Wanneer de twee helften van het kaakgewricht niet goed glijden, kan de kaak zo nu en dan 'op slot' raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma, spierspasme of een ziekte zoals tetanus. Ook schiet de kaak 'op slot' wanneer u uw mond te ver open doet, bijvoorbeeld tijdens het geeuwen.
De fysiotherapeut kan een behandeling geven door het geven van een ontspanningsmassage rond de kaak en schouderregio. Dit is voornamelijk om de spanning van de spieren die de kaak bewegen terug te brengen. Daarnaast kan de fysiotherapeut door middel van Biofeedback de patiënt leren de kaken te laten ontspannen.
Ben jij iemand die met de kaken klemt? Dan merk je dat ongetwijfeld als je gaat eten. Je mond gaat niet ver genoeg open. Je kaakspieren doen pijn bij het kauwen en soms zelfs bij het praten.
Een van de grootste veroorzakers voor het ontstaan en het in stand houden van kaakklachten is een min of meer continue overbelasting van het kaakgewricht. Deze overbelasting moet langere tijd aanwezig zijn, aangezien het gewricht van nature een hoge belasting aan kan.
Trismus is het ongecontroleerde onvermogen om de mond of kaak te openen. Trismus maakt veel dagelijkse dingen lastig – kauwen, slikken, praten, tandenpoetsen, zelfs ademhalen. De aandoening kan veroorzaakt worden door tandproblemen, kanker en kankerbehandeling, een operatie, trauma, of andere factoren.
Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Het kan zijn dat u uw kauwspieren verkeerd gebruikt of misschien knarsetand u 's nachts. Het kan ook zijn dat u veel klemt met de kaken, zonder dat u zich daarvan bewust bent. Eén van de meest voorkomende oorzaken is dat u uzelf mondgewoonten heeft aangeleerd.
Kaakpijn kunnen veel verschillende oorzaken en gevolgen hebben. U kunt lokaal pijn aan uw kaak ervaren, of een knakkend, knappend of klikkend gevoel of geluid waarnemen, tijdens het openen of sluiten van uw mond. Tevens is het mogelijk om pijnklachten te ervaren in het gebied rondom uw kaak.
Alle bewegingen van het kaakgewricht worden gestuurd door de kauwspieren. Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Het ontstaan van kaakpijn is het gevolg van meerdere factoren samen waarbij gedacht kan worden aan trauma op de kaken, groot of klein, gewrichts- en spieraandoeningen, gewoontes, houding en parafuncties. De oorzaken kunnen de klachten onderhouden.
Op deze manier kunt u de mond opendoen totdat één vinger gemakkelijk tussen de tanden gebracht kan worden. Bij verder openen van de mond glijdt het kaakkopje wel naar voren toe. Een normale opening is twee vingerbreedten en de maximale opening is drie vingers breed.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Als tandabces niet snel wordt behandeld dan kan dit voor veel meer problemen zorgen. Dit komt door het feit dat de ontsteking blijft voortwoekeren en en gaat uitbreiden waardoor grote schade aan de kaak en gebit wordt veroorzaakt. Vooral de omliggende tanden of kiezen en kaakbot raken hierdoor aangetast.
Zwelling en mogelijke bloeduitstorting van het gebied. Vermoeidheid van de kaak. Moeite met het openen van uw mond om te eten of te praten. Oorsuizingen.
Wanneer de twee helften van het kaakgewricht niet goed glijden, kan de kaak zo nu en dan 'op slot' raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma, spierspasme of een ziekte zoals tetanus. Ook schiet de kaak 'op slot' wanneer u uw mond te ver open doet, bijvoorbeeld tijdens het geeuwen.
In veel gevallen komt kaakpijn voort vanuit spanning in de nek of het gezicht. Deze spanning kan ontstaan door hoge spierspanning, veroorzaakt door stress of overbelasting. De kaakfysiotherapeut kan de spanning in de nek, schouders en rug verminderen waardoor vaak de spanning in de kaken ook afneemt.
Indien de kauwspieren te veel gebruikt worden en te weinig rust krijgen, ontstaat er overbelasting. Door overbelasting van het kauwstelsel kunnen de volgende klachten ontstaan: Pijn van het kaakgewricht. Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren.
De mens heeft een bijtkracht van 80 tot 110 kg/cm².
Enkele effectieve oplossingenzijn veel drinken; tabak, alcohol en koffie vermijden (omdat die de mond uitdrogen) en suikervrije kauwgom kauwen. Vaak helpt het ook om 's nachts in de kamer een luchtbevochtiger te installeren. Ten slotte zijn er middeltjes op de markt zoals speekselvervangers of mondbevochtigers.
Bij klachten van droge mond denkt men in de eerste plaats aan een geringe productie van speeksel. Zo zijn stress en angst gekende oorzaken van een droge mond. Stress remt de uitscheiding van speeksel uit de speekselklieren. Medicijnen liggen echter het vaakst aan de basis van klachten van droge mond.
Gebruik milde, niet schuimende tandpasta's. Dit zijn tandpasta's zonder Sodium Lauryl Sulphate Sulfate (SLS), een voorbeeld hiervan is Zendium. Gebruik een niet schuimende tandpasta. Dit zijn tandpasta's zonder Sodium Lauryl Sulphate Sulfate (SLS), een voorbeeld hiervan is Zendium.
Blijf goed kauwen
Kauwen zorgt voor de aanmaak van meer speeksel. Door bijvoorbeeld op (suikervrije) kauwgom, komkommer of stukjes wortel te kauwen wordt er meer speeksel aangemaakt. Ook zuigen op waterijs, of pepermunt kan helpen om meer speeksel aan te maken.