gisting verandert enorm de smaak van het brood ten goede.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Dit is het aantal klanten in Frankrijk dat elke dag naar een boulangerie gaat om brood te kopen. 95% van de Fransen eet elke dag brood . Dit is het aantal stokbroden dat elk jaar in Frankrijk wordt verkocht. Dat betekent dat er elke seconde meer dan 300 stokbroden worden verkocht, en meer dan 27 miljoen per dag.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen. Frankrijk kent weinig drogisterijen, wel heeft ieder dorp een of meerdere apotheken, èn kappers.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Je kunt elke dag een stokbrood eten en gezond zijn , maar de sleutel is de portiegrootte en wat je eet met je stokbrood. Het is belangrijk om op te merken dat stokbroden bijzonder veel koolhydraten en natrium bevatten, dus je moet je portiegrootte kiezen op basis van je dieet en algemene gezondheidsdoelen.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
De Franse broodwet
De wet stelt dat traditionele baguettes gemaakt moeten worden op de plek waar ze verkocht worden en dat ze alleen gemaakt mogen worden met vier ingrediënten: tarwemeel, water, zout en gist . Ze mogen in geen enkel stadium worden ingevroren en mogen geen additieven of conserveringsmiddelen bevatten, wat ook betekent dat ze binnen 24 uur oud worden.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
1 – Gewoon Frans stokbrood = Goedkoop brood in Frankrijk
Daarom gebruiken de bakkers de goedkoopste ingrediënten om het goedkoop te houden . En sommige mensen vinden die smaak blijkbaar lekker, want “le pain” (het grotere brood van Frans brood) en “la baguette” verkopen nog steeds als warme broodjes (woordspeling bedoeld). Het is natuurlijk een kwestie van smaak.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
De Fransen zijn dol op afkortingen en die worden in spreek- en Whatsapptaal uitvoerig gebruikt.
Tijdens uw onderdompeling in Frankrijk is de lunch (déjeuner) doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Amerikanen, Australiërs en andere Noord-Europese landen eten misschien een simpele sandwich voor de lunch, maar Franse lunches zijn doorgaans substantiëler.
De belangrijkste oorzaak van de daling, volgens de CIVB: de Fransen drinken steeds minder alcohol. In een halve eeuw is de consumptie gehalveerd. En vooral de laatste jaren gaat het snel, mede door overheidscampagnes om alcoholgebruik te verminderen. De gemiddelde inwoner van Frankrijk drinkt 51,2 liter wijn per jaar.