Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.
In Duitsland zijn er geen algemeen geldende regels omtrent openingstijden. De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag en mogen van 6.00 tot 20.00 uur open zijn. Op zon- en feestdagen zijn de winkels gesloten.
Omdat de Duitsers niet aan het werk zijn, zullen veel winkels gesloten zijn. Winkels die wel open zijn, sluiten op deze dag vervroegd, meestal om 2 uur 's middags. Net als in Nederland wordt in Duitsland Pasen (Ostern in het Duits) gevierd. Dit wordt ook in Duitsland altijd gevierd op een zondag en een maandag.
Natuurlijk staat Duitsland ook bekend om zijn worsten, waarvan curryworst en braadworst misschien wel de bekendste zijn. Vooral in Berlijn worden deze lekkernijen gegeten. Curryworst bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit worst wat met een currysaus wordt geserveerd.
Bier wordt verreweg het meeste gedronken. In 2020 dronk een Duitser gemiddeld 95 liter bier, blijkt uit cijfers van de Deutscher Brauer-Bund. Een Nederlander dronk gemiddeld 61 liter bier dat jaar. Misschien tikken de grote glazen ook extra aan, want wie in Duitsland een biertje bestelt, krijgt al snel een halve liter.
Het ontbijt (Frühstück) bestaat doorgaans uit (geroosterd) brood of broodjes met boter of margarine, vleeswaren, kaas, jam (Konfitüre of Marmelade), honing en (meestal gekookte) eieren. Veelvoorkomende dranken zijn koffie, thee, melk, chocolademelk (warm of koud) of vruchtensap.
Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland.Dit wordt dan meestal gegeten met muesli of cornflakes erdoor, en soms fruit zoals bosbessen. Naast het ontbijt drinken de meeste Duitsers iets warms, zoals koffie of thee.
Over het algemeen is het in de Duitse cultuur belangrijk dat iemand zich aan de regels houdt en stipt op tijd is. Deze mentaliteit kan deels verklaard worden doordat Duitsers over het algemeen liever onzekerheid vermijden.
„Veel Duitsers zijn slachtoffer van de clichés die Nederland bij promotieactiviteiten van zichzelf ophangt. Ze associëren Nederland met kaas, Frau Antje, tulpen en het koninklijk huis.'' „Nederland staat er verder om bekend dat het er daar zo locker, ontspannen aan toegaat.
Duitsers houden van grillen, eten, drinken en het nuttigen van eten en drinken over het algemeen. Omdat het land zo groot is, kunnen er grote verschillen zijn in gedrag, lifestyle en cultuur. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met lokale aspecten, zelfs als je op het hele land focust.
Duitsers kijken het liefste televisie als ze vrije tijd hebben, gevolgd door het luisteren naar de radio en telefoneren. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van een Duitse stichting die onderzoek naar de vrijetijdsbesteding van Duitsers, de BAT-Stiftung.
De Aldi Nord en de Aldi Süd. Deze twee ketens staan los van elkaar en hebben dus ook andere aanbiedingen. Andere goedkope Duitse supermarkten zijn de Edeka en Netto. De Kaufland is een grote keten van warenhuizen, waar je alles kunt kopen wat je nodig hebt.
In Duitsland kun je jouw dagelijkse boodschappen veel voordeliger doen dan in Nederland. Vooral sterke drank, bier, sigaretten, frisdrank, wasmiddel en drogisterij-artikelen zijn een stuk goedkoper bij onze oosterburen.
Duitsers zijn beleefd
Duitsers zijn van nature wat voorzichtiger als het gaat om contacten leggen. Ze kijken de kat eerst uit de boom. Ze komen daardoor wel eens wat formeler en stijver over. Dat is lang niet altijd onvriendelijk bedoeld.
De Weimarrepubliek is de benaming voor de periode vanaf 1919, na het einde van het Duitse Keizerrijk (1817-1919). Tijdens de Weimarrepubliek was Duitsland voor het eerst een volwaardige, maar instabiele democratie.
De meeste Nederlanders in Duitsland wonen in de staat Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen en dan met name in Düsseldorf.
Mahlzeit betekent letterlijk maaltijd, maar hiermee wensen ze je 'eet smakelijk'.
De schnitzel is in de stijl van München, dat houdt in dat je 'm na het bakken bestrijkt met een licht pittige mosterdsaus. Die past heel goed bij de hartige aardappelsalade en frisse komkommer. Guten Appetit! Mosterd.
Bekende en unieke merken
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd.
Vooral Gelderland (+28%), Noord-Brabant (+16%) en Drenthe (+13%) ontvingen dit jaar een groeiend aantal Duitse gasten. Noord-Holland is al jaren de belangrijkste vakantiebestemming van Duitsers in Nederland.
Duitse consumenten eten het meest tomaat en wortel/bospeen. Ook voor andere groenten zijn er wel enkele verschillen. Zo eten Nederlandse consumenten meer sperziebonen, terwijl de Duitse consumenten meer doperwten eten.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.